Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wymarzony sielankowy ogród.....

Wymarzony sielankowy ogród.....

Monia81 08:09, 18 sty 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Piękna jest jabłoń Adirondack. Rośnie kolumnowo.
Świdośliwa też by tam pasowała. I graby.
Młode wiśnie trzeba przez pierwsze lata osłaniać zimą, generalnie lubią one miejsca zaciszne, osłonięte od wiatrów.
PS. Skończyłam czytać cały wątek od początku. Jestem pod wrażeniem pracowitości Was obojga. Solidnie zrobiony plan i piękna realizacja. Gratuluję Moniu.Lektura była tym bardziej przyjemna, bo sporo masz roślin, które bardzo lubię.
Tak po cichutku tylko napiszę, że coś mi zgrzyta w tej rabacie wysypanej białym kamieniem. Jest elegancka, ale bardzo odmienna od reszty ogrodu. To celowy zabieg?

Haniu i ta jabłoń Adirondack, bardzo do mnie przemawia, nawet czytając Twój wątek wczoraj trafiłam na nią i sobie ją zapisałam, muszę pomyśleć graby chcę na tym moim cyplu powyżej oczka sztuk 2, no chyba, że przy dalszym planowaniu coś się zmieni
Haniu dziękuję że to napisałaś, ta rabata z kamykiem jest następna do planowania, gdyż kamyka na niej nie będzie, już mniej więcej wiem co na niej chcę, ale najpierw ta z rozchodnikami na tapecie
Dziękuję
Monia81 08:15, 18 sty 2018

inka74 napisał(a)
Amanogawa wysokość 4-7 m, szerokość 1-2 m. To raczej niewielkie drzewko i bardzo wolno rośnie. Nie wiem po ilu latach te 2 metry szerokości mógłaby osiągnąć. Chyba od sadzonki zależy. Bo są takie bardziej wielopniowe od dolu i takie, które można podgolić z jednym przewodnikiem. To bardzo piękne drzewa i przez min. 10 lat nie zagarną całej rabaty.

A tam w tle masz posadzone małe tuje? Jak tak, to będzie tam docelowo raczej za wąsko...

Moni, spróbuj tą rabatę sobie rozrysować, czy na zdjęciu zrobionym z jej frontu czy na kartce, ale w pionie piętra. A potem na szerokość biorąc pod uwagę docelowe wielkości lub jak da się coś ciąć to takie po cięciu. Ważne jest jak słońce na tej rabacie operuje, czy drzewa docelowo nie będą zbytnio cieniować rabaty a jeżeli już to przez jaki czas.

No widzisz Iwonko, myślałam że w opisie rabaty napisałam, że tło zielone rabaty to wsadzone thuje, więc tak naprawdę nie wiele miejsca zostaje na te drzewa, a chciałabym tam coś jednak dać, bo mi mimo wszystko tam mi brakuje
Rabata jest cały dzień w słońcu, wystawa południowo-zachodnia dziewczyny fajne możliwości mi dały do wyboru, kusi mnie jabłoń
Monia81 08:17, 18 sty 2018

anbu napisał(a)
Amonagawy są super, w szpalerze robią efekt Bardzo przyrastają przez pierwsze dwa lata (nawet metrowe przyrosty), później zwalniają. To moje obserwacje Ja mam dość gęsto posadzone, najwyżej będę cięła. Ktoś ma na forum i tnie ale nie pamiętam za bardzo kto ...chyba Jola?

Aniu fajnie, że napisałaś, bo ja chciałam też pisać do Ciebie, bo wiem, że masz te amonagawy chyba jednak je zostawię na inną rabatę, bo tutaj mogą mieć za wąsko dziękuję ci bardzo
malgorzata_s... 11:31, 18 sty 2018

Kolumnowe kwitnące to może być problem ale może buki kolumnowe. Można je ciąć na bardzo wąsko i są i zielone i czerwone a na zimę zostają brązowe i nie są łyse. Są też dęby kolumnowe ale o nich nie wiem wiele
Monia81 11:40, 18 sty 2018

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Kolumnowe kwitnące to może być problem ale może buki kolumnowe. Można je ciąć na bardzo wąsko i są i zielone i czerwone a na zimę zostają brązowe i nie są łyse. Są też dęby kolumnowe ale o nich nie wiem wiele

Gosiu a co myślisz o tej jabłonce Adirondack lub świdośliwie Obelisk wolałabym tam jednak coś kwitnącego, żeby na wiosnę jednak poczuło się tą radość, patrząc przez okno z salonu chodził mi przez moment też buk kolumnowy, nawet zapisałam sobie nazwę w notatkach, ale sama nie wiem...
malgorzata_s... 12:06, 18 sty 2018

Ja raczej patrzę na kolory liści i pokrój. Drzewa kwitną bardzo krótko a potem zostaje tylko zieleń. Jabłonki nie znam ale jeśli ma jadalne owoce to chyba fajniejsza opcja od świdośliwy.
Monia81 12:10, 18 sty 2018

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ja raczej patrzę na kolory liści i pokrój. Drzewa kwitną bardzo krótko a potem zostaje tylko zieleń. Jabłonki nie znam ale jeśli ma jadalne owoce to chyba fajniejsza opcja od świdośliwy.

Gosiu właśnie ta jabłonka ma te małe jabłuszka, ptaszki by miały jedzenie jesienią, no i wydaje mi się, że fajnie by się odznaczała na tle thujek myślę jeszcze, szukam nadal
Anda 12:15, 18 sty 2018

Swidosliwa tez jadalna. Ma bardzo smaczne owoce i dla czlowieka, i dla ptakow.
Tak tylko pisze, zeby decyzja byla bardziej obiektywna
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 12:20, 18 sty 2018

Monia myślę,że ciężko będzie Ci znaleźć drzewo na tę rabatę,ona bardzo wąska jest. Sporo miejsca zabiorą tujki i na tym co zostanie ciężko będzie,chyba żeby ciąć. Miałam zaproponować jarząba Flanrock ale on też osiąga 2m szerokości i więcej. Może zimozielone kolumnowe np.cisy. Nie wiem.
Anda 12:27, 18 sty 2018

Bardzo waska jest jablonka z serii minitree Red Lane / Redlane. To tez jablonka ozdobna. Jabluszka sa jednak wieksze i mozna je przerabiac albo zostawic dla ptakow. Mam taka blisko ogrodzenia do sasiadow. Rosnie do 2 m wys. i ok. 80 cm szer. Rosnie wolno. U mnie w pierwszym roku nie miala przyrostow, ale kwitla bardzo ladnie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies