Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

Kasya 20:24, 10 lis 2017

No ciekawa jestem wiosny u ciebie
tym bardziej ze nie mam tych odmian
tulucy 21:28, 10 lis 2017

Też jestem ciekawa, zwłaszcza że sadziłam w strefach mocno zagrożonych nornicami.

A dziś jeszcze udało mi się podnieść nieco jedną rabatę różaną. Bo jak będzie równany poziom ścieżki, to ona bardzo była dużo za nisko. Podważałam róże szpadlem i podsypywałam kompostem.
tulucy 21:44, 10 lis 2017

Sophy's rose terminatorkai Foxy FC nówka sztuka

Waterloo i Chippendale - chyba najzdrowsza róża w całym ogrodzie
tulucy 21:46, 10 lis 2017

I przygotowania do przesadzania...

Muszę uważać, żeby nie wpaść
anka_ 22:52, 10 lis 2017

Łucjo i ja witam serdecznie. Buszowałam u Ciebie wczoraj, ale mój internet nie chciał ze mną współpracować. Zszokowała mnie wielkość kolekcji różanej. A powiedz mi jak dużą masz działkę? Bo albo przegapiłam tą informację albo nie pisałaś w wątku.
Pozdrawiam gorąco i... do jutra.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
tulucy 23:35, 10 lis 2017

Ha, wpisałam już u Ciebie niecałe 900m. Odjąć dom i podjazd...
anka_ 23:53, 10 lis 2017

Kurczę, jak czytam ile można posadzić roślin na niewielkiej w sumie powierzchni to dochodzę do wniosku, że zapełnienie ogrodu do emerytury mi nie grozi. Tylko nie wiem czy to powód do radości czy płaczu...

Przyznam otwarcie, że ja kompletnie nieróżana. Tzn podobają mi się królowe u kogoś, ale sama mam całe 4 odmiany, w tym 3 miniaturki.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
tulucy 17:34, 11 lis 2017

Od czegoś trzeba zacząć
Kasya 17:38, 11 lis 2017

Łucja, dzieki jeszcze raz, jutro bede sadzic
tulucy 17:54, 11 lis 2017

Posadziłam wszystkie cebule. Włącznie z tymi znalezionymi dziś hiacyntami (pozostałości po świętach sobie stały schowane w kącie) i jakieś coś malutkie, nie mam pojęcia, co to, ale skoro stało w pojemniczku, to wsadziłam do ziemi.
Po obiedzie przesadziłam 3 róże i posadziłam jeszcze jedną z zadołowanych.

Ogarnęłam mój kąt roboczy pod tarasem. Jutro wyrzucę do wywózki łęty pomidorowe. I zagrabię ziemię w tunelu. I może w końcu posadzę ten czosnek.
Jak się da, to może przesadzę jeszcze kilka róż na nowe - docelowe - miejsca. Mam jeszcze 4 dołki gotowe, miejsce na piąty też naszykowane. Nowych nabytków nie posadzę jednak, bo mi w tym przeszkadza trawka, której na razie nie przesadzę, dopiero wiosną, bo jest do dzielenia.

Dziś z m omawiałam układ ścieżki i już wiem, że źle jednak posadziłam Boscobel. Bo ścieżka będzie się kończyła widokiem na magnolię Yellow River, przed magnolią będzie mój wielki kamulec ogrodowy, jak mi kto go tam przesunie. I do tego co najwyżej jakieś niskie liście (pewnie funkia albo bergenia) dookoła. Obramowanie ścieżki z bukszpanów, skoro nie wiem co z nimi zrobić. No a Boscobel rośnie idealnie w osi na końcu planowanej ścieżki. Muszę go przesadzić jednak, ale to wiosną.
Chyba zrobię sobie taki mega dokładny plan, co gdzie przesadzam. Akurat 4 miesiące zlecą jak nic...