Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa

Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa

MartaKozak 22:40, 16 wrz 2018

Zamowilam troche cebulek
- przebisniegi (Galanthus woronowii) x 160
- Crocus Tommasinianus Roseus x100
- Allium Sphaerocephalum x 100

Planuje je na laczke
Toszka 06:50, 17 wrz 2018

Mało, ze to jest rabata, to jeszcze teren jest ukształtowany. Nie płaski.
Sama mam tak zrobione w ogrodzie (kilka ciężarówek nawiezionej ziemi potrzeba było by w niektórych miejscach podnieść płaszczyznę o kilka centymetrów) i efekt pofalowania terenu daje wiele możliwości aranżacyjnych.
makadamia 09:42, 17 wrz 2018

Marta, cóżeś się tak tego klimatu uczepiła?. Nie w klimacie leży problem z tymi rabatami

Trudność podstawowa w projektowaniu tych rabat to właściwy dobór gatunków i odmian. I nie chodzi tutaj dobranie kolorów, tylko o wygląd w ciągu całego sezonu (nie wszystkie rośliny wyglądają dobrze po kwitnieniu) i generalnie, "zachowanie" roślin z biegiem lat (chodzi o to, czy dana roślina trzyma się swojego miejsca, jak np.: rozplenice, czy się rozrasta, czy też jest krótkowieczna ale się rozsiewa jak np. jeżówki).

Generalnie, najłatwiej byłoby chyba skorzystać z jakiegoś gotowca. W tej książce jest chyba podanych kilka zestawów, więc trzeba by było wybrać właściwy.
A jeśli nie, to Kasia Bellingham w zeszłym roku zakładała taką rabatę i możesz poczytać, jak to robiła.

MartaKozak 11:58, 17 wrz 2018

Takie cisy mi zaproponowano za 40zl, wsokosc 60-80 cm
Ladne, tylko musze sprawdzic czy one rzeczywiscie w doniczkach rosly...

Toszka 12:55, 17 wrz 2018

To rozsądna cena
Wendy79 08:50, 18 wrz 2018

Przyciągnęła mnie rozmowa o łące kwietnej, bo wciąż o niej dumam czy by nie założyć w sadzie. Przy okazji natknęłam się na książkę P.O., widzę, że po francusku. Można by odświeżyć trochę język
Gosialuk 12:35, 18 wrz 2018

Wendy79 napisał(a)
Przyciągnęła mnie rozmowa o łące kwietnej, bo wciąż o niej dumam czy by nie założyć w sadzie. Przy okazji natknęłam się na książkę P.O., widzę, że po francusku. Można by odświeżyć trochę język

Agnieszko ja mam wydanie angielskie.
MartaKozak 16:12, 18 wrz 2018

Toszka napisał(a)
To rozsądna cena

Co ile je sadzic? 70 cm?
Waclaw 16:41, 18 wrz 2018

makadamia napisał(a)
Marta, cóżeś się tak tego klimatu uczepiła?. Nie w klimacie leży problem z tymi rabatami

Trudność podstawowa w projektowaniu tych rabat to właściwy dobór gatunków i odmian. I nie chodzi tutaj dobranie kolorów, tylko o wygląd w ciągu całego sezonu (nie wszystkie rośliny wyglądają dobrze po kwitnieniu) i generalnie, "zachowanie" roślin z biegiem lat (chodzi o to, czy dana roślina trzyma się swojego miejsca, jak np.: rozplenice, czy się rozrasta, czy też jest krótkowieczna ale się rozsiewa jak np. jeżówki).

Generalnie, najłatwiej byłoby chyba skorzystać z jakiegoś gotowca. W tej książce jest chyba podanych kilka zestawów, więc trzeba by było wybrać właściwy.
A jeśli nie, to Kasia Bellingham w zeszłym roku zakładała taką rabatę i możesz poczytać, jak to robiła.

Zakładanie ogrodu przez p. Kasię Bellingham bardzo ciekawe. Będę odwiedzał jej stronę
MartaKozak 17:00, 18 wrz 2018

Waclaw napisał(a)

Zakładanie ogrodu przez p. Kasię Bellingham bardzo ciekawe. Będę odwiedzał jej stronę

Ja tez
Siedzialam na ich blogu przez caly wieczor wczoraj