Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

Magara 23:33, 28 cze 2022

tulucy napisał(a)
Daga, to mamy takie same maszyny . Moją powinnam oddać do oczyszczenia i regulacji, bo mi czasami supła nić od spodu, naciąg nie działa zawsze tak, jak powinien.

Lucy, nie kupuj nowej maszyny - wszystko co teraz kupisz będzie gorsze
O dziwo do starych Łuczników da się kupić części oryginalne. Małżonek kupował na allegro. Też był jakiś problem z supłaniem nici - chyba bębenek wymieniał i coś jeszcze
U nas na ZPT szycia nie było - było haftowanie, pieczenie, karmniki dla ptaków i pismo techniczne
Zana 23:33, 28 cze 2022

Lucy, czy jest jakaś umiejętność domowo-ogrodowo-gospodarcza, której nie posiadasz? Przy Tobie to kompleksy murowane! Zawsze mnie zadziwiasz, jak Ty dajesz radę tyle rzeczy ogarnąć!
Kurde, na róże do Ciebie w końcu nie zdążę dojechać
antracyt 08:59, 29 cze 2022

My na ZPT nie mieliśmy szycia, czy majsterkowania(przynajmniej nic z tego nie pamiętam), ale cudowny Nauczyciel zabierał uczniów na pobliskie łąki, do lasu i uczył rozpoznawania roślin bardziej i mniej przydatnych. Zbieraliśmy np młode szyszki i pędy sosny i robiliśmy syrop
Mgduska 09:03, 29 cze 2022

antracyt napisał(a)
My na ZPT nie mieliśmy szycia, czy majsterkowania(przynajmniej nic z tego nie pamiętam), ale cudowny Nauczyciel zabierał uczniów na pobliskie łąki, do lasu i uczył rozpoznawania roślin bardziej i mniej przydatnych. Zbieraliśmy np młode szyszki i pędy sosny i robiliśmy syrop

Też pięknie i pożytecznie Poczułam sympatię do tego człowieka, swój człowiek
Dorii 11:58, 29 cze 2022

Magara napisał(a)

Lucy, nie kupuj nowej maszyny - wszystko co teraz kupisz będzie gorsze
O dziwo do starych Łuczników da się kupić części oryginalne. Małżonek kupował na allegro. Też był jakiś problem z supłaniem nici - chyba bębenek wymieniał i coś jeszcze
U nas na ZPT szycia nie było - było haftowanie, pieczenie, karmniki dla ptaków i pismo techniczne

Tu się nie zgodzę. Stary łucznik spoko jak masz mechanika co się zna. Nowe maszyny jedynie może ciut delikatniejsze. Miałam do czynienia z wieloma nowoczesnymi maszynami raczej w niższych cenach i każda była spoko i przyjaźniejsza niż mój łucznik a właściwie to on mojej mamy był.
Mam nową żaden wypas w Lidlu kupowana i jest ok.
Do łucznika nie tęsknię. Zbyt dużo nerwów mnie kosztował.

Kończyłam szkole krawiecką i nawet chwilę pracowałam w zawodzie. Jak się miało do czynienia z dobrą przemysłową maszyną to takie domowe jakie by nie były to już tylko ok, większych zachwytów nie wywołają
tulucy 14:56, 29 cze 2022

najlepsza maszyna do szycia to była stara szafkowa mojej babci, na pedał jeszcze. Chyba Singer. Na niej się nauczyłam szyć. Nic nie supłało, nie zrywało.

Jak się jakiś czas temu zastanawiałam nad kupnem nowej, to podobno dobre są jakieś jatoma czy coś takiego nie pamiętam nazwy dokładnie. Ale nie wiem. W ogóle to bym chętnie poszła na jakiś kurs dokształcający
Zana 15:01, 29 cze 2022

Lucy, czy pamiętasz nazwę odmiany tego małego przywrotnika u Ciebie? Już mam dosyć tych zwykłych potworów u siebie. A gdybyś jakimś cudem miała nadmiar, to chętnie przygarnę
UrsaMaior 15:50, 29 cze 2022

Alchemilla erythropoda Właśnie kupiłam parę na próbę, bo zwykłe mi pół rabaty pochłaniają.
tulucy 18:10, 29 cze 2022

Eeee ja mam przywrotnik farerski.
tulucy 18:10, 29 cze 2022

I jeszcze jakiś, bo dwie odmiany takiego małego kupowałam.