Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

17:40, 23 maj 2017
A czy na działce, spakowałaś do plecaka trochę słońca na zapas? ☺
Moje słonko jest za mgłą, siedzę na tarasie i przyglądam się ptakom. Stale odwiedza mnie gruby kos Rudolf i pliszeczka Sofija, właśnie moczy nogi w poidełku ☺, myślę, że to jednak samiec, więc imię... nie za bardzo .
Wieje ciepły wiatr, prawie jak u Ciebie, nad morzem.
gobasia 18:15, 23 maj 2017

Haniu mocno napracowana ,czy wypoczęta...ja dziś tyrałam jak osioł..a raczej jak oślica

Haniu kwitną orliki z sadzonek od Ciebie...serdecznie dziękuję
Basilikum 18:20, 23 maj 2017

A ja wlasnie z pracy wrocilam, glowa jakas ciezka
hanka_andrus 20:03, 23 maj 2017

Iwa napisał(a)
A czy na działce, spakowałaś do plecaka trochę słońca na zapas? ☺
Moje słonko jest za mgłą, siedzę na tarasie i przyglądam się ptakom. Stale odwiedza mnie gruby kos Rudolf i pliszeczka Sofija, właśnie moczy nogi w poidełku ☺, myślę, że to jednak samiec, więc imię... nie za bardzo .
Wieje ciepły wiatr, prawie jak u Ciebie, nad morzem.

Och, Iwonko, żeby to się tak dało spakować słoneczko na zapas!
Nie nie tyrałam, podlewać w szklarni nie musiałam, Wyrwałam koper, co go do zamrażarki zaraz włoże, Zrobiłam oprysk na róże. Bo już za bardzo się mszyce rozpanoszyły. Kwiatków na różach mniej będzie, może w drugim podejściu będzie więcej pąków. Młode pędy aktualnie puste idą na niektórych. Ale już za tydzień półtora będą różyczki, jak przystało na czerwiec.

Trochę się zachmurzyło, miałam nadzieję na deszcz, ale nic z tego. Siane tydzień temu ogórki już mają liścienie na wierzchu, a pomidory w szklarni zaczęły puszczać boczne pędy i niedługo będą kwiatki.
Dla Ciebie zawciąg nadmorski

hanka_andrus 20:08, 23 maj 2017

gobasia napisał(a)
Haniu mocno napracowana ,czy wypoczęta...ja dziś tyrałam jak osioł..a raczej jak oślica

Haniu kwitną orliki z sadzonek od Ciebie...serdecznie dziękuję

Basiu, cieszą mnie takie informacje. Orliki i u mnie już zaczynają kwitnienie, I azalie też się szykują. Za 2 dni pełny rozkwit będzie.

Izabelko, czasami tak jest, że nie wiadomo z jakiego powodu mamy łeb jak sklep, tylko półek w nim nie ma! Ciekawe czy u mnie jutro popada, jak zapowiadają?
Piotr_ 20:36, 23 maj 2017

Eh u cb jak zawsze kwitnaco
hanka_andrus 20:43, 23 maj 2017

Piotrze, może i kwitnąco, ale takich cudeniek jak u Ciebie są to nie mam. Ale nawet jakbym mogła mieć, to nie wprowadzę do ogrodu żadnego kaktusa!
Opuncje na pustynie!
mikina34 08:47, 24 maj 2017

hanka_andrus napisał(a)

Trochę się zachmurzyło, miałam nadzieję na deszcz, ale nic z tego. Siane tydzień temu ogórki już mają liścienie na wierzchu, a pomidory w szklarni zaczęły puszczać boczne pędy i niedługo będą kwiatki.
Dla Ciebie zawciąg nadmorski

Haniu, czy u pomidorów takie wyrastające z kątów łodyżek nowe przyrosty to trzeba usuwać?
barbara_kraj... 10:33, 24 maj 2017

Haniu, tak wygląda Ożanka

Wyrasta do 50-60 cm, kwitnienie zaczyna w lipcu i kwitnie dość długo, bo kwiatostany długie. Można je ciąć do wazonu. Po przekwitnięciu powinno się je usuwać, bo dają obfity samosiew. Nie znam jej jeszcze dobrze, ale zaobserwowałam, że prawdopodobnie nasiona wymagają stratyfikacji. Ja pozwoliłam jej się rozsiać i otrzymałam sporo siewek, które pęknie przezimowały i w tym roku będą kwitnąć.
hanka_andrus 11:19, 24 maj 2017

Basiu, dziękuję za lekcję poglądową! Śliczna jest ożanka!

Monia, zależy jakie masz pomidory. W koktajlowych nic nie usuwasz, a w wielkoowocowych tak, prowadzisz najwyżej na 2 pędy. A gruntowe, same kończą rośniecie w górę.