Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

antracyt 08:34, 26 kwi 2022

U mnie też pogoda barowa, a akurat mam wolny dzień. Planowałam się zabrać za szklarnię, ale na razie za zimno i za ponuro. Jak się nie poprawi to przynajmniej pieleniem się zajmę.
tulucy 16:37, 26 kwi 2022

Poprawiło się u mnie. Wyszłam wczesnym popołudniem. I zaczęłam sobie szykować kwaterki na warzywa. Teraz przerwa obiadowa, bo m wrócił z biura. Jeszcze chwilę posiedzę, akurat zaplanuje sobie siewy i idę z powrotem.
tulucy 16:39, 26 kwi 2022

Coraz więcej tulipanów pokazuje kolory.

Tawuła od Gosi płonie
Gruszka_na_w... 19:25, 26 kwi 2022

Uwielbiam tawuły japońskie za ich całoroczną atrakcyjność. Startują tak szybko, że migusiem wprowadzają kolor na rabatach.
Co tam wysiałaś w warzywniczku?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kasya 21:16, 26 kwi 2022

Tez lubie tawuly
Trochę niedoceniane są chyba
Kupiłam na jesieni jakaś crisp cos tam i mysle co z nią zrobic
tulucy 21:24, 26 kwi 2022

Dziewanna solo, dzwonek skupiony solo, dziewanna i dzwonek w duecie.
tulucy 22:00, 26 kwi 2022

Haniu, w końcu udało mi się coś wysiać, poza tą cebulą dużo wcześniej. Marchew, buraki, pietruszka i rzodkiewki trochę. Jutro dokończę. Jeszcze rządek pietruszki jeden, sałaty, rukola.

Teoretycznie mam całkiem spory warzywnik. A jednak brakuje mi miejsca. Chciałabym wysiać dużo więcej. Dodatkowo sama się lekko uziemiłam jesienią, przesądzając czosnek. Zapomniałam go w porę wykopać, później, jak już puścił szczypiorek, to było mi go oczywiście szkoda wyrzucić, więc posadziłam całe dwa rzędy osobno, wszędzie pomiędzy truskawki. Obdarowałam dwa sąsiedzkie warzywniki i moją mamę. Tak mi obrodził rok temu. Bo zapomniałam wykopać tak połowę gdzieś. To, co wykopałam, poszło do ogórków i do bieżącego stosowania. Dopiero nam się skończyły zapasy.

Na razie nie ma u nas rozsady porów i selerów. Może mama mi kupi na targu u siebie. A może pokażą się u nas niebawem.

No i nadal nie mam szklarni i nie wiem, czy będę mieć przed sezonem pomidorowym. Znowu w gruncie... Ehhh.

A to warzywnik wieczorem, po ogarnięciu częściowym.

Po prawej do zrobienia ścieżka utwardzona. Materiał już leży
Zostały mi dwie róże do przesadzenia z warzywnika w kwiatowy. Ale... w sumie - może je tu zostawię? Kto powiedział, że w warzywniku nie mogą rosnąć róże? Zwłaszcza historyczne?
tulucy 22:01, 26 kwi 2022

Kasiu, ale ona taka biedna, że od jesieni czeka na posadzenie??
tulucy 22:06, 26 kwi 2022

W warzywniku rosną jeszcze dwie czereśnie z okresu skrzyniowego, przed rewolucją.
Miałam je przesadzić, planowałam je po obu stronach wejścia do szklarni. One teoretycznie są małe, kolumnowe. Na razie nie bardzo mi tak wyglądają. I tak się waham. Może jedną, większą, zostawię, gdzie rośnie, a mniejszą przesadzę do mikro sadu? Miałam tam dokupić jabłonkę, ale nie muszę. Albo dokupię jabłonkę i posadzę jako czwarty róg kwadratu, a czereśnię posadzę w punkcie przecięcia przekątnych... Takie kombinacje alpejskie.
Martka 23:26, 26 kwi 2022

W warzywniku mogą rosnąć róże! O ile hmmm... nie dokuczają przy pracach i nie drapią. Zachwycam się Waszymi warzywnikami, u Ciebie i u Hani, to są warzywniki! Z czego będzie ścieżka?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies