Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój mały raj na ziemi :)

Mój mały raj na ziemi :)

monteverde 00:46, 25 lis 2011

hahahahaha
Lena 07:36, 25 lis 2011

Anula
Projekt piękny i w Twym ogrodzie to chodzi chyba raczej o korektę i jak sama napisałaś - inwentaryzację- bo ja tam wad nie widzę - bardzo lubię Twój ogród
magnolia 08:38, 25 lis 2011

Anula wiązy są piękne, ale ja zawsze uważam proponując je. Muszą mieć dość żyźnie i nie za sucho, inaczej są bardziej podatne na chorobę wiązów na która nie ma lekarstwa. Masz Danusię za płotem, spytaj czy masz warunki Twojego ogrody wystarczą. Można oczywiście go nawozić, zmieniać glebę, ale jest to drzewo, więc spore wyzwanie.
Ale znów kiedy rośnie w ogrodzie, to wygląda pięknie. Zastępczo może być grab Pendula, ale ma drobne listki, no trzeba znaleźć wysoko szczepiony, bo lubia szcepic na 150 cm i masz wtedy takie drzewo- mop do podłogi. U Grabczewskich piękna tez była Sophora japonica Pednula, tez dorodna, ale ona musi mieć dość zacisznie żeby nie podmarzała.
Grąbczewscy są całkiem blisko Was, tuż koło mnie- Runów między Złotokłosem a Henrykowem Urocze, na trasie z Piaseczna do Tarczyna.
GabiK 09:03, 25 lis 2011

Anula, będziesz robić staw, robić bałagan i grzebanie, to rób nawodnienie.

Nie wiem, co dawałaś Bogdzie ale:
- tawułki to byliny, takie kwitnące miotełkami
- tawuły to krzewy

anula_wn 09:05, 25 lis 2011

Magnolio, dziękuję za info !
faktycznie grab tez jest ładny, ale wg mnie tam faktycznie powinno być coś wyższego (ze względu na widoki innych rabat). Ma fajne liście i zawsze mi się podobał. W Kaniach jest taki rosnący w tej szkółce pewnie od wielu lat, koło ławeczki - wygląda uroczo

Taki pokrój jest oki

(http://www.sadowniczy.pl/product-pol-10413-Grab-zwyczajny-Pendula.html)

ale już MOP , jak to pięknie ujęłaś, nie.... ;/

http://www.iglaki24.pl/p5989,carpinus-betulus-pendula-grab-pospolity-pendula-180-200cm-c12-s.html

poza tym chyba wolałabym coś wyżej i mniej rozłożystego, bo musiałabym jednak sporo wysunąć tą rabatę, a w pobliżu jest kosteczka na ognisko.....

do tych Grąbczewskich muszę się zatem wybrać, w sumie znam tylko szkółki i sklepy w pobliżu mnie....
dzięki wielkie
anula_wn 09:07, 25 lis 2011

Lenko, dziękuję za odwiedzinki i pochwały jak miło czytać takie słowa z samego rana !
Tak, teraz będę Was zamęczać pytaniami o lifting ogrodu, aby na wiosnę mieć juz jasność co chcę i ruszyć z kopyta do przeróbek. Nie chcę się wahać, zastanawiać i tracuić czas. Ma być szybko i bez błędów (w miarę możliwości).
anula_wn 09:14, 25 lis 2011

GabiK , chętnie zrobiłabym i nawodnienie przy okazji tej demolki, ale zależy wszystko od kaski (na zrobienie czeka też poddasze ) . Dlatego robię plan, potem kosztorys zrobię, aby wiedzieć "na co się porywam" mam na to kilka miesięcy, więc na spokojnie wszytko sobie przemyślę.

To w takim razie dałam Bogdzie trawułę dzięki Gabi !

Bogda, to tarawuła jest!!!

magnolia 09:23, 25 lis 2011

drzewa szczepione na pniu powinno się kupować jak najwyżej szczepione. Na Twoich zdjęciach widać jak ważne jest też formowanie takiego drzewka- warto podcinać mu gałązki.
Pod drzewo wysoko szczepione możesz wejść, może być naturalnym parasolem, a nisko szczepione to mało określonego- taki mop właśnie.
Możesz mieć mopa także z wiązu i piękny parasol z graba- zależy jaki kupisz egzemplarz, jak wysoko będzie szczepiony.
Nie napisałam jeszcze- bardzo ładny projekt, ładnie rysowany. I pomysły wg. mnie dobre- szczególnie ten z wodą i kamieniem w wodzie.
anula_wn 09:28, 25 lis 2011

dzięki Magnolia
Kamień ma być na wyskokości lustra wody i jest niezbędny aby się dostać do ławeczki przed tujami jest dość wąski pas..... bo sam staw ma być szerokości lustra na ścianie garażu. Taki zamysł ciut architektoniczny

Co do drzew to faktycznie cięcię niezbędne. Ale powiem Ci, że jak podcinam swoją wierzbę , to tam właśnie puszcza nowe gałążki i nie wiem czy to jest efekt , który chce osiągnąć.....
Wieloszka 09:35, 25 lis 2011

Anula, nie wiem jak ja mogłam przeoczyć taki wspaniały plan zmian w Twoim ogrodzie i dopiero dzisiaj go dojrzałam!!! No po prostu cudo! Od razu widać, że jakiś artystyczny zawód uprawiasz, bo plan jest doskonały - zazdroszczę talentu! Jest jakiś specjalny program do rysowania, czy wystarczy AutoCAD?
Zazdroszczę Ci też, że u Ciebie to tylko lifting, u mnie zanosi się na coś grubszego, tylko tak jak piszesz, wszystko od kasy zależy Myli się ten, kto mówi, że pieniądze szczęścia nie dają