z podlewaniem trawnika najgorzej bo tylko ja generalnie podlewam i mnie akurat trawnik irytuje, szkoda mi czasu wole hortensje dłużej podlewać. Ale musze sie za to wziąć, kupić jakiś dobry zraszacz
Ewa żagiel kupowałam na all... nie pamiętam dokładnie u kogo a słupy lokalnie w hurtowni stali
Rozumiem najlepiej kup wahlarz, żeby samo się podlewało, wtedy tylko przestawić trzeba.
Cały czas się zastanawiam nad żaglem, rozpatruję za i przeciw i ciągle nie wiem...
Aniu, czemu do wiosny ma ci się robić kompost?
Nawilżaj, czyli podlewaj co jakiś czas, bo suchy "zawiesza" się w butwieniu.
Zlewaj nierozcieńczonymi gnojówkami.
Przerzuć od czasu do czasu widłami.
W tą pogodę plus wilgoć to we wrześniu będziesz mieć cudny kompost.
Kompostem dobrze jest zsypać na wiosnę cienką warstwą trawnik. Ja używam kompostu z obornikiem. Idę przesiewając przez skrzynkę plastikową na owoce. Cienką, równomierną warstwą trawnik się pokrywa. Potem wałuję (jak mi się chce). Bez zwałowania kosiarka potrafi wessać
Po kilku sezonach w ten sposób tworzy się wspaniałe podłoże pod trawnikiem.
A w tym roku na próbę nawiozłam obornikiem granulowanym. Wniosek mam tylko jeden - teraz już nie będę rozsypywać "pałeczek" a będę podlewać namoczonym granulowanym obornikiem. Pałeczki bardzo długo nasiąkały. A namoczony pozwolił starannie równomiernie podlać/nawieźć przez konewkę.
Plan na trawnik wiosną mi podsunelas A tak na teraz ten pomysł z humusem jest ok?
Wczoraj wieczorem z trawnika zaczęły wylatywac jakieś chrząszcze czym poza wrotyczem go zlać i kiedy???
Majowe chrząszcze?
Ups, to by wyjaśniało złą kondycję trawnika...były pędraki
Ja swój trawnik koszę dwa razy w tygodniu. Mam wysianą mieszankę z mikrokoniczyną i dzięki temu nie jest tak wymagający. A jest gęsty.
Mlecze wydłubuję łopatką.
Inne chwasty kosiarka załatwia.
Podlewam regularnie przez zraszacz. Nie mam automatycznego podlewania.