Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

hankaandrus_44 14:20, 21 kwi 2026

Aniu, z magnoliami już się pożegnałam: z uwagi na liście, z uwagi na przymrozki, z uwagi na sąsiadkę, której przeszkadzały liście lecące z niej jesienią. Został z niej tylko kawałek pnia, i służy jako podpórka pod fasolę.

Druga, miała być mała do 1,5 m. a urosła już ponad 3m. Jeszcze jej dam szansę, ale przytnę na wysokość 1 m. Zobaczymy. No i gwiaździsta, ta jest ok. Kwitnie regularnie po przymrozkach.

Wiele roślin kupujemy bez rozeznania sytuacji. Kupiłam trawy, niestety dla mnie teraz już to jest problem, a mam tylko 3 egzemplarze. Jak nie było zakazu ognisk na działkach, to było ok, teraz zrobiło się tego dużo, i nie ma jak utylizować. Ogród nie robi akcji recyklingowych, a ja bez pojazdu, muszę najmować kogoś do wywózki do pszoku. Też pójdą w odstawkę.

To samo z krzewami, które miały zasłaniać mój trawnik, były wyciszeniem dla dzieci, teraz dzieci urosły, wnuki mają swoje trawniki, u mnie bywają rzadko, Takiej osłony nie potrzebuję.

Zostawię byliny i to wszystko. Jest trochę pracy wiosną i jesienią, ale to mogę kontrolować
sukcesywnie.
Pozdrawiam, dziś regeneracja, a jutro kolejna dawka ogrodowizny.

hankaandrus_44 12:10, 24 kwi 2026

Zapraszam na Andrzejki w Hanusiowym Ogródku.

Niespodzianka dla Tych co są z nami od niedawna. Dla mnie też była to niespodzianka. A wczoraj cięłam róże. Sekator nowy spod choinki, a stary już tylko do krzewowych pędów. Przytępiło mu się.

Ja też się przytępiłam, jesień i zimę spędziłam w przychodniach i teraz siły sprawdzam, w ogrodzie, na spacerach, no i przy Was ogrodniczki i ogrodnicy. Miło Was widzieć, jak się krzątacie w Rodosach, przy chacie, przy ogródkach domowych i jak w kraju pięknieje nawet przy budynkach oborowych. Trzymajcie się! Owocnego sezonu, chociaż to może być problematyczne z uwagi na fikołki pogodowe.

Joku 20:19, 24 kwi 2026

Czyli przeszłaś gruntowny przegląd okresowy, dostałaś świadectwo zdrowia więc od roboty na działce nie możesz się wymigać .
Muszę cofnąć się do owych andrzejków. Na początku były konkursy na zachętę żeby forum się rozbujało. No i się rozbujało i trwa. Oby jak najdłużej.