Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nowocześnie z różAnką :D

Nowocześnie z różAnką :D

inka74 11:08, 02 sie 2017

anna_t napisał(a)
Iwonka ja ich nie wykopie! ale na tą chwilę nie powiększe kolekcji. Pomysłu nie mam. Zostanie tak jak jest, 3 małe rozanki biała, bordowa i różowa. A co ci nie gra?
To nawet nie to, ze mi nie gra - róże przez te przymrozki wiosenne kapryśne są i nie kwitną wtedy gdy powinny. Dodatkowo 2 na tej frontowej przymarzły do połowy - teraz nieforemne są krzaczki i słabo kwitną. Gardina wersja jest przy ziemi już drugi rok a to róża pnąca, podobno. Isabel mi osy liście całe wyjadają w dziury i w związku z tym to nie wygląda tak jak bym chciała. Na razie daję im szansę na poprawę i czekam jeszcze z rok. Frontowa jest u mnie ciężka bo tam jest prawie przez cały dzień słońce od rana, mało co wytrzymuje takie temperatury.
Zana 11:14, 02 sie 2017

Aniu nie wiem czy siarka mogła im zaszkodzić. Ja u swoich stawiam, że w ubiegłym roku po prostu za mało wody miały i dlatego nie kwitły. W tym roku dużo więcej deszczu. Tak samo z anabelkami, w ubiegłym roku dokarmiane i kwitnienie porażka, w tym roku w ogóle nie dokarmiane, ale za to dużo wody z nieba i kwitną wielkimi kulami.
Kawa 15:39, 02 sie 2017

Aniaaaaaa
no jakie tu zmiany !!
ślicznie będzie rozchodnikowo rozplenicowo

reszta tż śliczna

zdróweczka dla małej i 100 lat dla ciebie

macham
anna_t 12:54, 03 sie 2017

Zana napisał(a)
Spokojnie, nie pali się

80cm
anna_t 12:56, 03 sie 2017

ren133 napisał(a)
A jednak minimalizm w duszy nam gra

oj tak...
ja to bym jeszcze najchętniej wszystkie zywopłoty na grabowe zamieniła

anna_t 12:57, 03 sie 2017

Margerytka40 napisał(a)
Skrzypu to i u mnie pod dostatkiem. Do końca trudno go zlikwidować ale zauważyłam,że z roku na rok jakby go mniej. Kiedyś ktoś mi powiedział że skrzyp ścina się tuż nad ziemią nie wyrywa bo on ponoć nie lubi jak woda naleci w te dziureczki w łodydze. Nie wiem czy to prawda ale tak robię.

to tez tak będę robić, zreszta to szybszy sposob nawet.
ja mam wrażenie ze jest go coraz więcej i właśnei na tych nowych rabatach zwłaszcza ;/
anna_t 13:01, 03 sie 2017

Toszka napisał(a)
Skrzyp nie lubi przewiewnej, głęboko uprawianej ziemi. Zakorzeniony jest bardzo głęboko, ale nie stanowi jakiejś konkurencji w korzeniach.

Hortki mogły kwitnąć w zeszłym roku, po posadzeniu bo były w szkółce nafaszerowane nawozami. Teraz prawdopodobnie korzenią się i na to przeznaczają siłę. Późną jesienią obsyp system korzeniowy obornikiem zmieszanym z korą.

U mnie tak 3 sezony marudziła vanilka. W tym roku wybuchła kiściami kwiatów pomimo wiosennego drakońskiego cięcia.

a jak się głęboko uprawia ziemię?? bo ja jedynie motyczkuję gdy pielę

hortkom daje czas, podlałam je gnojowką ze skrzypu przed chwilą.
ale wiesz równo z nimi kupowałam polar bear i one wszystkie kwitną a nawożę tak samo. ale od innych sprzedawców to może dlatego
anna_t 13:04, 03 sie 2017

inka74 napisał(a)
To nawet nie to, ze mi nie gra - róże przez te przymrozki wiosenne kapryśne są i nie kwitną wtedy gdy powinny. Dodatkowo 2 na tej frontowej przymarzły do połowy - teraz nieforemne są krzaczki i słabo kwitną. Gardina wersja jest przy ziemi już drugi rok a to róża pnąca, podobno. Isabel mi osy liście całe wyjadają w dziury i w związku z tym to nie wygląda tak jak bym chciała. Na razie daję im szansę na poprawę i czekam jeszcze z rok. Frontowa jest u mnie ciężka bo tam jest prawie przez cały dzień słońce od rana, mało co wytrzymuje takie temperatury.

może w lawendy wejdź? z kosodrzewiną? u mnie tak dziewczyny podpowiadały

prawda jest taka że aby róże ladnie się prezentowaly to troche pracy przy nich jest a ja nie mam czasu na bieżąco nawet ciąć przekwitłych kwiatostanów...teraz jestem w domu ale jest taki upał cały tydzień że nosa nie wytykam
anna_t 13:05, 03 sie 2017

Kawa napisał(a)
Aniaaaaaa
no jakie tu zmiany !!
ślicznie będzie rozchodnikowo rozplenicowo

reszta tż śliczna

zdróweczka dla małej i 100 lat dla ciebie

macham

cześć
anna_t 13:29, 03 sie 2017

prosze Was o pomoc w tym nad czym teraz pracuję
zgodnie z planem ściezka z płyt do placyku miala iść w ten sposob

w tej chwili wytyczam dokladnie tą rabate na wprost z dwoma drzewami i zastanawiam się czy będzie dobrze jeśli osią widokową z tarasu będzie drzewo w kostce z cisa? tzn jeszcze podrodze będzie widoczny kawałek tej rabaty środkowej na której będą klony ginala w niskich trawach

niewiem czy dobrze wytłumaczyłam :/

placyk z ogniskiem będzie obsadzony trzcinnikiem KF + liatry z 2 lub z 3 stron