Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

SlonecznyOgrod 12:08, 18 cze 2018

Dzięki. Roślinki rosną, a jak im podpasuje miejsce to jeszcze lepiej rosną.

Czekam za fotorelacjami ze spotkania waszego
SlonecznyOgrod 12:20, 18 cze 2018

Dziewczyny podpowiedzcie, co mam zrobić, bo mam dwie rabaty nowe, które chcę mieć żwirkowe, na jednej pod ścianą domu mam trawy, na drugiej pokazywałam prędzej mam miskanty z zawilcami.
Czy mam kamyczki rozsypać na gołą ziemię, czy nie będą się wbijać w ziemię?
lindsay80 22:54, 19 cze 2018

SlonecznyOgrod napisał(a)
Dziewczyny podpowiedzcie, co mam zrobić, bo mam dwie rabaty nowe, które chcę mieć żwirkowe, na jednej pod ścianą domu mam trawy, na drugiej pokazywałam prędzej mam miskanty z zawilcami.
Czy mam kamyczki rozsypać na gołą ziemię, czy nie będą się wbijać w ziemię?

A jaką masz frakcję tych kamyków, bo im drobniejsze tym bardziej się wbijają.
Kasiolaaa 06:41, 20 cze 2018

U mnie tez z tamtego roku ale noejest takich gabarytow jak twoja
BasiaLT 08:20, 20 cze 2018

Ja w tym roku usuwałam wszystkie szmaty spod żwirku. Nie zauważyłam żeby jakoś specjalnie się wbijał.
Kamcia 09:13, 20 cze 2018

Probowalam w zeszlym roku wylozyc kamienie na ziemie ale u mnie nie zdalo to egzaminu a tylko nadalo mi wiecej pracy bo musialam je potem wybierac, oplukiwac i na nowo wysypywac juz z podkladka.

Ale tak jak Lindsay 80 napisala: wszystko zalezy od tego jakiej wielkosci sa kamienie. Im mniejsze, tym gorzej.
SlonecznyOgrod 11:51, 22 cze 2018

lindsay80, BasiaLT, Kamcia
Dziewczyny ja mam całkiem grubą frakcję.
Miałam kiedyś na moich początkowych poczynaniach podłożone worki plecione, ale one się rozpuściły i kamienie zostały na ziemi, ale chwastów nie mogłam powyrywać, korzonki zostawały w ziemi, mrówki piasek wynosiły na kamienie. Szybko założyłam matę szkółkarską.

Pooglądałam sobie rabaty ze żwirkiem i skłaniam się ku macie- agrotkaninie takiej jaką mam wszędzie pod kamieniami, tej sztywnej. Ostatnie zdjęcia u Oli dużo mi w tej kwestii podpowiedziały.

Ciekawa byłam jak u Was i u innych jest, jak zdają zadanie kamienie na gołej ziemi.
Lepiej się poradzić mądrzejszych, zawsze ktoś coś poradzi, każdy ma inne doświadczenie.

Miałam kiedyś jeden sezon na kawałku agrowłókninę, no taką szmacianą jak flizelina do okrywania i to była wielka porażka, tego nigdy na pewno nie powtórzę. Ściągała się, piasek osiadał na niej a chwasty miały raj, bo przerastały ją, a raczej wolały ją niż ziemię, bo one ją oplatały korzeniami, czując wilgoć.

Kupiłam ostatnio geotkaninę taką szarą jak filc, nie widziałam żeby ktoś to miał, a może wiecie ma ktoś???
SlonecznyOgrod 11:51, 22 cze 2018

Kasiolaaa napisał(a)
U mnie tez z tamtego roku ale noejest takich gabarytow jak twoja

Idę do Ciebie zobaczyć
SlonecznyOgrod 12:28, 22 cze 2018

Jestem ciekawa jak u Was po przejściu wichury.
Deszczu to chyba nigdzie za dużo nie było, bo w Polsce podtopień nie było, za to połamane drzewa, pozrywane dachy...

Ja byłam kawałek od domu u mojej mamy, nie mogłam wrócic do domu ani rowerem ani pieszo, tak się bałam... Kurzyło się, drzewa szalały, musieli mnie odwieźć samochodem, kluczyków nie mogła siostra znaleźc i wybuchła panika...
W domu okna miałam pootwierane, więc musiałam wrócić.
Prędzej z synem wszystko zabezpieczyliśmy koło domu, doniczki, wiadra pochowaliśmy, meble na tarasie spięłam pasami, dodatkowo stół przymocowałam do słupka od płotu tarasowego.

Widziałam pewne zjawisko, czarna kurzawa, kurzyło się wszędzie ale szła bokiem czarna fala, bardzo długo to przechodziło.
Dowiem się co to, ale obstawiam, że to pył z kopalni węgla.

Padało, trochę padało, ale mało. W niektórych miejscach przesiąkłą ziemia ale w niektórych sucho pod warstwą 2cmm.
Oczko opróżnione nawet się nie napełniło do 1/3.

Ale przede wszystkim bez strat.
eVka 15:19, 22 cze 2018

Macham pourlopowo! Pięknie kolorowo u Ciebie
Co do grysu na rabatach, mam na dwóch małych na gołej ziemi i jedyna wadą takiego rozwiązania jest trudnośc przy pieleniu. Cięzko się wyrywa chwasty sposród ostrego grysu