Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Judith 18:26, 25 lip 2023

LIDKA napisał(a)

Nic im nie dawaj. W moich rodzinnych stronach rosną na rowach tuz przy sosnowych lasach na piaszczystej kiepskiej ziemi.

Moze za,dobrze im robisz.

Racja. U mnie przy drodze na piachu rosną dziko jeżyny bezpańskie i obficie owocują co sezon .
Kasya 18:43, 25 lip 2023

Judith napisał(a)

Racja. U mnie przy drodze na piachu rosną dziko jeżyny bezpańskie i obficie owocują co sezon .

No to dlaczego moje nie chcą
Kupuje juz sadzonkę ze 3 raz
Polon 20:12, 25 lip 2023

Płyty takie mega duże będą? Super
Będziecie zmieniać kształt czy wielkość tarasu? Na ścieżkę do huśtawki tez te płyty dajecie?

Jeżyna u mnie tez rośnie bez żadnych zabiegów zasilających. Mam trzy krzaki, ci roku zarastają z 10 mb płotu, owocują jak szalone. Owoce duże, ale słodkie są tylko te super dojrzałe. Najeść się da, z większości robię przetwory, zimą są rewelacyjne
ajka 20:32, 25 lip 2023

Kasya napisał(a)

Może spróbuj z różnymi odmianami.
ajka 20:48, 25 lip 2023

Polon napisał(a)
Płyty takie mega duże będą? Super
Będziecie zmieniać kształt czy wielkość tarasu? Na ścieżkę do huśtawki tez te płyty dajecie?

Płyty będą 60x60cm, bywają jeszcze większe. Kształt tarasu niewiele się zmieni. Będzie ciut węższy. Za to pod meblami gdzie aktualnie mam wysypany kamień też będą te same płyty, stworzą placyk, po którym będzie można też przejść na ogród. A od sypialni będzie sciezka w żwirze z płyt w tym samym kolorze 40x80cm.

Na ścieżkę do huśtawki planuje jakieś inne płyty, raczej długie i wąskie, może drewnopodobne. Te które kładziemy na tarasie są lakierowane i nie mają takich wymiarów. Poza tym są raczej zbyt drogie na ogród.

Nowy taras będzie wymagać tez małych zmian w nasadzeniach przy tarasie. Będę kombinować jak powstanie taras.
Polon 21:59, 25 lip 2023

Placyk z płyt pod meble będzie wygodniejszy niż kamień
ajka 22:18, 25 lip 2023

Polon napisał(a)
Placyk z płyt pod meble będzie wygodniejszy niż kamień

Zdecydowanie, bardzo mnie denerwuje chodzenie po tym żwirze. Zresztą cały taras działa mi na nerwy.
LIDKA 23:56, 26 lip 2023

Kasya napisał(a)

Nie dawaj zadnych dobroci. Posadź. Podlej i już.
ajka 13:12, 28 lip 2023

Dziewczyny, myślę o wymianie śliwy pissardi jesienią na inne drzewo. Biorę mocno pod uwagę klona Royal Red. Czy jak kupię szczepionego na wysokości powiedzmy 1,6m to ono dużo większe urośnie? Czy wysokośc 1,6m to miejsce od którego zacznie tworzyć koronę? Bo w szkółce mnie straszą, że to duże drzewo, a na forum patrząc i po stronach internetowych to wydaje mi się, że jednak niskie ...
Judith 15:05, 28 lip 2023

Ja mam klony na pniu Globosum i czerwone, ale jaka odmiana to nie wiem, bo wszystkie kupowałam jako właśnie chyba Royal Red, a każdy jest inny .
Klon będzie tak duży, jak dużą koronę pozwolisz mu zbudować, przy czym należy pamiętać, że środek tej korony jest mniej więcej w miejscu szczepienia. Ja tnę klony bardzo wczesną wiosną, potem budują ładne kuliste korony. Moje maja dopiero 4 lata. Klon szczepiony, który nie jest cięty może zbudować koronę o średnicy 5 metrów - są takie przy jednej z ulic w mojej miejscowości. Ale widziałam kiedyś w CO klona (nie wiem, jaka odmiana, ale czerwony) - miał 16 lat i koronę o średnicy nieco ponad metr. Pani z CO powiedziała mi, że jest każdego roku mocno cięty.