Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pokażę nasz ogród

Pokażę nasz ogród

asica 22:02, 05 sie 2014

Koło, trawa źle wycięta dosiana, już wygląda nieźle. Znów będzie trzeba będzie kształt koła poprawiać, ale może już powoli i z głową

Za to po raz kolejny obejrzałam ogórd mały ale pojemny i wiem czego mi wokół koła brak - tego niskiego piętra przy linii trawnika.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1223-ogrod-maly-ale-pojemny?page=39
atena35 11:47, 06 sie 2014

asica napisał(a)
Dla wszytskich odwiedzających

Dziękujemy
MamaMagda 08:24, 09 sie 2014

asica napisał(a)
Koło, trawa źle wycięta dosiana, już wygląda nieźle. Znów będzie trzeba będzie kształt koła poprawiać, ale może już powoli i z głową

juz wyglada świetnie! rzeczywiście dosadz najnizsze piętro - może trochę z żurawek? Polecam Ci je szczerze
Jagodaa 09:00, 09 sie 2014

A wiesz, że mi się właśnie ostatnio skojarzyło Twoje koło z kołem Przemka . Ciekawe co na parterze będzie rosło .
asica 10:59, 09 sie 2014

Jagodaa napisał(a)
A wiesz, że mi się właśnie ostatnio skojarzyło Twoje koło z kołem Przemka . Ciekawe co na parterze będzie rosło .

Dwa dni chorowałam jak zobaczyłam koło Przemka . Takie równiótenkie i tak obsadzone.
Tu maja być hortensje , mam przygięte na rozsadę little lime i limelight, Wolałabym chyba little lime, bo są niższe, a za nimi dużo werbeny patagońskiej. Tego nie widać, ale z tyłu mam miejsce na nasadzenia.

asica 11:02, 09 sie 2014

W tym miejscu całe półkole to rośliny kwaśnolubne, więc nie przychodzi mi do głowy nic innego jak wrzosy i golterie, ale bardziej uporządkowane. Teraz boje się przesadzać wrzosy, mam ich już sporo, ale jak próbowałam coś przesadzić to niestety 3 szt wypadły przy tej pogodzie (no bo kto jatem bierze się za przesadzanie!)
I koniecznie muszę rozjaśnić to miejsca.
Nie wiem czy jasne carexy pasują do rodków?
asica 11:11, 09 sie 2014

A w części pod pergolą chciałabym kwitnące róże, perovskie, kocimiętki ( z powodu zachwalanej 3 miesięcznej długości kwitnienia). W tle miskanty morninglight. Zobaczę co sie uda kuoić i co się tam zmieści.
I chyba z bólem pozbędę się tego milina, niestety strasznie śmieci, i chyba jest zbyt ekspansywny jak na pergolkę. Zastąpię je clematisami.
Na razie jest posadzone cokolwiek, bo jak wspominałam w okolicy jest naprawdę nisza ogrodnicza i z zakupami wstrzymam się do kiermaszu ogrodniczego, bo tylko tam można zaopatrzyć się w conieco.

asica 11:17, 09 sie 2014

A na razie intensywnie uczę się nasadzeń u Przemka hehe
Donia72 12:32, 09 sie 2014

Asiu, ale Ty chociaz wiesz co chcesz posadzica ja mam z tym problem Po prostu kupuje co mi sie podoba, a przede wszystkim cenai potem mam problem, gdzie i jak posadzic, czy pasuje czy nie
asica 13:29, 09 sie 2014

Doniu, ja bardzo dużo podglądam zapisuję sobie w osobnym folderze inspiracje, które podobają mi się. A potem trochę zżynam , nie zawsze wychodzi jak na pierwowzorze, ale najgorzej nie wychodzi.
Ale nie bardzo mogę znaleźć inspiracje uzupełnień w tej kwaśnolubnej rabacie. Właściwie tylko wrzosy przychodzą mi do głowy. A z wrzosami róznie bywa - czasem przymarzną, czasem jakiś grzyb je dopadnie, bywa , że któryś przyschnie .
Będę wdzięczna za podsyłanie inspiracji dla rabat kwaśnych. Nie sposób obskoczyć wszystkich wątków ,może komuś coś wpadło w oko, co ja przeoczyłam.