Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

AgataM 13:10, 02 lut 2018

Witaj HANUSIU") Ty jesteś niesamowita Twoje wiersze dają tyle radości Czy mogę sobie je skopiować i wrzucić na folder. Wtedy będę mieć je wszystkie razem. Rozumiem... Prawa autorskie zastrzeżone
sierotka 13:14, 02 lut 2018

Witajcie kolezanki czy któras siała z opakowań warzywa i kwiaty?
ziarenka są z ziemią nie wiem czy u Hani mogę wrzucić fotkę
hankaandrus_44 13:34, 02 lut 2018

Wrzucaj, wrzucaj, sierotko. Takich nasion z ziemią nie kupuję, ale skoro nabyłaś to mus spożytkować. Będziemy radzić. A instrukcji tam nie było?

Agatko, możesz kopiować, ja nie pisarka, a to co tu jest wstawione, jak się podoba, można brać.

sierotka 13:37, 02 lut 2018

Jest instrukcja tylko jetem ciekawa czy siałyscie i co z tego wyrasta? hi hi
Paniusia w L mówiła ,że jej mama sieje i jest ok no no
hankaandrus_44 13:48, 02 lut 2018

sierotko, Chyba to już gotowy zestaw, nic tylko podlewać, a może tam jest ziemia osobno, a nasionka osobno? To wtedy Odległość między ziarenkami trzeba zachować i trzeba posiać w rozstawie po 1 ziarenku.
sierotka 14:03, 02 lut 2018

Aha tego nie wiem co tam jest no to będzie intrygujące sianie chyba że ktoś juz korzystał i powie jak ta metoda się sprawdza
an_tre 14:30, 02 lut 2018

Jak widać sporo ogrodniczek już w blokach startowych, wszystkim nam tęskno do wiosny i ciepełka.
Haniu teraźniejsze zimowe miesiące jakoś nijak się mają do tych z rymowanek, a szkoda
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
14:36, 02 lut 2018
Ja mogę coś powiedzeć o Bazylii, bo mam ją cały rok w doniczkach, a w sezonie w ogrodzie.
Jej nasionka są bardzo małe, w ziemi praktycznie niewidoczne, więc jeśli już są z nią wymieszane, to obojętnie, czy posiane wcześniej do doniczki, czy w połowie maja, do gruntu, trzeba będzie je pikować. Dlatego ja sieję od razu, pojedyncze nasiona, płytko, do doniczki i nie muszę wtedy pikować.

Tę mieszankę nasion z ziemią, z torebki, najlepiej płasko rozsypać i przyklepać ręką, potem utrzymywać wilgoć, a jak będą miały po dwa, trzy listki - przepikować.
Nie wiem jaka to odmiana, ale bazylia kwitnie, więc potem, najlepiej zebrać nasiona i w przyszłym roku, pojedynczo, posiać do doniczki,albo plastikowego pojemnika, tak można ją używać w kuchni przez cały rok, tylko potrzebuje dobrej ziemi i dużo światła.

Haniu, zajrzałam za Tobą do Zbyszka, może pozostawiony tam Twój wiersz sprowokuje go do aktywności...

hankaandrus_44 14:50, 02 lut 2018

Mam taką nadzieję, ale Zbyszek ostatnio tylko w weekendy pojawia się na forum. Chyba, że po cichu zagląda i nie ujawnia się.

Sierotko, Z tymi wysiewami , to wiem tylko, żeby nie przelać, najlepięj spryskiwaczem nawilżać.

Pomidorki koktajlowe tam masz chyba, one kiełkują po dwóch tygodniach, ale jeszcze za wcześnie na wysiew, około 1 marca dobrze będzie, i tez najlepiej po wschodach pikować pojedynczo do małych doniczek, a w połowie maja na docelowe miejsce, Takie miniaturki, to i po 3 szt w dużej donicy w maju.
zbigniew_gazda 18:06, 02 lut 2018

Jestem jestem Iwonko i Haniu
i piszę wierszyk na poczekaniu.
Zapadłem w letarg ogrodowo- zimowy,
że czekacie - nie przyszło mi do głowy

Na Gromniczną zima znowu w ataku
temperatura leci na łeb na szyję.
Trudno poznać - czy ciecze z dachu
czy też mróz tęgi się szykuje.

I dobrze, niech będzie normalnie
jak za dawnych lat bywało.
Bałem się że zrobi się fatalnie