Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Rozmowy » Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje

Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje

MarekW 21:43, 15 mar 2013

Ten haft pochodzi z XV lub XVI wieku i do dziś jest używany w Asyżu. W każdym sklepiku znajdziesz tam obrusy i serwety wykonane tą techniką. Włochy są niesamowite, gdyż każde miasteczko lub region mają swój własny haft i pielęgnują tradycję ich wykonania. Dlaczego u nas tak nie ma
hanka_andrus 22:23, 15 mar 2013

Marku, piękne hafty zanikły dzięki Cepelii. Były wykonywane prace, które miały wzięcie, i szybko je można było wykonać, Sprowadzało się to do kilku wzorów, A teraz to już twórców coraz mniej, bo brak kalkulacji. Za dużo pracy, za mało pieniędzy. Najwyższy czas odwrócić proporcje.
Wasze prace cudowne!
MarekW 22:27, 15 mar 2013

Jeszcze dwie serwetki każda wykonana inną techniką.
najpierw koronka klockowa

a teraz koronka rumuńska - taki wiosenny motyw z narcyzami
tengel27 22:28, 15 mar 2013

Klockowej zazdroszczę - marzy mi się nauka tej techniki Natomiast rumuńska to chyba makrama szydełkowa, jeśli dobrze poznaję?
MarekW 22:28, 15 mar 2013

hanka_andrus napisał(a)
Marku, piękne hafty zanikły dzięki Cepelii. Były wykonywane prace, które miały wzięcie, i szybko je można było wykonać, Sprowadzało się to do kilku wzorów, A teraz to już twórców coraz mniej, bo brak kalkulacji. Za dużo pracy, za mało pieniędzy. Najwyższy czas odwrócić proporcje.
Wasze prace cudowne!

Ja to robię dla przyjemności i nigdy nic nie sprzedałem, ewentualnie podarowałem a interesują mnie jak widać różne techniki. Zawsze ciekawi mnie jak to jest zrobione i dlatego próbuję różnych technik niestety jak już się nauczę to zazwyczaj nie kończę prac
Bea 22:29, 15 mar 2013

Marek bardzo piękne serwetki, szczególnie ta rumuńska.

Podziwam kunszt i cierpliwość.
MarekW 22:31, 15 mar 2013

tengel27 napisał(a)
Klockowej zazdroszczę - marzy mi się nauka tej techniki Natomiast rumuńska to chyba makrama szydełkowa, jeśli dobrze poznaję?

Nie do końca gdyż najpierw trzeba zrobić łańcuszek na szydełku (kontur wzoru) a następnie igłą połączyć ze sobą poszczególne elementy. A co do klocków to chętnie służę pomocą, ja się nauczyłem z internetu.
MarekW 22:44, 15 mar 2013

Na koniec to nad czym pracuję obecnie ( no między innymi bo mam pozaczynanych kilka prac ale ta będzie chyba skończona niedługo) jest to koronka brugijska (szydełkowa)
tengel27 23:15, 15 mar 2013

No właśnie w makramie szydełkowej najpierw robi się sznureczek na szydełku, układa się go wg wzoru, a potem łączy i wypełnia przestrzenie igłą

Brugijki uwielbiam... trochę już ich zrobiłem. Znalazłem kiedyś w sieci starą węgierską książkę z wzorami i z nich się uczyłem Jedna z nich jest na stronie 13 tego wątku
MarekW 23:28, 15 mar 2013

No jeśli tak mówisz to jest makrama szydełkowa ja znalazłem ją na włoskich stronach więc nie wiedziałem dokładnie, a brugijki to też moje ulubione, ale teraz próbuję na klockach a nie tylko na szydełku. Inne ulubione to koronki igiełkowe (tzw. weneckie) ale one są strasznie pracochłonne.