Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wymarzony sielankowy ogród.....

Wymarzony sielankowy ogród.....

Monia81 11:22, 23 lut 2018

Ewuś wczoraj jeszcze siedziałam i szukałam po internecie czegoś zamiast tej budleii wiesz co została bym jednak przy tym oczarze Diane, na tej rabacie fajnie będzie wyglądał zanim te bzy czarne się rozwiną i będzie przyciągać wzrok, później będą cebulowe i cała reszta no i jak wstępnie pisałyśmy na temat łezki, wzrok będzie przykuwać na niej magnolia, myślę, że to będzie fajne rozwiązanie...
Anda 12:21, 23 lut 2018

Rozchodnik bardzo ladny Mozesz go wykorzystac

Zostajemy w takim razie przy oczarze
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Monia81 12:46, 23 lut 2018

Anda napisał(a)
Rozchodnik bardzo ladny Mozesz go wykorzystac

Zostajemy w takim razie przy oczarze

To się bardzo cieszę
Wczoraj też szukałam sobie tych roślin wypisanych na planie, raczej z ich dostępnością u nas nie powinno być problemu, jedynie ta szałwia Berggarten i parzydło Johannifest coś nie chciało mi u nas znaleźć, ale może jak się sezon zacznie, to i oferty sklepów ogrodniczych będą większe
Aurelllia 12:54, 23 lut 2018

Nie udzielam się w planowaniu, ale podglądam i mocno kibicuje nowym pomysłom
Anda 13:04, 23 lut 2018

Plan właściwie ukończony. Części z iglakami nie opisywałam, bo za mało miejsca, ale tam będą podobne rośliny co z zacienionej części przy tarasie. Jedynie dodałam tam trawę, taką leśną. Mam nadzieję, że ją dostaniesz.

Byliny nie są w odpowiedniej skali, ze względu na wielkość zdjęcia. Nie sugeruj się też ilością tych kropek czy kółek. Na planie widać mniej więcej ich rozmieszczenie i rodzaj. Część jest pusta. Tam mogłaby być taka większa wewnętrzna ścieżka. Powinnaś na całej rabacie sobie zrobić takie jeszcze parę takich mini-ścieżek potrzebnych do zabiegów pielęgnacyjnych

Geum możesz ewentualnie zastąpić szałwią, gdyby było niedostępne. Geum jest śliczne, ale trzeba go trochę więcej, ma bardzo delikatne kwiaty. Liście też są bardzo ozdobne.

Pisz, co Ci zgrzyta

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 13:07, 23 lut 2018

Zamiast tego parzydła możesz wziąć jakieś wyższe, np. Aruncus sinensis 'Zweiweltenkind'. Bardzo ładna odmiana, szczególnie na tle ciemnych tuj czy ciemnej szopki. Została wprowadzona przez Karla Foerstera.
Anda 13:10, 23 lut 2018

Zamiast tej szałwii możesz wziąć Salvia officinalis 'Purpurascens', tylko ta może wymarzać. Mi tu chodzi o szałwię z szerokimi liśćmi. Byłby fajny kontrast z seslerią i listkami bzu.
gobasia 13:43, 23 lut 2018

u LA LA ale projektowanie...będę obserwować ,choć sie na tym nie znam
ale może coś mi się przyda ,jesienią musimy z córką zagospodarować całą działeczkę ze 20 ar
Monia81 14:07, 23 lut 2018

Anda napisał(a)
Plan właściwie ukończony. Części z iglakami nie opisywałam, bo za mało miejsca, ale tam będą podobne rośliny co z zacienionej części przy tarasie. Jedynie dodałam tam trawę, taką leśną. Mam nadzieję, że ją dostaniesz.
/original.jpg[/img]

Ewuś jeżeli chodzi o tą trawę leśną to chodzi o tego śmiałka darniowego Schottland, bo nie widzę nic innego na planie w leśnym zakątku jeżeli o niego chodzi to w Polsce powinnam go dostać
Monia81 14:09, 23 lut 2018

Anda napisał(a)
Zamiast tego parzydła możesz wziąć jakieś wyższe, np. Aruncus sinensis 'Zweiweltenkind'. Bardzo ładna odmiana, szczególnie na tle ciemnych tuj czy ciemnej szopki. Została wprowadzona przez Karla Foerstera.

Ta odmiana bardzo mi się podoba

Anda napisał(a)
Zamiast tej szałwii możesz wziąć Salvia officinalis 'Purpurascens', tylko ta może wymarzać. Mi tu chodzi o szałwię z szerokimi liśćmi. Byłby fajny kontrast z seslerią i listkami bzu.

Będę szukać tej polecanej przez Ciebie, jak będzie problem z dostaniem jej w sezonie to będę kombinować z inną