Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

hanka_andrus 13:02, 26 kwi 2017

zbigniew_gazda napisał(a)
Szkoda że zrzuciła kwiaty. Ale to normalne- za ciepło i za sucho. Pozdrawiam Haniu. Dziś było pierwsze koszenie- chciałem wyprzedzić nadciągające deszcze.

Tym się nie przejmuję Zbyszku, widocznie w szkółce podpędzona była. Lepiej niech się wzmacnia bez kwiatów. Przecież nie wiem jak długo już kwitła, pąki już były rozwinięte, co na naszym/moim/terenie jeszcze na nie nie pora. No i jej kwitnienie powinno być majowe.
Trzymam kciuki za Twoją!

Dziś u mnie rano szron, i jeszcze w nocy zapowiedź minusów. gdybym ją wywiozła do ogrodu już by było po liściach. A tak, może sie uda ją odpowiednio zadomowić po niedzieli. Teraz jest + 10 C i panna sie wietrzy. Dziękuję za troskę.
hanka_andrus 13:07, 26 kwi 2017

mikina34 napisał(a)
Haniu, skarbnico wiedzy , kiedy i co ile przerywać warzywka?
Wschodzi już rzodkiewka, potem pewnie marchewka pójdzie do golenia, a za warzywka pierwszy raz się odważyłam więc zielonam

Rzodkiewka najlepiej rośnie jak jest rzadko posiana. Jak jest nasionko przy nasionku, nic z niej nie będzie. Trzeba zostawić odstęp co najmniej na szerokość 4,5 cm. Marchew jesze większy odstęp -na długość kciuka. A kiedy? rzodkiewkę jak już widać będzie czerwone, a marchew pod koniec maja, jak widac będzie ,które rośliny są mikre, a które dają nadzieję, że będą dorodne. Bo z nasion też nierównomiernie wykształcają sie liście, jedne szybciej, a inne ledwie, ledwie. Inaczej Tobie tej wiedzy przekazac nie umiem., Mam nadzieję że będziesz wiedziała co i jak. Powodzenia.
hanka_andrus 13:09, 26 kwi 2017

Rumianka napisał(a)
Haniu, moja magnolia w tym roku jakoś zastrajkowała i wypuściła tylko 3 pąki, z tego tylko 2 rozkwitły i na tym koniec...deszcz nie dał jej szansy na ekspozycję nawet tych 2-ch... Już po kwitnieniu...

Elisko, no nie była to wiosna dla magnolii. Przynajmniej na Pomorzu. Dzis jeszcze przymroziło, i wieczorem tez będzie zimnica. Żal, że tylu roślinom sie oberwało.
Współczuję.
zbigniew_gazda 13:10, 26 kwi 2017

Moja duża magnolia się rozkręca. Mrozu brak i 14 na cyferblacie. Natomiast walczę o przeżycie młodej Cleopatry. Leję wodę non stop i dziury porobiłem aby lepiej nawodnić.
hanka_andrus 13:10, 26 kwi 2017

Kasiu, widziałam Twój Armagedon. Mam nadzieję, że już powoli ten śnieg u Ciebie znika?
hanka_andrus 13:13, 26 kwi 2017

zbigniew_gazda napisał(a)
Moja duża magnolia się rozkręca. Mrozu brak i 14 na cyferblacie. Natomiast walczę o przeżycie młodej Cleopatry. Leję wodę non stop i dziury porobiłem aby lepiej nawodnić.

!4 stopni to widziałam w jeden marcowy weekend, a potem ciągle w nocy w pobliżu zera a we dnie ledwie, ledwie 5, 6 wyciągało. Może już dość tego zimna u mnie?

Mam nadzieję, że Twoją uratujesz od zagłady, szkoda by było. Ladna jest. Trzymam kciuki!
elka_ 14:09, 26 kwi 2017

hanka_andrus napisał(a)
Elu, porzeczkę wsadź normalnie, tak jak rosła. Daj w dołek dobrą ziemię i najlepiej obornik na samym dole. Przyciąć trzeba, bo te małe korzonki nie dadzą rady pobra c pokarm i wyżywić tyle drewna, Te ścięte kawałki, zanurz w ukorzeniaczu i wsadź obok, od razu do ziemi. Dobrze by było sadzonki przykryć czymś przezroczystym. Jak zaczną dawac oznaki życia, wtedy odkryjesz.

Powodzenia!

Dziękuję Haneczko
Pracuję dzisiaj w ogrodzie, wpadłam na obiad, a tu odpowiedź od Ciebie
Lecę sadzić tak jak mi poradziłaś
BasiaLT 14:21, 26 kwi 2017

Haniu u nas zimno i pochmurno ale ani kropli deszczu. Też niedobrze. Coś ta wiosna marna...
mikina34 14:35, 26 kwi 2017

hanka_andrus napisał(a)

Rzodkiewka najlepiej rośnie jak jest rzadko posiana. Jak jest nasionko przy nasionku, nic z niej nie będzie. Trzeba zostawić odstęp co najmniej na szerokość 4,5 cm. Marchew jesze większy odstęp -na długość kciuka. A kiedy? rzodkiewkę jak już widać będzie czerwone, a marchew pod koniec maja, jak widac będzie ,które rośliny są mikre, a które dają nadzieję, że będą dorodne. Bo z nasion też nierównomiernie wykształcają sie liście, jedne szybciej, a inne ledwie, ledwie. Inaczej Tobie tej wiedzy przekazac nie umiem., Mam nadzieję że będziesz wiedziała co i jak. Powodzenia.

Haniu,
pięknie dziękuje, wszystko jasno i zrozumiale
Basilikum 14:46, 26 kwi 2017

Haiu macham z krainy deszczowcow
karamba