Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

hanka_andrus 19:31, 17 maj 2017

Iwonko, teraz jest najlepsza pora na urlop nad morzem. Do końca miesiąca ma być ciepło, i tylko czasami przelotny deszcz. Ale to tylko prognoza, a jak będzie zobaczymy. mamie życzę udanego odpoczynku, szkoda, że się nie znamy!

hanka_andrus 19:38, 17 maj 2017

W tym roku mój Rh CW/różanecznik 'Cunningham's White'/ jest dosłownie obsypany kwieciem! Widocznie jesienno-zimowe-wiosenne nawodnienie wyszło mu na zdrowie.
Zaczął nieśmiało już 3 maja, 9 maja go śniegiem przysypało.
A teraz już jest pełen wypas!

Kasiek 20:17, 17 maj 2017

Ha, wiedzialam kiedy przyjsc Bardzo ladny jest, zdrowy, az milo popatrzec Haniu
hanka_andrus 21:03, 17 maj 2017

Kasiu, Dziękuję. CW jest u mnie 25 lat, i nawet dochowałam się dziecka od niego i może nawet wnuczka. Muszę sprawdzić.
boguslawa_ma... 21:35, 17 maj 2017

Pięknie ci kwitną rh ,u mnie tylko suche pączki wszystko zmarzło.
Basilikum 21:53, 17 maj 2017

Haniu sliczny jakie zdrowe listki jak z katalogu
hanka_andrus 22:13, 17 maj 2017

Sama się dziwię. Niczym nie pryskam na owady, ani na grzyba, Czasami grzybek pod nimi wyrośnie, a w dodatku, krokusy zabierają im nieco jedzonka, ale i same są potem jedzonkiem.

Nie grzebię im po korzeniach, wodę leję jak jest sucho. Sporadycznie mają jakieś listki nadgryzione, Ale taką ilością się nie przejmuję. Okoliczne rabatki przekopuję 2 x w roku, wybieram pędraki ręcznie, a i ptaki mi pomagają. Buszują po krzewach i na dodatek potem śpiewają po swojemu.

W tej chwili wybieram liście krokusów z okolicznych rabatek i przekopuję ścieżki obok Rh, Wybieram chwasty i poza wiosenną dawką azofoski i siarki, oprócz wody nic nie dostają. Gleba u mnie sam piach, a pod rodkami, to już pewnie sama jałowa została się po tylu latach, ale skoro nie narzekają, to niczym nie podsypuję.

i nowy nabytek Percy Wiseman, ten jest delikatniejszy i raczej do cienia, ale u mnie ma cień tylko z rana potem z góry dostaje odpowiednią porcję promieni, i dopiero po południu ma znowu cień. W u, roku popaliło mu nowe przyrosty. odchorował mocno, poprzycinałam wszystkie felerne liście, i w tym roku kwitnienie zaczyna. Na osłonę posadziłam mu pęcherznice diabolo, ale tegoroczna wiosna dla niej zatrzymała wegetację, i póki co, za wielkiej osłony dla rodka nie daje.Za 2, 3 dni będą otwarte wszystkie pączki

ElzbietaFranka 12:29, 18 maj 2017

Haniu witam.
To prawda, ze od wrzesnia i cala jesien rodki nawiazuja kwiatostany aby pieknie rosly i w tym czasie musza byc duzo podlewane w sierpniu ostatnie. W zeszlym roku duzo pomogla pogoda sierpien byle jaki deszczowy od pazdziernika wrecz lalo.

Haniu piekne rododendrony, widze, ze azalia sie tez szykuje do rozkwitu.
Jeszcze ogladne troche od tylu. Pozdrawiam.

Jeszcze jedno jak tak kochasz przestrzen to zobacz mniszkowa u mnie na str 130 tyle tego.
sylwia_slomc... 13:35, 18 maj 2017

Rodki masz piękne i dorodne Hanuś Widać, że im dobrze u Cię
hanka_andrus 13:49, 18 maj 2017

Elu, Sylwio, Izabelko, i pozostali odwiedzający : Ogólnie dziękuję Wam za odwiedziny. Miło zajrzeć do swego wątku i zobaczyć wpis. U Sylwii jestem na bieżąco, chociaż nie wpisy rzadko zostawiam. Podziwiam rozmach przy pracach ogrodowych. Elu, przestrzeń każdemu jest potrzebna, nie można zamknąć się w 4 ścianach. KIedy nałapiesz tego słoneczka w kości, jak nie teraz na spacerach, w czasie ogrodowych prac, i na urlopie. A widoki z każdym dniem inne, mniszek przekwitnie, to potem nawłoć straszy. Cóż, jest dużo jeszcze do zagospodarowania, ale i dzicz jest potrzebna