Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pokażę nasz ogród

Pokażę nasz ogród

asica 22:36, 13 maj 2015

WilczaGora 22:46, 13 maj 2015

a moje azalie jeszcze w pąkach...pięknie masz, pięknie !!!
Asisko_2005 21:25, 17 maj 2015

Pięknie u ciebie imienniczko.
Jagodaa 19:25, 19 maj 2015

Zdziwiłam się, że piwonia już kwitnie . Czy proszek na mrówki nie szkodzi rośliną? W jednej brzozie mi się zalęgły (o Amazonach nie wspomnę) i non stop mam kopce z przerobionej ziemi z środka korzeni. O przechowalni mszyc nawet nie chcę myśleć . Jaki masz sprawdzony?

Trawka piękna, to naprawdę bardzo istotne wykończenie rabat, a może odwrotnie, podstawa ogrodu . U mnie dziury i żółknące placki na przemian z bujną, soczystą zielenią. Nie wiem czy te placki powstają tam, gdzie sypnę za dużo, czy za mało nawozu .
asica 21:15, 19 maj 2015

Hortensje anabelle: sadzone z patyków wiosną 2013, ukorzeniły się koło lata i jesienią wysadziłam na stałe miejsce. Zaczynają 3 rok życia. Pierwszy i drugi rok uszczykiwałam w celu rozkrzewienia. W tym roku czekam na kwiaty
asica 21:28, 19 maj 2015

Jagodaa napisał(a)
Zdziwiłam się, że piwonia już kwitnie . Czy proszek na mrówki nie szkodzi rośliną? W jednej brzozie mi się zalęgły (o Amazonach nie wspomnę) i non stop mam kopce z przerobionej ziemi z środka korzeni. O przechowalni mszyc nawet nie chcę myśleć . Jaki masz sprawdzony?

Trawka piękna, to naprawdę bardzo istotne wykończenie rabat, a może odwrotnie, podstawa ogrodu . U mnie dziury i żółknące placki na przemian z bujną, soczystą zielenią. Nie wiem czy te placki powstają tam, gdzie sypnę za dużo, czy za mało nawozu .

To piwonia krzewiasta, kwitnie wcześniej. Te zwyczajne jeszcze nie kwitną, W dodatku mam marne, odchorowały przesadzanie .

Proszek z pewnością przegoni mrówki i pozwoli roślinie odżyć. U mnie mrówki dopadły tą dużą odmianę rozplenicy. Nie mam nic sprawdzonego, kupuję coś na mrówki . Późno je zauważyłam i pół kępy jest teraz dużo słabsze. Ale wiosna, więc liczę że szybko się zregeneruje.

Problemy z trawnikiem też miewamy. W zeszłym roku okazało się, że odpuszczona wiosną wertykulacja była jednak konieczna. Trawnik wyglądał kiepsko i bliżej lata zwerykulowaliśmy. Nawozimy w/g insrukcji florovitem do trawnika.Czasem podlewamy jak długo nie pada.Żółte placki - to raczej przesypane. Mogą też być szkodniki (te wredne opuchlaki). Albo piesek? Lata po trawniku? U mnie nie ma plam pieskowych, i moje zdanie jest takie, że od karmy psiej mocz psi jest silniejszy. My gotujemy pieskowi kaszę z dodatkami. Jak czasem damy jej suchą karmę od razu mamy placki w trawniku.
Jagodaa 21:39, 19 maj 2015

Oj, to ja marnie chyba jednak dbam o swoje sadzonki. Piękny szpaler wyhodowałaś, już mają takie mocne pędy. Pięknie będzie . Pewnie jak moje przesadzę, to będzie lepiej.

Zamawiam Dusrban i dlatego pytam przy okazji o proszek, dobrze, że poczytałam u Ciebie, bo nie pomyślałam o tym wcale wcześniej. Kupię też coś na ślimaki, sławne niebieskie granulki .

U mnie pies nie ma wstępu na tę część trawnika, bo to trawnik "pokazowy" od ulicy hehe. Prawda jest taka, że ta zagroda powstała, aby pies nie latał wzdłuż ogrodzenia, wtedy nic już nie byłabym w stanie przed nią ochronić. Tak przypuszczałam - to żółte to przenawożone raczej miejsce.
Borbetka 09:00, 20 maj 2015

Asiu, cudnego masz tego powojnika. I rh czerwony też mi wpadł w oko.
asica 17:57, 20 maj 2015

Muszę przyznać, że po wiosennym szaleństwie kolorów, czekam że ogród się uspokoi.
asica 17:59, 20 maj 2015