Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Agam

Ogródek Agam

Loosiuu 21:09, 01 cze 2014

Przy tej rabacie z różanecznikami nie chodzi tyle o kształt, co o wypełnienie. Brakuje jakiegoś tła, a rośliny są posadzone w złych proporcjach. Różaneczniki nie mają pośredniego piętra przed sobą. Za niska jest roślinka okrywająca (irga?) i o to głównie chodzi. Zmieniając kształt najpierw pomyśl nad zmianą położenia roślin, bo to jest podstawa. Musisz rozplanować co chcesz tam posadzić mniej więcej i dopiero określić kształt.
Jagodaa 21:16, 01 cze 2014

Aga, bo Ty powinnaś zrobić rysunek z góry całości. "Ćwierćkoło", taras i reszta. Trzeba linię poprowadzić tak, aby nie gryzła się z "ćwierćkołem". Jakoś całościowo do tego podejść.

Może wcale prosta linia nie byłaby tu głupia, ale na równi z tarasem, a na końcu rabaty taki ładny łuk odwrócenie tego "ćwiećkoła".

Ponieważ to naroże jest bardzo regularne w formie, chyba ładnie byłoby zachować taką elegancję też po drugiej stronie tarasu.
agam 21:19, 01 cze 2014

agam 21:23, 01 cze 2014

Loosiuu napisał(a)
Przy tej rabacie z różanecznikami nie chodzi tyle o kształt, co o wypełnienie. Brakuje jakiegoś tła, a rośliny są posadzone w złych proporcjach. Różaneczniki nie mają pośredniego piętra przed sobą. Za niska jest roślinka okrywająca (irga?) i o to głównie chodzi. Zmieniając kształt najpierw pomyśl nad zmianą położenia roślin, bo to jest podstawa. Musisz rozplanować co chcesz tam posadzić mniej więcej i dopiero określić kształt.

Masz zupełną rację, mam zamiar bazować na rh, bo świetnie dają sobie tutaj radę, poukładać je, z tym że nie mam pojęcia w jaki sposób. Dodać tawułki, może hosty seledynowe, pachysandrę?
Irga denerwuje mnie najbardziej.
Jakie mogłoby być tło dla rh, mogą być trawy?

Myślałam że jak będzie kształt to łatwiej będzie to wszystko poukładać.
Dzięki za rady
agam 21:31, 01 cze 2014

Jagodaa napisał(a)
Aga, bo Ty powinnaś zrobić rysunek z góry całości. "Ćwierćkoło", taras i reszta. Trzeba linię poprowadzić tak, aby nie gryzła się z "ćwierćkołem". Jakoś całościowo do tego podejść.

Może wcale prosta linia nie byłaby tu głupia, ale na równi z tarasem, a na końcu rabaty taki ładny łuk odwrócenie tego "ćwiećkoła".

Ponieważ to naroże jest bardzo regularne w formie, chyba ładnie byłoby zachować taką elegancję też po drugiej stronie tarasu.

Kurcze Jagoda tylko tej ćwiartki nijak nie mogę wpasować w tą rabatę. Próbowałam dzisiaj, rysowałam za pomocą sznurka i patyków , ale nie na końcu tylko przy tarasie.

Widok z góry na całość, może być ciężko, dach zasłania wszystko, ale spróbuję jutro coś pstryknąć.

Ach te głupoty przed-ogrodowiskowe .
Madzenka 21:45, 01 cze 2014

Ja teź mam problem z wpasowaniem rh.... Na dodatek mnie nie lubią...
Jagodaa 21:45, 01 cze 2014

Nie musisz pstrykać, narysować możesz, żeby w skali było widać odległości, bo zdjęcia to zawsze deformują.
agam 21:55, 01 cze 2014

Marzena2007 napisał(a)
Ja teź mam problem z wpasowaniem rh.... Na dodatek mnie nie lubią...

Mnie lubią posadzone na północnej i zachodnie stronie, te z południowej mnie nienawidzą .
agam 22:01, 01 cze 2014

Jagodaa napisał(a)
Nie musisz pstrykać, narysować możesz, żeby w skali było widać odległości, bo zdjęcia to zawsze deformują.

Rysunek to moja pasja , miałam kiedyś takie bazgroły. Zaraz znajdę. Czarna linia to stan obecny, mniej więcej.

Alisonek 22:19, 01 cze 2014

Aguś a może jak masz posadzone rh i na innych rabatach wrzosy to tutaj dodaj wrzośce i zawsze będzie dodatkowe piętro. a za rh jakieś wysokie trawy o ile jest tam jeszcze trochę miejsca.