Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Japoński ogród Reni i Matiego

Japoński ogród Reni i Matiego

Renii 22:25, 16 cze 2018

Renii 22:41, 25 cze 2018

Skopiowałam sobie rady Toszki
Dodam tylko, ze poplon potrzebuje 100 dni na wegetację.
W przypadku szykowania ziemi pod ogród nie ma pojęcia "za dużo". Obornika idą ilości liczone w tonach. Pod trawnik nie przekopujemy z korą. Ale z piachem -dla rozluźnienia- juz tak.

Mieszać mozna wszystko od razu - piach, obornik, kompost i mączkę. Czasami trzeba ze 3 razy przemieszać i tu najlepsze są widły amerykańskie, bo szpadel przekręca ziemię do góry nogami. Widły mieszają i rozdrabniają od razu. O niezastąpionej ich roli wybierania korzeni pisać nie muszę. Zdjęcia Mariposy są najlepszym dowodem.

Jeszcze jedna ważna sprawa
po takim głębokim kopaniu gleba musi odpocząć, uleżeć się, wznowić życie (florę i faunę) i odnowić funkcje kapilarne (podsiąk, czyli "krwioobieg/wodoobieg ziemi). Spawnie działające własciwości kapilarne gwarantują stabilną wilgoć w ziemi. Obieg wody w glebie jest fascynujący - najpierw woda z deszczu głęboko wsiąka, a potem "naczynia włosowate" gleby pompują ją pod korzenie (jak zwykle wersja skrótowa "dla blondynek")

Jak już wspomniałam ziemia po głębokim przekopaniu w ciągu roku - do dwóch, mocno osiądzie, ulezy się i ułoży. Czym więcej wprowadzonej próchnicy tj. obornik i kompost tym osiadanie może być większe. Tak więc proszę nie wpadać w panikę, że rabaty będą niczym wały p/powodziowe. To osiądzie.
A pod trawnik i tak trzeba mozolnie grabić, wałować, grabić, wałować, grabić itd aż do efektu stołu bilardowego Dzięki tym pracom ziemia juz niewiele osiada. Czym staranniejsze prace wałowo-grabiowe tym lepszy i długotrwały późniejszy efekt równego trawnika.
Urszulla 10:10, 27 cze 2018

Miło że wpadłaś. Zrobiłam u siebie wywody na ten sezon i potem już chyba tylko fotki roślin będę wstawiać

Miło kupować drzewa mam na liście kilka żeby się nie rozpędzać. Marzą mi się buki a u mnie taka ciężka ziemia. Kloniki masz piękne
Jak rozmnożona żurawka.
Renii 22:11, 27 cze 2018

Powiem nieskromnie że jestem dumna z żurawki. Tak zaryzykowałam podział jej, ale to był strzał w dziesiątkę
Jutro postaram się obfocić co nieco.
Normalnie nie mogę wyrobić zakrętu, tyle spraw do ogarnięcia.

Moje pracę związane z nasadzeniami tymczasem ustały. Będę pracować nad glebą. Zamówiłam przez Internet mączkę granitową i bazaltową. Kupię jeszcze korę, obornnik mam -jeszcze dowiozę i będę wzbogacać glebę
Bo bez tego ani rusz
Renii 22:15, 27 cze 2018

Pozostają widły hamerykańskie i rycie, prawie 22 ary. Może w dwa lata się wyrobię. Co sądzicie?
Tymczasem pogoda sprzyja, ale ciągle coś przeszkadza. W sobotę imprezka trzeba upiec ciasto i coś jeszcze przygotować. Dam radę
Renii 21:45, 03 lip 2018

Renii 21:56, 03 lip 2018

Renii 21:58, 03 lip 2018

Renii 22:00, 03 lip 2018

Renii 22:01, 03 lip 2018

Podzielone żurawki mają się dobrze