Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

Kasya 13:37, 26 cze 2019

Anda napisał(a)

Hehe, No ja mam właśnie teraz dokładnie taka temperaturę 35,3 stopni w cieniu. Na słońcu wole nie mierzyć.

No... nic dziwnego ze roślinki się smażą
Anda 14:21, 26 cze 2019

Kasya napisał(a)

No... nic dziwnego ze roślinki się smażą

Smażą sie dosłownie. Kwiaty różane nie przekwitają, tylko się zasuszają jak w piekarniku
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
tulucy 18:30, 29 cze 2019

My się też trochę posmażyliśmy na urlopie. W Lubuskim było we środę ponoć 39 stopni. na szczęście nie mieliśmy termometru, więc w nieświadomości się gotowaliśmy. Nawet woda jeziorna nie studziła atmosfery. Najgorsze były noce, spać nie można było.

Po powrocie ogród ciut klapnięty, ale myślę, że odżyje. Sąsiad miał z nim sporo roboty, bo podlewał mi doniczkowe skarby zadołowane po kątach i pomidory w tunelu.

Dziś przez godzinę trochę popodlewałam (wiaderkiem pod rośliny te w cieniu),a potem przycinanie zaczęłam. I tego będzie masa. Piwonie, kocimiętka, przywrotnik, niepowtarzające róże, bodziszki. Póki co, już mam pół worka. Bo nie wszystko daję na kompost.

Spektakularnych efektów pozytywnych po oprysku wrotyczem przed wyjazdem nie widzę, ale rośliny żyją

Trawnik w najbardziej nasłonecznionych miejscach suchy, w cienistych nie jest źle.

Gmina poprawiła chodnik, więc powoli zacznę też tam obsadzać. I zaczynam myśleć o ogrodzeniu.
Kasya 18:33, 29 cze 2019

Tęskniłas za różyczkami ?
tulucy 18:43, 29 cze 2019

Ano żal było na urlop wyjeżdżać ale czego się nie robi dla dzieci
A że przy okazji zobaczyłam Sanssouci, to miałam coś dla siebie też . Chociaż szczerze mówiąc, to nie powaliło mnie jakoś. Może dlatego, że nie wszędzie byliśmy, bo dzieci aż tyle by nie zniosły...

Zapach lip tylko był wszędzie oszałamiający, i u nas, i u Niemców
Kasya 18:46, 29 cze 2019

No to super ze wakacje udane
Gruszka_na_w... 21:19, 29 cze 2019

Przy tych zmianach klimatycznych trzeba będzie na urlop wybierać Islandię, Grenlandię i północną Skandynawię.
W takie upały nocą zupełnie się nie da zregenerować. Człowiek wstaje bardziej zmęczony niż się położył. Od tygodnia zasypiam w dzień. W rytm dnia weszła mi sjesta.
To Ty nie miałaś ogrodzenia?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Brzozowadzie... 22:41, 29 cze 2019

Masz rację z tym urlopem, ja też jeżdżę tylko dla dzieci No prawie tylko A przed nami znów dwa dni upałów. Najgorsza ta susza, nie?
mrokasia 23:10, 29 cze 2019

Witamy z powrotem .
Nie martwcie się, kiedyś przyjdzie ten moment, że na urlopy będziecie jeździć tylko dla siebie .
Susza jest okropna. Dziś z Emem rozmawialiśmy, że jak tak dalej pójdzie to trzeba będzie się przerzucić na rozchodniki, perovskie, seslerie, lawendy i juki .

Lucy, czy Ty masz u siebie jakiegoś kłosowca?
tulucy 23:14, 29 cze 2019

Miałam i mam, ale stare i lekko niewyględne (chyba najgorsze na całej ulicy, no może przedostatnie w konkursie ). A najgorsze, że po zrobieniu naście lat temu drogi i chodnika, poziom terenu publicznego podniesiono o dobre pół metra. Przerabianie furtki, podwyższanie słupków itp. Podnosząc teren nie zabezpieczyli nam ogrodzeń - ziemia, którą obsypali krawężniki, cały czas się osuwała na nasze działki, miałam zasypaną podmurówkę, która kiedyś wystawała normalnie na 15cm ponad poziom gruntu.
Gminie chodnik się przez to rozjeżdżał, bo krawężniki się osuwały też.
Mieli poprawić tak, żeby się już nie osuwało. No i poprawili. Rok na to czekałam, nie mogłam nic przy ogrodzeniu robić, bo bym jeszcze bardziej zepsuła gminny chodnik. A uważałam, że to ich wina, bo źle kiedyś zrobili.

Taaa, poprawili, wieczorem na spokojnie z m obejrzeliśmy roboty... Jest gorzej jak było. Bo teraz na podmurówce mam beton, którym "ustabilizowali" dodatkowe krawężniki. Tylko że one i tak ręką dają się ruszyć... Chodnik położyli na nowo, jest krzywo, nierówno, do tego nie zaspoinowali piaskiem. Są szczeliny duże. Zaraz zacznie kostka chodzić. Pokruszyli krawężniki stare.
Ręce opadają. A ja jak zwrócę uwagę, to będzie, że się czepiam...