Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

Magara 23:40, 26 kwi 2022

Faktycznie spory ten warzywnik, ale w obecnych czasach nie należy miejsca na własne warzywa żałować
Lucy, tawuła Cię kolorem nie drażni o tej porze roku???
Mam dwie takie małe, przesadzałam je na rabaty przy domu chyba w czerwcu/lipcu 2021 i cieszyłam się jak głupia bo takie soczyste były, zielone Teraz one w kolorach jesieni, a ja jeszcze obok mam ciemierniki białe, które obecnie są różowe, wychodzące piwonie w kolorze wiadomym, kwitnącą na różowo skalnicę, a do tego żółto-białe narcyzy i żonkile - i mnie zęby bolą trochę jak na ten fragment patrzę Żółty wiosną lubię, ale w zestawieniu z różowym i pomarańczowym mnie boli
Magleska 05:53, 27 kwi 2022

Lucy warzywniczek masz zawodowy-super
zaglądam często,choć mało piszę
tulucy 07:23, 27 kwi 2022

Marta, nie przeszkadzają na szczęście. Ścieżki będą z odzysku, krawężniki na płasko, uzupełnię baumą ci cegłą klinkierową. Czyli tym, co mam. Ścieżek utwardzonych będzie w sumie 5, jedna jest gotowa, do kompostownika. Druga, równoległa do tej gotowej już, będzie przed szklarnią. Trzecia i następne dwie będą do nich prostopadłe. Jedna z tego obrzeża wzdłuż całego warzywnika, taki podział mi robi na warzywnik właściwy i jagodnik. Następna już leży ale do poprawienia całkowicie, bo leży na gołej ziemi i krzywo, będzie wzdłuż szklarni. I jeszcze jedna od szklarni do kwiatowego. Oddzieli od warzywnika właściwego pole z truskawkami. Taki podział na strefy sobie wymyśliłam.

Między kwaterkami warzywnymi teraz najlepiej byłoby położyć trawę, najlepieej z rolki. Ale to chyba byłby luksusowy warzywnik wtedy.
tulucy 07:25, 27 kwi 2022

Daga, na razie nie, bo dookoła niej nic nie kwitnie. A jeśli zacznie się coś gryźć, to będzie eksmisja, tylko nie wiem, co wyleci teraz mam tam obok paprocie, ubiegłoroczne liście są rdzawe, nawet pasuje to kolorystycznie. A wcześniej miałam przylaszczki, niebieski, taki nawet błękitny, to pasuje.
mrokasia 07:54, 27 kwi 2022

Daga, mam podobny ból na jednej z rabat,mimo że bez tawuł. Posadziłam blisko siebie grujecznika i kalinę Onondagę oraz derenie IH. Zaraz obok są też derenie Midwinterfire.
Wszystko to o tej porze roku jest bordowo-pomarańczowe... Dosadziłam tawułę Greifsheim pomiędzy grujecznika, kalinę i IH, z przodu dałam kulki tujowe i kukliki i jakoś daję radę znieść ten fragment przez kilka tygodni .
Kasya 08:33, 27 kwi 2022

tulucy napisał(a)
Kasiu, ale ona taka biedna, że od jesieni czeka na posadzenie??

Tak
No spory ten warzywniaczek szykujesz
Chyba będzie co oddawać z pomidorkow tylko muszę przepikowac najpierw
tulucy 09:35, 27 kwi 2022

Magda do Twojego to mój się nie umywa, taki daleki biedny kuzyn. Ale jest!!! Z zaglądaniem mam tak samo
tulucy 09:36, 27 kwi 2022

Kasia Mro, no ale się nie gryzie chyba przez to?
tulucy 09:36, 27 kwi 2022

Kasia Y, biorę co dajesz
antracyt 10:09, 27 kwi 2022

Warzywnik super się prezentuje
Jak dla mnie wielkość odpowiednia, ale ja jakoś większą miłością kwitnące darzę, z małym wyjątkiem dla pomidorów