Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

tulucy 10:39, 14 mar 2019

Ja młodej już nawet nie mierzyłam o tej 5tej rano, bo jak piec była... Od razu syrop.

Edit. Właśnie jesteśmy po mierzeniu, 38.5, wytrzymuje 6 godzin między lekami...
tulucy 11:05, 14 mar 2019

Przyszły moje peonie i inne. Peonie odpukać ok, irysy też, miodunki, też. Ale konwalijek to ze świecą szukać w tych doniczkach. I btw tylko konwalijek w doniczkach, reszta luzem. Stoją w pudle i muszą poczekać. Nawet jakbym była całkiem zdrowa, to leje... I lać ma dalej...
mrokasia 11:26, 14 mar 2019

O mamo, znowu szpital u Was .
Zdróweczka dla wszystkich i poprawy pogody.
tulucy 11:34, 14 mar 2019

Ano, co zrobić. I tak w sumie ładnie się trzymaliśmy od wakacji. Jak mi będzie pani doktor zwolnienie na młodą proponować na przyszły tydzień, to na pewno nie odmówię. Już to przerabiałam, między podawaniem posiłków / leków to można w ogrodzie zdziałać cuda. Albo w domu, co kto woli.
Pszczelarnia 13:35, 14 mar 2019

Lusia, jak wyciągasz swoje daliowe donice z piwnicy, to kiedy zaczynasz podlewanie, zaraz po wyciągnięciu na światło dzienne i temperaturę pokojową? Ja wyciągnęłam ale u mnie jeszcze nic zielonego nie widać. Podlałam je dla rozruchu i nie wiem, jak dalej z nimi. Podlewać. Czekać? Biohumus w pogotowiu.

Edit, temperatury ....
tulucy 13:45, 14 mar 2019

Moje jeszcze w piwnicy, wyciągniemy pewnie za miesiąc, jak miną chłodne noce. No może za pół... M decyduje, kiedy zaczynają mu zawadzać w piwnicy. Czyli zależy to od rozpoczęcia sezonu rowerowego itp...
Wtedy zaczynam podlewać. Jak trzeba to wymieniałam też ziemię od razu. I nie zawsze było już coś zielonego.

W tym roku rewolucyjnie mam zamiar wysadzić je do gruntu. Albo przynajmniej częściowo wkopię donice.

Bom się ugięła jednak (Ania Zana nie krzycz ) i nabyłam kilka nowych. No ale takiej na przykład Creme de Cassiss nie sposób się oprzeć. No nie sposób... a takiej ilości donic w piwnicy m nie zniesie. Co mnie martwi, bo nasza piwnica sucha jest i wykopane z ziemi padną mi jak nic. Muszę pokombinować. Może wszystkie wsadzę wtedy jesienią do jakiego wielkiego kartonu i przesypię piachem. Nie wiem jeszcze...
tulucy 22:47, 14 mar 2019

Młoda ma wirusówkę grypopodobną. Siedzimy w domku, w poniedziałek do kontroli.
Dziś po lekarzu wkopałam tymczasowo peonie i syberyjskie do przechowalni. A miodunki poszły na docelowe (przynajmniej do pierwszej przeprowadzki ). Nie obyło się bez słów nie nadających się do powtórzenia publicznie, bo kolejne 2 dziury zauważyłam.

Z korzyści - nie okryta niczym dębolistna żyje i wygląda odpukać dość przyzwoicie.
Zadołowane wiąz i jabłonka rajska też.
Forsycja u sąsiadów nawet nie sprawia wrażenia, że chce już kwitnąć...

Usiłuję sobie przypomnieć, czy wykopałam mieczyki abisyńskie jesienią... Nie kojarzę jakoś tego. Zwykłe to tak, ale te maluchy... Muszę przejrzeć worek z cebulami.

zoja 23:31, 14 mar 2019

Zdrowka zycze dla Mlodej! A Tobie ladnej pogody skoro dzislasz ogrodowo
Oj, musze zajrzec do moich dalii w piwnicy...
tulucy 23:43, 14 mar 2019

Zoja raczej nie podziałam... Zapowiada się kiepski weekend. Dlatego tak na szybko te rośliny wsadziłam, żeby się nie zmarnowały.
zoja 06:36, 15 mar 2019

tulucy napisał(a)
Zoja raczej nie podziałam... Zapowiada się kiepski weekend. Dlatego tak na szybko te rośliny wsadziłam, żeby się nie zmarnowały.

Patrzac za okno bedzie kiepsko, ale pomarzyc mozna jeszcze wczoraj sie ludzilam, ze sobota nie bedzie zla, ale... chyba prognoza z deszczem sie sprawdzi