Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Moje miejsce na ziemi -początek

Moje miejsce na ziemi -początek

edi75 20:29, 06 sie 2024

annbra Zbiornik na deszczówkę robiliśmy z programu Moja woda.Zbiornik jest betonowy kupiony od lokalnej firmy która wykonała usługę.
Resztę wykonał mąż tz.podłączenia
Z perspektywy czasu to super inwestycja...do tej pory nie miałam braków z wodą
Pozdrawiam
Patrycja_KG_Lu 08:35, 07 sie 2024

annbra napisał(a)
Witaj, na watku Wiann przeczytałam, że masz wkopany zbiornik na wode 10 tys. Czy jest betonowy czy plastik. Gdzie kupiony? w projekcie mamy tez taki zbiornik i jestesmy własnie przed zakupem. Z góry dziękuję za informacje. Pozdrawiam. Ania

Ja co prawda nie Edi, ale też mam taki. Kupiony w okolicy by cena transportu nie odstraszyła, a producent jest z Radomia, betonowy. Zbiera się do niego cała woda z dachu domu. Na górze w razie mega dużej burzy ma poprowadzone rury rozsączajace (przelew), bez nich nadmiarowa woda by wydostała się pokrywą. Wody po zimie starczyło nam jakoś do końca czerwca, aby podlewać warzywnik. Mamy kranik i założoną pompę z suplą (sterujemy telefonem, aby ją włączyć/wyłączyć). Pierwsza pompa do wody padła (kupiliśmy „do wody czystej”), a jakieś liście czy inne śmieci ją zatkały mimo kratek na rynnach. Teraz mamy taką pompę jak co nieczystości się stosuje i działa dobrze.
Marcin89 09:29, 07 sie 2024

Patrycja, gdzieś to umknęło, że masz zbiornik. To ten przed domem, w okolicy wjazdu? Bo tam chyba są jakieś włazy? Ale za domem też chyba coś jest (w pasie pierwszej rabaty poprzecznej)?

Super, że wody było tak dużo. U mnie są studnie chłonne, a opcji stojącej wody nie ma. Błyskawicznie się woda wchłania.
Ale jeden plus w tym widzę - brak kałuż za domem i woda skierowana w rabatę brzozową, do pijusów

Pokażesz kiedyś w swoim wątku, przy okazji ten kranik? Nie mogę sobie zobrazować, gdzie on jest. Czy on musi być bliskość zbiornika, czy tam gdzie Wy chcieliście? Pompa jednak tzw. do brudnej wody, która nawet błota się nie boi (przy wierceniu studni u mnie widziałem). Teraz można żałować, że zbiornika brak. Ale jest za to studnia.
Marcin89 09:34, 07 sie 2024

Edytka, przepraszam, że u Ciebie się rozpisuję, ale może komuś się wiedza Patrycji przyda
edi75 10:16, 07 sie 2024

Marcin nie ma problemu
U mnie jest to sam co u Patrycji
olciamanolcia 11:20, 07 sie 2024

edi75 napisał(a)
Nowy członek rodziny Koko

Witaj Słodziaku ❤️❤️
olciamanolcia 11:21, 07 sie 2024

MiluniaB napisał(a)
Milutki U mnie trzy

U mnie też -jedna ma 18 lat
edi75 11:25, 07 sie 2024

Justynka witamy się
LIDKA 09:12, 14 sie 2024

Cotam Edytka u Ciebie?
edi75 09:41, 14 sie 2024

LIDKA napisał(a)
Cotam Edytka u Ciebie?

Kochana a nie wiele się dzieje
Posadziłam tylko brzozy na brzozowej ,ale nie wszystko jest jeszcze uporządkowane
Powstaje taras, wiec jak widzisz bałaganu ciąg dalszy