Ooo, ciekawa dyskusja
Dla mnie widok ogrodu w zimie nie jest priorytetem, bo z ogrodu wtedy nie korzystam. Przyznam jednak, że i mnie przeszkadza widok mojej południowej rabaty, na której głównie byliny rosną, i której nie doprowadziłam jeszcze do porządku.
Rabata przy domu, na której jest parę kulek bukszpanowych i kilka bylin atrakcyjnych zimą (kłosowiec, jeżówka, zawilce, żurawka) dużo lepiej się prezentuje.
Generalnie jednak, jak ktoś chce mieć ogród atrakcyjny przez cały rok, zwłaszcza w naszym śnieżnym klimacie, to powinien się przeprosić z zimozielonymi i krzewami. Nie sama bylinówka.
Świetnym przykładem całorocznego planowania ogrodu jest
http://www.roslin-menazeria.net/854,ogrod.html.
Serdecznie polecam uważne porównanie zdjęć z różnych pór roku (rzadko kiedy w ogóle można trafić na te same miejsca pokazane w różnych porach roku; tak jak Gruszka napisała: zwykle pokazuje się daną rabatę w szczytowym momencie urody).
Przykładowo widok z tarasu: na przedwiośniu magnolie tak przyciągają wzrok, że zupełnie się nie zwraca uwagi na puste rabaty. Potem azalie i różaneczniki mają swoje pięć minut, a jak na kwaśnej robi się nudno i zielono, to przy tarasie róże i lawenda dają czadu.
(autorka nie życzy sobie kopiowania zdjęć, więc nie mogę wrzucić pojedynczo).
Między tym wszystkim - dużo iglaków.
Czyli właścicielka nie zachowywała spójności pomiędzy rabatami, tylko właśnie różnorodność

.
Podsumowując: dobrze że masz tam parę iglaków i parę krzaków
A konkretnie w sprawie roślin:
Liriope u mnie zimuje bez większych problemów drugi rok, ale bardzo słabo przyrasta i w zeszłym roku nie kwitła. Może nie lubi mojej piaszczystej gleby.
Serduszkę bardzo polecam sadzić razem z hostami. Serduszka wcześnie wyrasta w spory krzaczek a potem zasycha, a hosty późno startują, więc razem świetnie się uzupełniają

.
Brunnera u mnie śliczna w sezonie, ale w zimie liście ma brzydkie.
Narecznice mnie w tym roku zdziwiły, bo faktycznie były zielone przez całą zimę, ale jako ozdoba i tak się nie sprawdziły, bo je liśćmi przysypałam dla ochrony