Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

hanka_andrus 11:59, 07 lis 2017

Wczoraj kosiłam, i pewnie zbyt gwałtowne skręty robiłam. Ale przechodzi i do wieczora będzie ok. Ja używam spirytusu z ziołami i wewnętrznie i na zewnątrz.
12:02, 07 lis 2017
Hej, ho Haniu!
Kuruj się w takim razie w cieple. Kręgosłup boli, czy mięśnie karku nadwyrężyłaś?
Stosujesz naturalne smarowidła? Na moje dolegliwości nie skutkowały maści i żele, żaden voltaren i diclofenac nie pomagał. Długo eksperymentowałam i daję do zrobienia w aptece, czyli na recepturę : z kadzidłowca, olejku eukaliptusowego, kajeputowego i z gruszyczki. Może jest w Koszalinie apteka zorientowana na medycynę naturalną i chciałabyś wypróbować?

Jeszcze może ciepłe dni będą, to dalie do domu zabierzesz. Dużo jeszcze masz do zrobienia?
Z nasion jeżówek, jeśli myszy się na mnie nie obrażą i jeśli to nie kłopot dla Ciebie, to bym się ucieszyła Zawsze to sprawdzony materiał genetyczny i dodatkowo z takim rodowodem!
Nieodmianowe tym bardziej pasują, bo domek jest w wiejskim stylu, będą też koniecznie malwy, oprócz nasion kupię sadzonki, bo chciałabym już w przyszłym sezonie je kwitnące mieć.

Jakoś ostatnio też sen mam krótki i trochę kiepski, trzeba się z herbatką lawendową przeprosić
...i na koniec, to co najważniejsze chciałam... "...jak z listu od siostry"...
ach, no i życie ma sens!

hanka_andrus 12:27, 07 lis 2017

Iwonko, nasiona jeżówek masz zapewnione, a i nasiona malw może się znajdą. Muszę w "nasiennym banku" poszperać. Tylko i jedne, i drugie zakwitną dopiero za 2 lata.
Nawet jak jeszcze teraz zasiejesz. Przy następnej bytności muszę zobaczyć czy da się jakieś sadzonki uzyskać jeszcze tej jesieni. Malw nie mam już ale nasiona chyba zachowałam. Chyba. Podaj mi adres gdzie mam Tobie to wysyłać?
12:58, 07 lis 2017
O.K. i poczekam na kwiaty, właśnie czytam o teminach wysiewu, zrobię to wiosną, już na miejscu. Tam mam dużo miejsca do takiej pracy i możliwości przechowywania też. Jest też ogrzewany ogród zimowy i jasny garaż, ale to wszystko powolutku i raczej skromnie, tak na moje możliwości.
Z sadzonkami byłby kłopot, pakowanie w długą podróż..., a koszty przesyłki - bezwstydnie wysokie , chyba że z Tobą kiedyś przylecą? Z Gdańska są loty , dawno obiecałyśmy sobie spotkanie, mogłoby dojść do skutku?...
hanka_andrus 13:21, 07 lis 2017

No mogłoby, Iwonko, ale jeszcze nie teraz, musisz się zadomowić!
Ogród zimowy! O, ja! Bosko będzie!
A z nasionkami myślę, że uda się bez problemu. Tylko mi daj znać, że już można i gdzie.
gobasia 13:26, 07 lis 2017

Haniu,i co? kuracja spirytusowa pomogła? czy nadal trzyma
eda 13:27, 07 lis 2017

hanka_andrus napisał(a)
Dziękuję Edytko i wzajemnie! Coś świątecznego już modzisz, czy jeszcze nie?

Hanusia Kasia pięknie szaleje świątecznie ja to na Andrzejkowo się ustawiam gwiazdy i księżyce haa buziaki
hanka_andrus 13:37, 07 lis 2017

Basiu, puściło, więc chyba to nie było nic groźnego. A przy okazji jednodniowa bumelka!

Edytko, miło, że dorwałaś się do komputera! Trzymam kciuki za udaną imprezkę!
No Kasia tak! Jakżeby inaczej! Toż niespożyta z niej dziewczyna i lubi zaskakiwać pomysłami!
Ale Tobie, to nikt nie dorówna! Żeby jeszcze było blisko od pomysłu do możliwości!

14:56, 07 lis 2017
Ja to bym posadziła rojniki do tej otwartej buzi
Basilikum 15:03, 07 lis 2017

Viola hurrra ale super wiadomosc
mi sie wydaje, ze w Pl lekarze za szybko wypowiadaja to slowo. W mojej rodzinie ostatnio 3 razy padlo i sie okazalo, ze nie ale co te osoby sobie nerwow naszarpaly w czasie kiedy wyniki doszly to ich, no i ja z nimi.

Iwa jezowki mam jeszcze nasionka Doppeldecker, zobacz w jezowkowym watku wtawialam ich fotki (u mnie tez sa ale trudniej znalezc) malwe tez Hani wysylalam i troche nasionek jeszcze znajde. Ona kwitnie od czerwca chyba do wczoraj no i jakies inne tez moge podeslac.
Tego maila z fotkami to ja tez chce

Haniu super, ze juz nie boli, mam nadzieje, ze za duzo tego spirytu nie musialas w siebie wlewac hihi. Ja mam w domu takie woreczki z ziarnami czeresni, ktore sie w piekarniku albo mikrofalowce podgrzewa, nam pomagaja na takie napiecia miesniowe.