Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

Gabriela 21:12, 30 sty 2019

Uuuuu, a ja myślałam że aktualna i chciałam pójść w zawody. Moje dwa są takie paskowane, czerwono-białe, były bez nazwy i szczerze mówiąc, myślałam że będą ładniejsze, a miały być ciemnoczerwone, nabyłam je w listopadzie 2017. Chyba trzeba kupować kwitnące.
hanka_andrus 22:24, 30 sty 2019

Jak kupisz kwitnące, to długo się nie nacieszysz. Mnie udało się zeszłoroczny nabytek przechować, ale dokarmiałam go latem w ogrodzie. Pogoda sprzyjała. a we wrześniu poszedł do piwnicy, do ciemnicy. Myślałam, że da radę zakwitnąć na święta, ale mu się nie chciało, i jest teraz. I tak się cieszę, bo święta miałam na wyjeździe. A w sobotę też mam święto, wnuki dotrą do babci ze spóźnionymi laurkami.

Tak kwitł zeszłej zimy.

hanka_andrus 22:27, 30 sty 2019

Już nie mam żółtych ścian w pokoju. Mam perłowo-szare.
Ale jeszcze jeden hipek z archiwum

Milka 07:13, 31 sty 2019

Fajnie Cię widzieć Haniu
I wiosna już zagościła i ciekawe relacje ze spacerów, oby do lutego i coś tam ruszymy, powiem, że mi już tego brakuje, choć innych prac wiele, to niekoniecznie są to lubiane miłego dzionka
mikina34 10:16, 31 sty 2019

hanka_andrus napisał(a)
Moniu, las już się powoli budzi. Dziś, przy słonecznej, acz mroźnej pogodzie, wybrałam się na grzyby.(...)

Haniu, jesteś niemożliwa, u Ciebie to zawsze czegoś ciekawego się dowiem, grzyby w zimie? Ale jak to, że takie do jajecznicy np?

hanka_andrus 11:02, 31 sty 2019

Moniko, do jajecznicy też można znaleźć , ale ja mam do nich za daleko. A te co zbierałam, to tzw. ucho bzowe, nadaje się do marynaty i do potraw z chińszczyzną na sałatkę, albo na chińską patelnię.
Tak wyglądają. Rosną na martwym czarnym bzie. Sprowadzamy je również z Chin w postaci suszonej i nazywają się Mun.

Milka 11:08, 31 sty 2019

Na grzybach to trzeba się znać
hanka_andrus 11:41, 31 sty 2019

No trzeba, Irenko. Ucho bzowe uchodzi za grzyb przeciw nowotworom. Ale i nasze borowiki, boczniaki, kurki też mają te właściwości.
Nasi przodkowie na nowotwory nie chorowali, bo żywili się sezonowo, niekiedy posty zachowując z musu albo z nakazu religii, a i jadło było z własnego najbliższego , lasu, sadu, rzeki, lub pola i ogrodu. Cukierki były od święta, piwo też, a mąka pszenna tylko na świąteczne wypieki. Używało się razową na codzienny chleb z domieszką ziaren czarnuszki, piekło się na liściach chrzanu. To wszystko zanikło z naszej wygody.
Lepiej kupować gotowce, ale nie ma nic za darmo, Bez pracy za to dostajemy mnóstwo chemii, i jeszcze za nią słono płacimy.

Grzyby, czosnek, cebula i kapusta były podstawowymi roślinami w jadłospisie. Prawda, że to biednie wyglądało, ale za to zdrowo.
Nie wyobrażam u mnie zimy bez suszonego grzyba. To taka awaryjna potrzeba. Jak nic w lodowce, to ziemniak, marchewka i grzybki już starczą za wsad do zupy.

A skoro przy grzybkach, to pokażę, niektóre z moich zbiorów z kart pamięci.
Grzybki nameko

rydze

kurki

Milka 11:43, 31 sty 2019

Wszystkie piękne
U nas kapusta, czosnek, cebula i ogórki kiszone na porządku dziennym. Wędliny nie jemy, raczej piekę boczek i smalczyk robię
hanka_andrus 12:13, 31 sty 2019

Po co jeść mięsko z chlebem, jak można bez. No i to już jest postęp. Jeszcze zlikwiduj białą mąkę, i cukier. Bez tego żyć można.