Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa

Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa

MartaKozak 19:15, 13 wrz 2018

Toszka napisał(a)

Zamiast Hilli to lepiej juz daj baccatę - poduchy będziesz formować to i zywopłot od razu przytniesz. Hilli droższy sporo i problemem są te pionowe gałązki, które potrafia się na boki rozrastać. Baccatę ładnie uformujesz i po bokach. Z Hilli może być problem.

Z serbem zasymuluj jak będzie zacieniać...nie utrzymasz go niskiego.

Urok poduch polega na tym, że wystarczy 1-2 pod drzewem posadzić. Nic więcej.
Tak samo na rabatach - wystarczy, że będzie jedna np. na zakręcie lub pod jakimś innym drzewem lub krzakiem.

Okej kochana, dałaś mi do myślenia.
Z poduch były elegantissima ale one mają lekko żółty kolor i tak do końca nie wiem czy mi się podobaja...
BasiaLT 10:00, 14 wrz 2018

Niesamowita metamorfoza rabaty, miło się ogląda takie zmiany.
Pszczelarnia 15:00, 14 wrz 2018

Bo mi tak ten świerk jak wykrzyknik stoi. A przecież to jest tylko świerk. I tuje - smutno.

Jeśli już to powinno być więcej świerków. Albo - jak radzi Toszka - dać jakąś formę cisa formowanego w ostrosłup.

Czy on ma coś zasłaniać (jakiś widok?) Czasami drzewo liściaste o pięknej sylwetce więcej jest warte zima niż świerk (chyba, ż epotrzebujemy chionki pod domem).

Na poduchy szukaj Repandensa - polecam, bo mam.

Nie umiem się rozeznać w planiku, gdzie jest całość planu?

Znasz ogród Ursy Maior - tam widziałam dużo ciekawych rzeczy do podpatrzenia.
Anda 15:06, 14 wrz 2018

Czytam, podpatruję, ale nic mądrego nie mam do napisania
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
MartaKozak 15:09, 14 wrz 2018

Anda napisał(a)
Czytam, podpatruję, ale nic mądrego nie mam do napisania

Haha, nie wierze

Powiedz mi lepiej co ja mym z tymi edenkami zrobic, straszne baty maja. Powinnam im juz jakas kratke na sciane dac czy moze to jeszcze poczekac do wiosny?
MartaKozak 15:13, 14 wrz 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Bo mi tak ten świerk jak wykrzyknik stoi. A przecież to jest tylko świerk. I tuje - smutno.

Jeśli już to powinno być więcej świerków. Albo - jak radzi Toszka - dać jakąś formę cisa formowanego w ostrosłup.

Czy on ma coś zasłaniać (jakiś widok?) Czasami drzewo liściaste o pięknej sylwetce więcej jest warte zima niż świerk (chyba, ż epotrzebujemy chionki pod domem).

Na poduchy szukaj Repandensa - polecam, bo mam.

Nie umiem się rozeznać w planiku, gdzie jest całość planu?

Znasz ogród Ursy Maior - tam widziałam dużo ciekawych rzeczy do podpatrzenia.

No troche smutno, planowalam tam rozanko-szalwianke z poduchami cisowymi na tle zywoplotu z cisa, ale troche monotonnie/nudno bedzie...
Drzewko nie ma nic do zasloniecia, moze poszukam jakiegos drzewa lisciastego o pieknej korze, najlepiej kilkupiennego

Anda 15:15, 14 wrz 2018

MartaKozak napisał(a)

Haha, nie wierze

Powiedz mi lepiej co ja mym z tymi edenkami zrobic, straszne baty maja. Powinnam im juz jakas kratke na sciane dac czy moze to jeszcze poczekac do wiosny?

Haha, No naprawdę

Edenkom daj jakieś kraty szerokie i je rozłóż wachlarzowo, poprowadź te baty jak najbardziej poziomo. W przyszłym roku będą miały na tych pędach bardzo dużo kwiatów
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Toszka 15:16, 14 wrz 2018

Marto, ale o ile dobrze pamiętam plan, to to drzewo będzie na pierwszym planie od domu, a potem róże...hmmm, popatrz na widok z okna, z tarasu...co byś chciała widzieć.
Drzewo jakieś możesz dać ale na końcu rabaty...no, tak myslę
MartaKozak 15:20, 14 wrz 2018

Plan dzialki

MartaKozak 15:23, 14 wrz 2018

Zblizenie