Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Agam

Ogródek Agam

agam 08:46, 29 maj 2014

Asisko_2005 napisał(a)
Piękny prezent.

Takie lubię najbardziej . Inne moje święta przypadają na styczeń, ogrodnicze zamknięte , dobrze że Dzień Mamy w maju .
agam 08:51, 29 maj 2014

Marzena2007 napisał(a)
Chyba nadal sadzisz prezenty ?

Tylko tawułki zostały do posadzenia.
U mnie leje od kilku dni, nie za wiele da się zrobić. Chodzę i ściągam ślimaki z jeżówek, bardzo sobie upodobały ich liście
Dzisiaj w nocy strasznie waliło, spaliśmy z dziećmi w jednym łóżku. Nawet koty i pies się do nas pakował. Masakra.
agam 22:25, 30 maj 2014

Wyrysowałam dzisiaj rabatkę do zmiany która znajduje się z tyłu domu. Muszę poprawić jej kształt i poustawiać rośliny.
Rosną na niej:
cis "Wojtek" - 4 szt.
rh "Nova Zembla" - 3 szt.
rh inne - 4 szt. (w tym jeden jakaś niska odmiana)
hosty - 3 bardzo duże kępy
prawie na całości płoży się irga
Rh bardzo dobrze tutaj rosną, mają dużo cienia (północna strona domu). Chciałabym dodać tawułki.

Co myślicie o linii prostej? Czy powinnam posadzić coś aby odgrodzić taras od rabaty?

Taki jest widok patrząc z boku na taras

agam 22:27, 30 maj 2014

Rabata nie może być za głęboka bo jak widzicie w lecie na środku trawnika stoi basen. Kurcze nie mam pomysła, a tawułki kiszą się w doniczkach .
Zielona 23:36, 30 maj 2014

Aguś. Mam dokładnie taki sam kłopot z rabatą północną przed domem, która dokładnie tak samo przylega do schodów wejściowych, jak Twoja do tarasu

Wydaje mi się, że nie ma potrzeby oddzielania rabaty od tarasu...

Ale pomyślałam, że może tak, jak masz symetrycznie postawione lampy, mogłabyś pomyśleć o dwóch roślinach na pniu, a światło dać pod nimi, w ziemi...?

Tawułki sama mam zamiar posadzić przed rh, więc i u Ciebie jestem za To taras - a z tarasu korzystasz wtedy, kiedy rh przekwitną. Tawułki dodadzą koloru, nadają się na to stanowisko i... już je masz

Linia rabaty... masz ochotę na prostą? a jak wybrniesz z narożnikiem rabaty? Chodzi mi o to miejsce, gdzie masz żwirek i taki ładny łuk...
Zielona 23:39, 30 maj 2014

Myślisz o czymś takim?
Zielona 23:43, 30 maj 2014

Czy może jednak delikatnym łukiem dojść do narożnika i wtedy przy samym tarasie dać symetrycznie rośliny po obu stronach wejścia?

Zielona 23:47, 30 maj 2014

I takie tam... żeby zwizualizować, co mi po głowie chodzi...

Gabrysia_ 06:44, 31 maj 2014

Prezenty super,nic tak nie cieszy ogrodniczki jak roślinki
agam 08:55, 31 maj 2014

Zielona napisał(a)
I takie tam... żeby zwizualizować, co mi po głowie chodzi...

Martuś
dzięki za wizualizacje. Myślę nad tą częścią ogrodu bardzo intensywnie. Kiedyś byłam z niej dumna, bo wydawało mi się że jest przemyślana. Ale co roku jest tu duży bałagan. Płożąca irga i przypadkowe linie które wycinane były jeśli rh zaczynały wchodzić na trawę sprawiają nieład.
Kolory rh też są różne. Od jasno po ciemno różowe.

Ten delikatny łuk wydaje się być najlepszym rozwiązaniem, z tyłu nie mam linii prostych.
Linia prosta spowoduje że rabata będzie zaczynać się od połowy tarasu.

Wiesz że na Danusia i Sebek oglądając mój ogród na początku mojej działalności na Ogrodowisku stwierdzili że na tej rabacie brak jest wyższych punktów, czegoś na pniu .
Ty też proponujesz taki dodatek .

To drzewko to super pomysł. Pomyślałam nawet o trzech takich samych w tym miejscu, bo domownicy wiecznie skracają sobie drogę i chodzą po rabacie.

Pokombinuję dzisiaj, zrobię więcej zdjęć całości tyłu.

Jeszcze raz bardzo dziękuję .