Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wymarzony sielankowy ogród.....

Wymarzony sielankowy ogród.....

Monia81 12:45, 18 sty 2018

Margerytka40 napisał(a)
Monia myślę,że ciężko będzie Ci znaleźć drzewo na tę rabatę,ona bardzo wąska jest. Sporo miejsca zabiorą tujki i na tym co zostanie ciężko będzie,chyba żeby ciąć. Miałam zaproponować jarząba Flanrock ale on też osiąga 2m szerokości i więcej. Może zimozielone kolumnowe np.cisy. Nie wiem.

Właśnie ciężko idzie, ale może coś damy radę wymyślić cisów już bym tam nie chciała, potrzebuję czegoś liściastego
Monia81 12:45, 18 sty 2018

Ewuś dziękuję ci bardzo, wygoglowałam sobie tą jabłoń, ale czeskie strony mi sie pokazują, także mógłby byc problem z jej dostaniem... ale dziękuję
Monia81 12:49, 18 sty 2018

A wiecie co wpadło mi jeszcze takie cuś a może bez czarny black tower, mam jednego już, fakt mały ale i fajnie wyglądał jak kwitł, ma ciemne liście, na tle thujek by się odznaczał cały sezon, jest miododajny, wąski i co myślicie????
Anda 13:03, 18 sty 2018

Rowniez go mam i bedziesz musiala go ciac, zeby ladnie wygladal, bo sie z niego robi miotla. Na dole jest waski i taki rozcpierzony wyzej.
https://www.pinterest.de/pin/512777107565765708/

Potrafi jednak tez ladnie wygladac, przypuszczam ze po cieciu.
https://www.pinterest.de/pin/531002612287786222/
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Monia81 13:09, 18 sty 2018

Ewuś i właśnie w tej drugiej wersji bardzo mi się podoba, taka kolumienka mogła by być tak mi się wydaje dziękuję za te piny
Anda 13:26, 18 sty 2018

Nie ma za co Mam nadzieję, że uda Ci się wybrać najlepiej nadające się drzewko
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
inka74 15:49, 18 sty 2018

Monia81 napisał(a)

No widzisz Iwonko, myślałam że w opisie rabaty napisałam, że tło zielone rabaty to wsadzone thuje, więc tak naprawdę nie wiele miejsca zostaje na te drzewa, a chciałabym tam coś jednak dać, bo mi mimo wszystko tam mi brakuje
Rabata jest cały dzień w słońcu, wystawa południowo-zachodnia dziewczyny fajne możliwości mi dały do wyboru, kusi mnie jabłoń

Moni - na tuje min. 80cm odchodzi z rabaty, jeszcze zależy ile od siatki je sadziłaś. Jeżeli zdecydujesz się ograniczyć tuje do pewnej wysokości np. do 2 metrów to można na tej rabacie dać drzewa szczepione na np. 2,2 m. Wtedy trzeba by było wybrać drzewo o koronie do maks. 3 metrów lub ja ograniczać. I tak będzie wychodzić na ścieżkę ale nie będzie mocno przeszkadzać bo korona będzie wysoko.

PS.1. rysuj dla siebie, nie musisz przecież wklejać. Rysunki pokazują piętra. Możesz też skorzystać z programu gardenpuzzle - prosty
PS.2. cieszę się, że dotarło i mam nadzieję, że się przyda
polinka 17:28, 18 sty 2018

Monia81 napisał(a)

No widzisz Iwonko, myślałam że w opisie rabaty napisałam, że tło zielone rabaty to wsadzone thuje, więc tak naprawdę nie wiele miejsca zostaje na te drzewa, a chciałabym tam coś jednak dać, bo mi mimo wszystko tam mi brakuje
Rabata jest cały dzień w słońcu, wystawa południowo-zachodnia dziewczyny fajne możliwości mi dały do wyboru, kusi mnie jabłoń

Kolumnowe drzewa można od dołu podkrzesać a jak jest mało miejsca to dodatkowo możesz je ciąć tzn. i liściaste i smaragdy
Wendy79 19:50, 18 sty 2018

Monia, sklepu sprawdzonego z daliami nie mam, zamawiałam przez all... Toż to będzie sprawdzian podwójny: sprzedawcy i zimowania
Monia81 20:46, 18 sty 2018

Anda napisał(a)
Nie ma za co Mam nadzieję, że uda Ci się wybrać najlepiej nadające się drzewko

Ewuś też mam taką nadzieję muszę się z tym przespać