Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

hankaandrus_44 11:03, 12 kwi 2026

Violetko, jeszcze jestem cała. Trochę się "ogarnęłam" ze zdrowiem, ale teraz trzeba podgonić sprężystość mięśni, żeby dotrzeć do ogrodu.

Wiosennych kwiatków już chyba nie zobaczę, krokusy przekwitły, inne pewnie też już zasychają.
Nadzieja w pierwiosnkach. W tygodniu chyba uda się z pogodą dogadać. Nie omieszkam zdać relację.

violka171 15:58, 12 kwi 2026

Haniu,nie przejmuj sie ze przegapiłaś, ja krokusy na Walach też hi hi.
No nie możemy być wszędzie tak jak byśmy chcieli,masz całe lato przed sobą, także wiesz....na luzie
Joku 19:40, 12 kwi 2026

Pierwiosnki na pewno na ciebie poczekają .
hankaandrus_44 21:18, 19 kwi 2026

No, udało się! Byłam, co zobaczyłam, zaniemówiłam. Po ostatniej wichurze trawy po całym ogrodzie się snują, i sąsiadów denerwują. Szybko zabrałam się za robotę, część popakowałam do worków, część na stertę do kolejnego przerobu. Jeżeli jutro pogoda mnie nie zaskoczy, to idę dalej robić porządki. A jest tego multum. Muszę chyba jednak z czegoś rezygnować. Na początek poszły bukszpany, i chyba za przykładem szefowej, pozbędę się magnolii. Znowu zmarznięte pąki. Nie będę się ''kopać z koniem''.

Oczywiście, jeszcze nie jutro, ale zamiar mam. Już MAM wodę w kranach, podlewanie muszę uruchomić, szczególnie pod borówki, trzeba lać, żeby były owoce.

Straty są, a jakże. Moja róża Edenrose, chyba nie wykiełkuje, a taka była piękna. Trudno, nie będę szukać zastępstwa.

Krety mi nie zryły trawnika, wobec czego jutro koszenie wiosenne. Od razu ogród nabierze sznytu. Z nowinek, moje sasanki rozsiały się, i będę miała dodatkowy krzaczek. Muszę poszukać innego koloru, bo mam tylko fiolet, białe i czerwone mi gdzieś zniknęły.

Różaneczniki blade, nie było śniegu, nie było deszczu, ledwie je widać. Chyba kwiatów nie będzie. Za to ciemierniki żyją, mam nigry, białe w kropki, i bordowe podwójne. Trzeba chyba
je bardziej przytulić.

Szklarnia czeka na majówkę. Może nie będzie tak źle i pogoda się ustabilizuje.

Basilikum 11:04, 20 kwi 2026

Haniu, powolutku i ogród bed,ie taki jak chcesz. Za każdym Twoimi odwiedzinami ładniejszy.
Sasanki musze dokupić, mam jedna i jakoś się nie rozmnaża. Inna gdzies przepadła
Ewa777 14:05, 20 kwi 2026

Haniu, dużo kwiatków na Ciebie czekało. Śliczne masz sasanki
Jaką masz magnolię? Na nasze pomorskie warunki sprawdzają się te, które kwitną później. Nie straszne im wtedy wiosenne przymrozki. Chyba, że w maju też przymrozi.
Alija 15:36, 20 kwi 2026

Haniu, śliczne pierwiosnki i sasanki, u mnie sasanki nie przeżywają niestety, próbowałam kilka razy, ale nic z tego.
Moja najwcześniejsza magnolia też co roku umrożona. , w tym roku oczywiście też pierwsze kwiaty brązowe, na szczęście pozostałe pąki teraz rozkwitły i jest nieźle. Żółta jakaś bardzo wrażliwa, bo część pąków po mrozie odpadła, natomiast pozostałe pięknie rozkwitają. Oby tylko znowu nie przymroziło.
Kordina 16:17, 20 kwi 2026

Jak tam Haniu po sprzątaniach w ogrodzie? Zakwasy w mięśniach są?
Życie bez zakwasów byłoby uboższe
hankaandrus_44 10:56, 21 kwi 2026

Zakwasy, to byłoby to, po takiej robocie. Ale siły już nie1 te. Planowałam szybciej i więcej, ale niestety dojechałam tylko na pół planu. Reszta jeszcze czeka.

Ale już widać, że ktoś w mym ogródku pracuje.
Zdjęć nie mam. Nie było kiedy robić.

Kwitną tylko malutkie narcyzy.

ajka 11:40, 21 kwi 2026

U mnie magnolie widać też oberwały, obserwuję, ale wydaje mi się, że w tym roku cieszyć nie będą. Widziałam też ten wpis Danusi i w sumie dał mi mocno do myślenia.