Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

tulucy 11:57, 12 sty 2018

Był był, ale dawno
Dla przypomnienia
Basilikum 12:26, 12 sty 2018

sliczny
inka74 12:35, 12 sty 2018

UrsaMaior napisał(a)

No właśnie Ania-kwartet też coś o 3 latach mi mówiła... Będę obserwowała, trochę żal, bo mam ich sporo. 2 chyba zanikły, kwitną pojedyncze, większość taka nijaka. No nic, poczekam skoro trzeba.
No Ania dobrze ci prawi. Można trochę "przyspieszyć" rozkrzewianie - zostawiasz kwiaty aż nasiona dojrzałe będą miały i wysiewasz wkoło ciemiernika, tak kilka cm od rośliny matecznej. Oczywiście to też potrwa (lata nie miesiące od razu uprzedzam) ale pozwala trochę powiększyć kolekcję/dywanik. Toszce chyba się ciemierniki wysiewały, ją podpytaj. Wada tego rozwiązania - podobno kwitną takie wysiane dopiero po 2 latach (tu mogę się mylić). Ja w ubiegłym roku tak białego potraktowałam. Porównam w tym roku zdjęcia jak w pełni się rozwinie.

Łucja - u mnie w L były bardzo ładne sadzonki. 2 przygarnęłam. Będą do donic bo już na ogród nie wejdą, chyba...

MirellaB 12:52, 12 sty 2018

tulucy napisał(a)
Był był, ale dawno
Dla przypomnienia

Bardzo ładny wianek Jak ja lubię takie otulone sweterkami
UrsaMaior 21:12, 12 sty 2018

inka74 napisał(a)
No Ania dobrze ci prawi. Można trochę "przyspieszyć" rozkrzewianie - zostawiasz kwiaty aż nasiona dojrzałe będą miały i wysiewasz wkoło ciemiernika, tak kilka cm od rośliny matecznej. Oczywiście to też potrwa (lata nie miesiące od razu uprzedzam) ale pozwala trochę powiększyć kolekcję/dywanik. Toszce chyba się ciemierniki wysiewały, ją podpytaj. Wada tego rozwiązania - podobno kwitną takie wysiane dopiero po 2 latach (tu mogę się mylić). Ja w ubiegłym roku tak białego potraktowałam. Porównam w tym roku zdjęcia jak w pełni się rozwinie.

Łucja - u mnie w L były bardzo ładne sadzonki. 2 przygarnęłam. Będą do donic bo już na ogród nie wejdą, chyba...

Nie wiem czy znajdę do nich aż taką cierpliwość. Zimą i tak na kwiaty się nie napatrzę... Muszę pomyśleć co z nimi dalej. A Toszce to się nawet lawenda w azaliach japońskich wysiewa nooo
tulucy 09:45, 13 sty 2018

Moje ubiegłoroczne posadziłam przy wejściu do domu, te nowe też tam dosadzę, będzie je widać
tulucy 13:17, 14 sty 2018

Zamówiłam worek karmy dla ptaków, 30 kg mieszanki zimowej i 10 kg słonecznika. Może starczy do końca zimy.

Ponadto zgrzeszyłam okrutnie zakupami ogrodowymi wiosną będę się martwić gdzie poupychać to dobro... Zamówiłam 12 róż, do tego byliny w dwóch sklepach. Głównie liliowce, irysy, ale i hosty, rozchodniki, żurawki, krwiściąg, kłosowce, takie tam różne. I nasiona pomidorów, zestaw 20 odmian.
Liliowce same jasne, irysy w większości też.
Róże:
Escimo Flower Circus, Friedenslicht, Lacre, Gertrude Jekyll, Princess Alexandra of Kent, Marguerite Hilling, Charles Austin, Palais Royal, Venrosa, Desdemona, Cinco de Mayo, Miss Fine.
Marguerite H. już raz zamawiałam, ale im się zgubiła i zamieniliśmy na Williama Baffina. Teraz znowu jest... Mam nadzieję
asiak 13:29, 14 sty 2018

Oj, będzie się działo u Ciebie na wiosnę Poszalałaś
jolanka 13:53, 14 sty 2018

A pamiętam jak mówiłaś, ze juz nie będziesz kupowac róż Hihi
Anda 13:57, 14 sty 2018

Niezłe zamówienie Mnie rownież coś się przypomina, że kolejnych róż miało już nie być - tzn. w większych ilościach

Ja dzisiaj zamówiłam nasiona na łączkę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies