Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wymarzony sielankowy ogród.....

Wymarzony sielankowy ogród.....

Gruszka_na_w... 10:50, 22 lut 2018

makadamia napisał(a)

Świetnym przykładem całorocznego planowania ogrodu jest roślin menażeria.

Poprawiłam link, bo tamten nie działał.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Monia81 11:17, 22 lut 2018

makadamia napisał(a)
Ooo, ciekawa dyskusja

Podsumowując: dobrze że masz tam parę iglaków i parę krzaków

A konkretnie w sprawie roślin:
Liriope u mnie zimuje bez większych problemów drugi rok, ale bardzo słabo przyrasta i w zeszłym roku nie kwitła. Może nie lubi mojej piaszczystej gleby.
Serduszkę bardzo polecam sadzić razem z hostami. Serduszka wcześnie wyrasta w spory krzaczek a potem zasycha, a hosty późno startują, więc razem świetnie się uzupełniają.
Brunnera u mnie śliczna w sezonie, ale w zimie liście ma brzydkie.
Narecznice mnie w tym roku zdziwiły, bo faktycznie były zielone przez całą zimę, ale jako ozdoba i tak się nie sprawdziły, bo je liśćmi przysypałam dla ochrony

Asiu dziękuję za linka, piękny ogród, obejrzałam z wielką przyjemnością
Myślę, że ta rabata się pięknie obroni, na projekcie jest sporo roślin, które wyglądają zimową porą bardzo ładnie, krzewy są i iglaki też, a to jeszcze nie koniec tak jak piszesz ja zimową porą z ogrodu również nie korzystam, więc mimo wszystko ta zmienność bylinowa do mnie przemawia bardzo w sumie na każdej rabacie w ogrodzie zimozielone akcenty w postaci iglaków mam, więc myślę, że będzie ok
Monia81 11:18, 22 lut 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Poprawiłam link, bo tamten nie działał.

Dziękuję Haniu
Monia81 12:06, 22 lut 2018

Ewuś bo się tylko zastanawiam, czy tą budleję, nie zastąpić czymś innym, bo na wiosnę się ją przycina, czyli widać jej nie będzie, a tam bym wolała krzak, który nie będzie wymagał przycinania, może magnolia by się nadała, odmiana judy, jak myślisz, po za tym będzie kwitła, reszta mi pasuje, ale to mi jakoś jeszcze zgrzyta
Anda 12:22, 22 lut 2018

Monia81 napisał(a)
Ewuś bo się tylko zastanawiam, czy tą budleję, nie zastąpić czymś innym, bo na wiosnę się ją przycina, czyli widać jej nie będzie, a tam bym wolała krzak, który nie będzie wymagał przycinania, może magnolia by się nadała, odmiana judy, jak myślisz, po za tym będzie kwitła, reszta mi pasuje, ale to mi jakoś jeszcze zgrzyta

Magnolia ładna, ale nie wiem, jak z ziemia, bo ona lubi kwaśno. Poza tym w nogach musiała by mieć pusto, bo korzenie ma płytko.
Co jeszcze zamiast budleji?

Tak myślę o tej łezce. Może tam mogłabyś mieć magnolię i może jeszcze parę azalii? Mogłabyś tam urządzić rabatę bardziej kwaśnolubną ale słoneczną?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Monia81 12:39, 22 lut 2018

Pomysł na łezkę bardzo fajny

A zamiast tej budleii co myślisz o dereniach kousa, chodząc po wątkach bardzo mi się spodobały w hortensjadzie u Bożenki, może coś takiego...
Anda 12:53, 22 lut 2018

Derenie kousa rosna dosc szeroko z tego co wiem, 4m albo wiecej. Ladne sa Ale chyba cala szerokosc rabaty by jeden taki zabral.

A znasz Viburnum plicatum Kilimandjaro? Jest dosc waski. Tylko dwa waskie obok siebie, Black Tower i Kili to raczej nie pasuje. Jak sadzisz?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:56, 22 lut 2018

A moze Euonymus europaeus? Ladnie sie przebarwia na jesien. Szerokosc do ok. 3m, wys. ok. 4m. Za duzy?
Anda 12:59, 22 lut 2018

A moze ktoras swidosliwa? Moglaby byc wielopniowa. Od dolu byc ja podkrzesywala, zeby bylo miejsce na bylinki
Monia81 13:00, 22 lut 2018

Anda napisał(a)
Derenie kousa rosna dosc szeroko z tego co wiem, 4m albo wiecej. Ladne sa Ale chyba cala szerokosc rabaty by jeden taki zabral.

A znasz Viburnum plicatum Kilimandjaro? Jest dosc waski. Tylko dwa waskie obok siebie, Black Tower i Kili to raczej nie pasuje. Jak sadzisz?

To te derenie odpadają, kaliny lubię, mam taką zwykłą na ogrodzie... bardzo ładna ta kilimandżaro, ale tak jak piszesz dwa drzewa o wąskim pokroju to tak dziwnie wyglądać może, może coś z kalin, tylko troszku o szerszym pokroju , idę szperać po internecie...