Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To właśnie tu

To właśnie tu

Justyna 22:17, 23 wrz 2015

Niesamowite, ale sejmik!

Tamaryszek 23:21, 30 wrz 2015

Witam! Masz wspaniałe hortensje, jestem zachwycona. Tak efektownie wyglądają w w dużej grupie.
Dojrzałam też moje ulubione zawilce.
vita 09:27, 18 paź 2015

Hej Dzidka Czy posadziłaś ostatnio zakupione w Radkowie rośliny?
Ciekawa jestem co kupiłaś, no i co tam w ogrodzie?

Mam do Ciebie pytanie, jeśli mogę? Czy z hortensji pnącej, przy intensywnym cięciu można uzyskać bardzo 'płaską ścianę'? Czy wycinanie pędów i kwiatostanów, nie osłabi krzewu? Może masz doświadczenie?
Chcę uzyskać taką ścianę, bo przywarka japońska się nie sprawdziła.
Jak nie masz czasu czy chęci na pisanie (sama mam z tym problem), poczekam, do wiosny daleko Buziaki przesyłam
Dzidka 19:10, 31 paź 2015

Mathildis napisał(a)
Hortensje bajeczne

Tamaryszek napisał(a)
Witam! Masz wspaniałe hortensje, jestem zachwycona. Tak efektownie wyglądają w w dużej grupie.
Dojrzałam też moje ulubione zawilce.

Hortensje były jednymi z pierwszych roślin, które posadziłam w ogrodzie, a że lubię łany roślin jednego gatunku, to trochę się ich nazbierało
Ileż to razy obiecywałam sobie, że poprzestanę na tym co mam, ale jak tylko dojrzę hortensję, której nie mam, to automatycznie wyłącza mi się rozsądek i potem biegam z doniczką po ogrodzie.

Dzidka 19:29, 31 paź 2015

vita napisał(a)
Hej Dzidka Czy posadziłaś ostatnio zakupione w Radkowie rośliny?
Ciekawa jestem co kupiłaś, no i co tam w ogrodzie?

Mam do Ciebie pytanie, jeśli mogę? Czy z hortensji pnącej, przy intensywnym cięciu można uzyskać bardzo 'płaską ścianę'? Czy wycinanie pędów i kwiatostanów, nie osłabi krzewu? Może masz doświadczenie?
Chcę uzyskać taką ścianę, bo przywarka japońska się nie sprawdziła.
Jak nie masz czasu czy chęci na pisanie (sama mam z tym problem), poczekam, do wiosny daleko Buziaki przesyłam

Witaj, witaj

Zakupy nie były oszałamiające, ale i tak jeszcze wszystkich roślin nie posadziłam.
W sprawie hortensji przepytałam koleżanki i niestety żadna nie próbowała w ten sposób jej prowadzić.
Natomiast wszystkie zgadzały się, że ciekawie wygląda jako roślina okrywowa.
U mnie jedna z dwóch rośnie przy siatce ogrodzeniowej. Na zdjęciu słabo widoczna w tle kwitnącego rododendrona.

Przywarka, to roślina dość kapryśna. Dość długo testowała moją cierpliwość, zanim zaczęła przyrastać. A wtedy, fachowcy budowlańcy uznali, że to takie coś nie warte zachodu i skutecznie ją wykończyli.

Dzidka 19:38, 31 paź 2015

Przy tak pięknej pogodzie, trudno było nie popracować w ogrodzie.
Posadziłam część zakupionych roślin. Popracowałam też trochę inaczej :

Joku 20:20, 31 paź 2015

Hortensja pnąca w formie dywanu brzmi ciekawie. Czy ona zniesie przesadzanie?
Przywarkę mam, przetrwała chyba 3. sezon w tym dwa w doniczce. Zakwitła w tym roku, ale nic nie urosła.
Dodam jeszcze że bardzo ci się udały kompozycje na groby.
Dzidka 20:40, 31 paź 2015

Jeśli nie jest zbyt wiekowa, to raczej tak.
Przywarka chyba jest z tych roślin, które muszą dobrze się zakorzenić.
Ale warto czekać, bo rozrośśniętato jest piękna.

Nie przywarka, ale też biało kwitnąca, boltonia.

Joku 20:59, 31 paź 2015

Spróbuję przesadzić, bo posadziłam w nieodpowiednim miejscu hortensję. Boltonię mogłabym bez trudu pomylić z astrami jesiennymi. Natomiast zainteresowała mnie ta trawa obok. Trzcinnik? Jeżeli to on to ile ma lat i ile egzemplarzy tworzy taki wiecheć?
Kondzio 21:47, 31 paź 2015

Dzidko byłem ostatnio w moim najukochańszym ogrodzie czy zgadniesz w jakim