Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To właśnie tu

To właśnie tu

Dzidka 22:41, 05 kwi 2013

Z niebieskich astrów niekłopotliwy też jest Aster sedifolius - aster wąskolistny.
Jest niższy od poprzedniego, dorasta do ok. 60 - 80 cm.

Mam też nieoznaczonego, znacznie wyższego od poprzednich.

I ubiegłoroczny nabytek - aster hervecji. Mam nadzieję, że przetrwa zimę.

agniecha973 22:45, 05 kwi 2013

A u sąsiadów zachodnich takie cuda można zakupić? Skąd Dzidko wytrzasnęłaś te astry po raz pierwszy? Wycieczka do Anglii?
Dzidka 22:59, 05 kwi 2013

To Cię zaskoczę.
Te astry z wyjątkiem tego ostatniego, zakupowałam w szkółce, która jeszcze istnieje.
Uwielbiałam tam jeździć, bo zawsze coś ciekawego, nieznanego można było tam kupić. A było to sporo lat temu.
Współwłaścicielka przywoziła roślinne nowinki z zagranicy. Och, jak żałuję, że już tam nie pracuje.
Zdarza mi się tam jeszcze bywać. Ale to nie TO.
I jej ogródki pokazowe tęsknią za nią, i asortemet nie ten.
Joku 07:29, 06 kwi 2013

Podejrzewam że takie rośliny można kupić nie tak daleko od naszej zachodniej granicy bo w Poczdamie.jest tam szkółka, która należała do guru ogrodnikow niemiekich. Można do niej dość łatwo dojechac jadąc Berliner Ring od południa, czyli od waszej strony. Wybór roślin nieziemski. Gdyby kogoś zainteresowala mogę podać namiary. Wiem że była tam Szefowa w porze jesiennej i kupiła marcinki.
Joku 07:39, 06 kwi 2013

Tak jak piszesz Dzidko, można u nas kupić również różne ciekawostki. Też mam takie
swoje miejsce, do którego dość często zaglądam. Wszak to znacznie bliżej
Dzidka 17:08, 07 kwi 2013

Joku napisał(a)
Podejrzewam że takie rośliny można kupić nie tak daleko od naszej zachodniej granicy bo w Poczdamie.jest tam szkółka, która należała do guru ogrodnikow niemiekich.

Jolu, ja już się widziałam w Karl - Foerster -Garten.
Niestety wycieczkę odwołano i nadal ten ogród pozostaje na mojej liście ogrodów do zwiedzania.

Joku napisał(a)
Tak jak piszesz Dzidko, można u nas kupić również różne ciekawostki. Też mam takie
swoje miejsce, do którego dość często zaglądam. Wszak to znacznie bliżej

To bardzo miłe uczucie mieć miejsce, do którego chcemy podążać. Móc wyszukiwać rośliny, które są dla nas niewiadomą, i które nie zamierzałyśmy nabywać.
Cieszyć się kiedy ono pięknieje i się rozwija.
Niestety w przypadku szkółki o której wspominałam tak nie jest.
danuta_szwajcer 18:11, 07 kwi 2013

No właśnie brakuje takich miejsc, szkolek u nas a u Finki to gdzie mozna te zakupy zrobic?
Dzidka 18:38, 07 kwi 2013

Skorzystałam z zaproszenia

finka napisał(a)

Jestem na mapie więc łatwo traficie STRĄKOWA nr 11, najlepiej zjechać z ósemki w lewo w miejscowości Braszowice (pierwsza wiocha za Ząbkowicami Śląskimi) i prosto jakieś 3-4 min do krzyżówki STOP i mamy Strąkową. 4 posesja po lewej stronie z banerem "Clematisiarni" na wjeździe.

I nie tylko ja, bowiem dość licznie grono Ogrodowiskowych Zakręconych stawiło się się w wyznaczonym terminie .
Mogę tylko dodać, że trudno było potem pomieścić się nam i roślinom w drodze powrotnej.

O 'astrowej' szkółce na priv.
danuta_szwajcer 18:42, 07 kwi 2013

no to do pozazdroszczenia takiego spotkania zaraz wejde na jej watek
Mala_Mi 19:13, 07 kwi 2013

Też sobie zapisałam nazwę astrów I pocieszam się, że wiosną..tą wiosna co wygląda jak wiosna... pojawią się różne rośliny w ofercie szkółek internetowych. Teraz zasypane śniegiem i trzeba poczekać