Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Moje miejsce na ziemi -początek

Moje miejsce na ziemi -początek

anuska2507 14:41, 31 maj 2023

Właśnie takie wycofanie rabaty ze świerkami miałam na myśli. O hakone dobrze podpytać Wiolę, ale wydaje mi się, że na rząd hakonek przed świerkami trzeba dać ok. 1 m. Musiałabyś sobie zmierzyć w terenie, albo przynajmniej zobaczyć na planie w skali, czy taka głębokość rabaty będzie ok, czy np. nie będzie za mało względem części ze śliwami.
Wiaan 15:07, 31 maj 2023

Co rośnie za świerkami? Masz możliwość zrobić fotkę aby z przodu widać było połączone te trzy pomysły?
Judith 15:25, 31 maj 2023

Edi, a możesz zrobić szkic - bardzo ogólny - działki albo tylko tej strony - od domu do ogrodzenia? Co ma sąsiadować z planowaną rabatą - ścieżka?, trawnik?, jak daleko od domu to jest - w sensie ile miejsca trzeba zostawić na przejście itp... Albo/i sznurkami wydziel całą tę rabatę przy ogrodzeniu i zrób zdjęcie? Ciężko doradzać - jak mówiłam - bez kontekstu
No i mniej więcej jak maksymalna głębokość tej rabaty moze być lub jakiej głębokości chciałabyś, by była.
edi75 19:30, 31 maj 2023

Od domu do ogrodzenia jest 9 m.Planuję zrobić trzy , cztery rabaty w formie prostej, prostokątów długości ok 10 m różniących się od siebie szerokością rabat.Najmiejsza ta co teraz przesadziłam świerki 3,5 m szerokości, kolejna z pisardii 4,5m i kolejna 5, pomiędzy rabatami a domem planuję mieć trawnik.Pezy domu planujemy opaskę która będzie pełniła funkcję komunikacyją.Kazda. rabat jest w budowie,nic nie jest zakończone, głównie ograniczają fundusze Na jesieni planujemy przeprowadzkę, więc będę codziennie i mam nadzieję ruszy i ogród. Póki co coś bym posadziła na tych zaplanowanych rabatach.Po całej długości rośnie tam trochę roślin, ponieważ sadziłam z myślą że wykorzystam je również.Rosną hosty, żurawki, trzmielina, kosodrzewiny,margaretki,liatry, rozchodniki, suchodrzew, dwa duże berberysy /tuż za świerkami/Na tej najwęzszej stoi jeszcze domek/ był to domek dla córek/ w tej chwili służy mi jako składzik i póki co zostanie tam jakiś czas...
Judith 21:40, 31 maj 2023

Edi, rysunek…
Ja wiem, ze dla Ciebie ten opis to oczywistości. Ale od nas wyobrażenie sobie tego wymaga zbyt dużo zaangażowania, a i tak brak pewności, ze dobrze zrozumiemy.
Chętnie pomogę, ale nie będę przenosić na rysunek Twojego opisu. Wybacz.
LIDKA 21:47, 31 maj 2023

Mnie sie zdaje że te rabaty schodowe to dobry plan. Jak kazda bedzie miała po 10 m to bedzie super.

Czy te pisardi to wszystkie drzewa co planujesz?
LIDKA 21:50, 31 maj 2023

Plan narysuj. Judith dobrze radzi.
edi75 10:48, 01 cze 2023

Wybaczcie mi dziewczyny ... lepiej ni potrafię chyba.Nie mam talentu do rysowania /1 kratka =1m
Judith 10:55, 01 cze 2023

No! . Teraz jest nad czym myśleć .
W wolnej chwili skrobnę coś. Jeszcze tylko dopisz jaka jest odległość świerków od ogrodzenia i planowanej krawędzi tej rabaty. I co jest w prawym dolnym rogu, bo na rysunku nie da sie odczytać.
edi75 11:08, 01 cze 2023

Świerki od ogrodzenia są ok 2 m, zamknięcie rabaty ok 40- cm od świerków.W prawym dolnym rogu stoją skrzynki energetyczna i gazowa,W przyszłości jakiś mała wiata na kosze