Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nowocześnie z różAnką :D

Nowocześnie z różAnką :D

anna_t 11:59, 14 cze 2019

Mariposa napisał(a)
Nie pamiętam, czy się witałam, ale zaglądam tu często, bo też kocham róże i chciałam wyrazić zachwyt nad Twoją kolekcją!

cześć Ela
kolekcja to za duże słowo, trzydzieści pare sztuk bodajże
troszkę już ochłonęłam z pierwszej fascynacji ale nadal je kocham
anna_t 13:18, 14 cze 2019

mrokasia napisał(a)
Trzcinniki Overdam u mnie też kwitną, czekam jeszcze na krótkowłosego.
A palibin jeden wystarczy . Ja posadziłam jednego na podokiennej i w czasie kwitnienia dziekowałam sobie, że tylko jednego . Przy większej ilości trudno byłoby tam siedzieć wieczorem .

Overdam też bym chciała...............
anna_t 13:22, 14 cze 2019

effka napisał(a)

Trawnik to najtrudniejsza rabata w ogrodzie Humus i nawóz do trawników plus dosiewki w pustych miejscach i podlewanie, będzie dobrze

effka napisał(a)

Czy możesz wysłać na priva gdzie zamawialiście ten żagiel łącznie ze słupami?

Za nawadnianie muszę się w końcu zabrać, już bym dawno zrobiła, gdybym tyle kasy na rośliny nie wydawała

z podlewaniem trawnika najgorzej bo tylko ja generalnie podlewam i mnie akurat trawnik irytuje, szkoda mi czasu wole hortensje dłużej podlewać. Ale musze sie za to wziąć, kupić jakiś dobry zraszacz
Ewa żagiel kupowałam na all... nie pamiętam dokładnie u kogo a słupy lokalnie w hurtowni stali
Johanka77 23:51, 14 cze 2019

anna_t napisał(a)
dzięki Asia, uwielbiam je

Ja też
eVka 11:08, 15 cze 2019

anna_t napisał(a)

z podlewaniem trawnika najgorzej bo tylko ja generalnie podlewam i mnie akurat trawnik irytuje, szkoda mi czasu wole hortensje dłużej podlewać. Ale musze sie za to wziąć, kupić jakiś dobry zraszacz
Ewa żagiel kupowałam na all... nie pamiętam dokładnie u kogo a słupy lokalnie w hurtowni stali

Rozumiem najlepiej kup wahlarz, żeby samo się podlewało, wtedy tylko przestawić trzeba.
Cały czas się zastanawiam nad żaglem, rozpatruję za i przeciw i ciągle nie wiem...
Toszka 11:55, 15 cze 2019

anna_t napisał(a)
dosiewki nie robiłam:/ w sumie to nic nie robiłam. Zrazona tamtą wiosną dałam jej spokój A i tak lipa jest.
Kompost mi się zrobi może do wiosny to teraz bym tym humusem lała, oby to pomogło?

Aniu, czemu do wiosny ma ci się robić kompost?
Nawilżaj, czyli podlewaj co jakiś czas, bo suchy "zawiesza" się w butwieniu.
Zlewaj nierozcieńczonymi gnojówkami.
Przerzuć od czasu do czasu widłami.
W tą pogodę plus wilgoć to we wrześniu będziesz mieć cudny kompost.

Kompostem dobrze jest zsypać na wiosnę cienką warstwą trawnik. Ja używam kompostu z obornikiem. Idę przesiewając przez skrzynkę plastikową na owoce. Cienką, równomierną warstwą trawnik się pokrywa. Potem wałuję (jak mi się chce). Bez zwałowania kosiarka potrafi wessać
Po kilku sezonach w ten sposób tworzy się wspaniałe podłoże pod trawnikiem.

A w tym roku na próbę nawiozłam obornikiem granulowanym. Wniosek mam tylko jeden - teraz już nie będę rozsypywać "pałeczek" a będę podlewać namoczonym granulowanym obornikiem. Pałeczki bardzo długo nasiąkały. A namoczony pozwolił starannie równomiernie podlać/nawieźć przez konewkę.
anna_t 12:09, 15 cze 2019

Iwona czytam uważnie wszystkie twoje wpisy o komposcie i staram sie ale niewiem czy zdążę. Muszę go podlać bo o tym ostatnio zapomniałam A szczerze mówiąc to po prostu nie wyrabiam.
Odwieczne pytanie, jak wy to robicie że i nie zarastacie chwastami i trawniki macie ładne?
Plan na trawnik wiosną mi podsunelas A tak na teraz ten pomysł z humusem jest ok?
Wczoraj wieczorem z trawnika zaczęły wylatywac jakieś chrząszcze czym poza wrotyczem go zlać i kiedy???
Toszka 12:27, 15 cze 2019

Majowe chrząszcze?
Ups, to by wyjaśniało złą kondycję trawnika...były pędraki

Ja swój trawnik koszę dwa razy w tygodniu. Mam wysianą mieszankę z mikrokoniczyną i dzięki temu nie jest tak wymagający. A jest gęsty.
Mlecze wydłubuję łopatką.
Inne chwasty kosiarka załatwia.
Podlewam regularnie przez zraszacz. Nie mam automatycznego podlewania.
anna_t 13:03, 15 cze 2019

Były bo jak zdejmowalismy trawnik pod lawendowa rabata to takie białe tłuste robale potem ptaki jadly.
Te chrząszcze złożyły już jaja? Co teraz mogę zrobić?
Toszka 13:16, 15 cze 2019

Teraz wyleciały i jaja będa składać