Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wymarzony sielankowy ogród.....

Wymarzony sielankowy ogród.....

Margerytka40 21:25, 17 sty 2018

W piierwszym momencie też pomyślałam jak Anda,że wąska ta rabata ale chyba nie. Amanogawy chyba aż tak nie przybierają na masie a 3 sztuki jej nie przytłoczą. Fajny zestaw
Monia81 21:30, 17 sty 2018

Margerytka40 napisał(a)
W piierwszym momencie też pomyślałam jak Anda,że wąska ta rabata ale chyba nie. Amanogawy chyba aż tak nie przybierają na masie a 3 sztuki jej nie przytłoczą. Fajny zestaw

No tak mi te amonagawy jakoś weszły w głowę i tak mi się wydawało, że one tak maśne nie są, nie wiem tylko czy ewentualnie można je ciachać jak by co? no chyba, że cosik innego o jeszcze węższym pokroju, tylko co????
Anda 21:46, 17 sty 2018

Może mogłabyś te amanogawy troszku podciąć od dołu? Żeby miały trochę wyższy pień?

No nie wiem. Spróbuj wyobrazić je sobie za 10 lat. Ta rabata jest dość wąska. Czy będzie to wyglądać proporcjonalnie? Czy jak trzy maczugi?

https://www.google.de/search?q=prunus+amanogawa&rlz=1C9BKJA_enDE658DE659&hl=de&prmd=isnv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjd8p3-7N_YAhVGORQKHZ2lDS4Q_AUICSgB&biw=1024&bih=653#imgrc=1nMPXgIPKa3zjM:

Sorry za tego długiego linka.

Masz duży ogród. Może masz jeszcze inne miejsce gdzie taki akcent byłby podkreśleniem jakiegoś zakrętu, zaokrąglenia, kropką nad i

Zamiast amanogawy mogłabyś ewentualnie posadzić świdośliwę Obelisk. Dorasta do 5 m i 1,5 m szerokości, więc trochę mniejsza.

Trudna decyzja. Najwyżej będziesz poszerzać rabatę, jeśli z amanogawami będzie wyglądać nieproporcjonalnie Bo to naprawdę piękne drzewa
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
malgorzata_s... 21:55, 17 sty 2018

Jestem dwoma łapkami za wiśniami
Monia81 21:56, 17 sty 2018

Ewuś no właśnie chciałabym, żeby to fajnie wyglądało, ta świdośliwa Obelisk- nie znałam, idę czytać o niej dziękuję
Gruszka_na_w... 23:42, 17 sty 2018

Piękna jest jabłoń Adirondack. Rośnie kolumnowo.
Świdośliwa też by tam pasowała. I graby.
Młode wiśnie trzeba przez pierwsze lata osłaniać zimą, generalnie lubią one miejsca zaciszne, osłonięte od wiatrów.
PS. Skończyłam czytać cały wątek od początku. Jestem pod wrażeniem pracowitości Was obojga. Solidnie zrobiony plan i piękna realizacja. Gratuluję Moniu.Lektura była tym bardziej przyjemna, bo sporo masz roślin, które bardzo lubię.
Tak po cichutku tylko napiszę, że coś mi zgrzyta w tej rabacie wysypanej białym kamieniem. Jest elegancka, ale bardzo odmienna od reszty ogrodu. To celowy zabieg?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
inka74 06:25, 18 sty 2018

Amanogawa wysokość 4-7 m, szerokość 1-2 m. To raczej niewielkie drzewko i bardzo wolno rośnie. Nie wiem po ilu latach te 2 metry szerokości mógłaby osiągnąć. Chyba od sadzonki zależy. Bo są takie bardziej wielopniowe od dolu i takie, które można podgolić z jednym przewodnikiem. To bardzo piękne drzewa i przez min. 10 lat nie zagarną całej rabaty.

A tam w tle masz posadzone małe tuje? Jak tak, to będzie tam docelowo raczej za wąsko...

Moni, spróbuj tą rabatę sobie rozrysować, czy na zdjęciu zrobionym z jej frontu czy na kartce, ale w pionie piętra. A potem na szerokość biorąc pod uwagę docelowe wielkości lub jak da się coś ciąć to takie po cięciu. Ważne jest jak słońce na tej rabacie operuje, czy drzewa docelowo nie będą zbytnio cieniować rabaty a jeżeli już to przez jaki czas.
anbu 07:29, 18 sty 2018

Amonagawy są super, w szpalerze robią efekt Bardzo przyrastają przez pierwsze dwa lata (nawet metrowe przyrosty), później zwalniają. To moje obserwacje Ja mam dość gęsto posadzone, najwyżej będę cięła. Ktoś ma na forum i tnie ale nie pamiętam za bardzo kto ...chyba Jola?
Monia81 08:02, 18 sty 2018

Anda napisał(a)
Może mogłabyś te amanogawy troszku podciąć od dołu? Żeby miały trochę wyższy pień?

No nie wiem. Spróbuj wyobrazić je sobie za 10 lat. Ta rabata jest dość wąska. Czy będzie to wyglądać proporcjonalnie? Czy jak trzy maczugi?

Ewuś dziękuję, poczytam sobie o tej śliwie obelisk bo jej nie znam na te amonagawy w razie czego mam miejsce z przodu działki, tam byłby szpaler
Monia81 08:03, 18 sty 2018

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Jestem dwoma łapkami za wiśniami

Gosiu jednak może być za wąsko, myślę dalej dziękuję