Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Moje miejsce na ziemi -początek

Moje miejsce na ziemi -początek

edi75 08:15, 02 cze 2023

Lidka tak zrobię e sznurkami... myślę że to mi pomoże ,bo teraz to faktycznie trochę błądze
Aga witam cię serdecznie.Co do rabat przy tarasie... jeszcze nie myślałam.To fakty że widok z tarasu jest tylko misz masz...tam gdzie znak zapytania /Rosną dwie pęcherznica, dwie trzmieliny, żylistek, pasek z lawendą,irsy syberyjskie
Roocika 08:26, 02 cze 2023

Edyta, rabata ze świerkami- Jugith ma pewnie racje. Możesz je zanurzyć w jakiś trawach Albo kupić dużo bodziszka rozanne i zadarnić. On kwitnie ponoć większość sezonu

Jeżeli to wystawa południowa, to z pisardi zgrywają się hortensje kwitnące na różowo, do tego możesz dosadzić byliny kwitnące o różnych porach, takie jakie masz

Czy przed warzywnikiem planujesz jakiś żywopłot lub rabatę?

Czy na tej ostatniej rabacie rosną pęcherznice? Dobrze przeczytałam ?

Jaki lubisz styl?
edi75 08:37, 02 cze 2023

Asia plan just taki że za Pisardii pójdą hortensje a za nimi trawy LM, może dam/a właściwy zostawię jedną i dosadzone jeszcze że dwie /trzmieliny.
Warzywniak tak chcę odgrodzić/w planach piesek/ale dokładnie jeszcze nie wiem co tam dam.MąZ chciałby niski płotek.Ja kiedyś myślałem o szpalerze róż a przed nimi lawendy.
Tak na ostatniej rabacie rosną pęcherznica i są już dostępne dość duże..
Styl... nowoczesny chyba
anuska2507 09:05, 02 cze 2023

Asia ma fajny pomysł z bodziszkami, chociaż ich wadą jest zanikanie na zimę w przeciwieństwie do traw, które zasychają i wciąż zdobią.
Ja jeszcze podpowiem, że dla zobrazowania możesz wbijać patyki, np. od pomidorów, udające drzewa Ja taki palik o długości 1 m często wykorzystuję też, kiedy chcę coś na szybko zmierzyć i nie musi to być precyzyjny pomiar.

Może zrób małą inwentaryzację tego, co już masz, szczególnie dużych krzewów, ale bylin i traw też. Będzie nam łatwiej podpowiadać, co gdzie możesz posadzić .

PS: przed domem, gdzie znak zapytania, widziałabym dużą rabatę bylinową z jakimś ciekawym drzewem. To chyba słoneczne miejsce, więc może coś stylizowanego na rabatę preriową.
edi75 09:34, 02 cze 2023

Ania świetny pomysł z inwentaryzacja... zrobię
Rabata preriowe... muszę podejrzeć gdzieś
olciamanolcia 11:08, 02 cze 2023

Właśnie- wypisz wszystko co masz
edi75 12:25, 02 cze 2023

To moja inwentaryzacja roślin

Pisardii 5 szt
Świerk conica 3 szt
Kosodrzewina 4 szt
Berberysy 2 szt
Trzmieliny 4 szt
Mahoń 2 szt
Suchodrzew 1 szt
Pęcherznica Diablo i cytrynowa/duże 2 szt i małe 2 szt
Żylistek 1 szt
Krzewuszka 1 szt
Hortensja bukietowe 5 szt
Hortensje ogrodowe 3 szt
Róże różne 5 szt i 2 pnące przy pergoli
Juki /zbierają się po przesadzeniu/5 szt
Powojnik 2 szt
Lawenda fioletowa 7 szt biała 3 szt
Kocimiętka dużo
Przywrotnik dużo
Hosty różnej wielkości dużo
Żurawki bordowe 5 szt
Jeżówki 20 szt
Irys syberyjskie 3 kępy
Szałwię 2 szt
Tawuły Anders 2szt
Trawy różne Moliny, kostrzewy,miskanty,rozplenice,seslerie, trzcinniki wszystkich pewnie z 30 szt
Cebulowe:tulipany, czosnki, żonkile, mieczyki
Werbany, firletki,czyśce po parę szt

Chyba wszystko

anuska2507 11:31, 03 cze 2023

Możesz spróbować pogrupować te rośliny wg wymagań. Tak na szybko: rabata przed domem będzie słoneczna, więc pasowałyby tam: berberysy, kosodrzewiny, werbena, juki, kocimiętka, jeżówki, trawy. Może jakaś obwódka z lawendy.
Rośliny, które będą pasować na cieniste czy półcieniste stanowisko: hosty, hortensje ogrodowe, tawułki arendsa, irysy.

Szałwia może fajnie skomponować się z przywrotnikiem.
edi75 12:41, 03 cze 2023

ANIA z lewej strony/na moim planie/ domu mam cień i jest do idealne miejsce na hostowisko/zaznaczyłam) z tawułkami i żurawiami tak myślałam
Host mam sporo o różnym wybarwieniu i różnej wielkości
Gruszka_na_w... 13:03, 03 cze 2023

Świerki Conica wykluczyłabym z planowania. Oddaj je w jakieś dobre ręce. To bardzo problematyczna roślina. Niby uroczy stożek, kiedy jest młoda, a potem wieczne problemy z chorobami. Trzeba je pryskać, brzydko się starzeją. Jest tyle pięknych roślin, że szkoda się męczyć z czymś, co jest potencjalnym źródłem problemów.

Rośliny, które masz to raczej pasują do ogrodu naturalnego, swobodnego. W nowoczesnym będą wprowadzać za dużo bałaganu.

Pomyśl jeszcze, czy musisz mieć juki. To też problematyczna roślina. Wymaga corocznego usunięcia części, która kwitła i troski o to, aby karpa z liśćmi była "młoda". Te stare liście brzydko usychają.

Jeśli marzy Ci się ogród nowoczesny, to żadnym wstydem nie będzie proste skopiowanie nasadzeń, które mają forumowe właścicielki ogrodów nowoczesnych. Uniknie się błędów, przypadkowych zakupów, a efekt będzie gwarantowany.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies