Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

Juzia 15:09, 27 cze 2022

A ja bym bardzo chciała sama sobie szyć.... ale chyba by mi czasu nie starczyło
Ale bym chciała umieć!
Zazdro
tulucy 15:20, 27 cze 2022

Jola, ja o nim pamiętam. Ale na razie dobrowolnie do samochodu nie wsiadam, jak nie muszę. Niech się odrobinę ochłodzi.

Juzia no to fajna umiejętność. Ja to bym chciała umieć haftować. Może się naumiem kiedy. Moja babcia kętrzyńska była w tym artystką.
Juzia 20:18, 27 cze 2022

tulucy napisał(a)
Jola, ja o nim pamiętam. Ale na razie dobrowolnie do samochodu nie wsiadam, jak nie muszę. Niech się odrobinę ochłodzi.

Juzia no to fajna umiejętność. Ja to bym chciała umieć haftować. Może się naumiem kiedy. Moja babcia kętrzyńska była w tym artystką.

Trzeba uczyć się fajnych rzeczy! I przydatnych w dodatku!
jolanka 20:49, 27 cze 2022

Takie niecodzienne w dzisiejszych czasach umiejętności jak szycie, dzierganie, haftowanie itp kiedyś były "normalne", jak chciało się zabłysnąć czymś odmiennym niż szaro, buro i ponuro to trzeba było zrobić sobie samemu
Tak jak Joli, mnie się jakoś ostatnio po prostu nie chce a kiedyś szyłam sobie wszystko, robiłam serwety, haftowałam.... Nawet nową maszynę sobie kilka lat temu kupiłam. Starzeję się chyba

tulucy 23:14, 27 cze 2022

Jola, masz inne pasje teraz, żadne starzenie.
Magara 23:36, 27 cze 2022

Lucy, szycia zazdroszczę Obiecuję sobie, że się nauczę
Mam nawet maszynę Taką porządną, Łucznika z początku lat 80 tych Pamiętam jak była wystana w kolejce i kupiona i niesiona przez całe miasto Jak myśmy ją z matką doniosły nie pamiętam bo to ciężkie jak diabli a jeszcze deszcz padał. Z tej drogi najbardziej poza deszczem pamiętam tekst: "jakby ojciec pytał ile kosztowała to mów, że tyle...."
Jak byłam nastolatką nie wolno mi jej było używać "bo zepsujesz"
Teraz w sumie też mi nie wolno jej używać bo Małżonek zawłaszczył - on szyć umie, dziadka miał krawca i tylko czekać, że jak się z końcu zbiorę i postanowię się nauczyć znowu usłyszę "nie, bo zepsujesz"
tulucy 07:16, 28 cze 2022

Daga, to mamy takie same maszyny . Moją powinnam oddać do oczyszczenia i regulacji, bo mi czasami supła nić od spodu, naciąg nie działa zawsze tak, jak powinien.

U nas w domu to ja szyłam. Mama umie i coś tam zawsze zrobiła, jak trzeba było. Ale od szycia ogólnie byłam ja . Pamiętam takie niezbędnie wytwory, jak siedziska do leżaków, bo stare trzasnęły. Albo wszelakie worki na kapcie

jolanka 08:08, 28 cze 2022

Też miałam te maszynę, oddałam podczas ostatniej przeprowadzki panom od przeprowadzek - wymagała już porządniejszej konserwacji. Ta nowa, którą kupiłam to też Łucznik
tulucy 08:45, 28 cze 2022

Ja się czasem zastanawiam, czy nie kupić nowej, z większą ilością opcji. Ale na razie mam inne rzeczy pilniejsze. Ta musi poczekać.
tulucy 17:57, 28 cze 2022

PADA!!!!!!!