Liście podobne, cieniutkie tylko moja nie jest w takim soczystym kolorze, chyba że to zdjęcie tak zmienia. Widzę ciemne kwiatostany, też takie były tylko usunęłam. Zobacz tak wyglądała w marcu, szybko odbiła po cięciu. Jak obejrzysz usunę zdjęcie. U mnie na zdjęciu też soczyście wygląda a w r,oczywistości jest w chłodniejszym kolorze.
Ja z fioletów i bieli polecam przetaczniki kłosowe i szałwię, z tym, że przetaczniki dłużej ładnie wyglądają; białe jeżówki, fiolet ładnie wygląda z limonką np. tawuły Goldflame lub limonkowym iglakiem mam u siebie jakieś zdjęcia jaj będziesz chciała to pokażę.
Jestem na wezwanie
Edi, pytanie zasadnicze: czy lubisz rządki i rzadki mają być? Jeśli niekoniecznie, rozważyłabym plamy. Co w nich - to zależy od warunków i kontekstu.
Jesli muszą, to mam uwagi następujące: symetrycznie i powtarzalnie posadzone rośliny wyglądają dobrze tylko na rysunku. Dwa łubiny po jednej stronie drzewa i dwie jeżówki po drugiej i to samo przy kolejnych drzewach - zdecydowanie nie .
Przepraszam, że tak wprost piszę, ale to nie jest ocena Twoich upodobań, a świadomość, że pewnie się miotasz i występuje brak pomysłów (wiem z autopsji ) .
Próbuj metody doniczkowej (lub wykorzystaj inne przedmioty). Każdemu kolorowi doniczki (lub grupie przedmiotów) daj stosowne imię (krzew, bylina kwitnąca, inne rośliny) i ustaw je jak planujesz. To pozwoli „zobaczyć” rabatę oraz oszacować liczbę roślin.
Niekoniecznie planuj konkretne odmiany, raczej na zasadzie - tu duży krzew, tu mniejszy, tu bylina kwitnąca, tam trawa. Potem - i wcale nie musi to być od razu dla wszystkich planowanych roślin - dopasuje się konkretne odmiany .
Druga uwaga: rabata jest głęboka, przydałyby się zatem właśnie jakieś większe krzewy lub więcej mniejszych. Ich brak sprawi, że rabata nie będzie miała przestrzeni, zatraci trzeci wymiar .
Judith dobrze że piszesz wprost
Ja oczywiście wszelkie zmiany biorę pod uwagę
No niestety lubię rzadki chcieć wiem że nie są mile widziane
Chciałam brzozową taką tak wrzucałam pin z przywrotnik i irys.. dodając jeszcze coś
Mam tam dwie dość duże trzmieliny które chciałabym
chyba zostawić
I jeszcze zerbinusa też może go tam wkomponuje
Co do roślin nie upieram się
Edi, czy są mile widziane czy nie, to w ogóle nie powinno Cię zajmować . Istotne są tylko Twoje upodobania.
Natomiast wszystkie moje uwagi są poczynione właśnie przy założeniu, że rządki zostają .