Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Judith 10:18, 04 sie 2023

A u mnie popadało ostatnio ze 3 razy (pierwszy raz od wiosny) i znów sucho…
Agatorek 10:42, 04 sie 2023

edi75 napisał(a)
Ania u mnie mokro i deszczowo ,czasem coś uda się podzielić i przesadzić ...raczej upałów już nie będzie

No właśnie będą jeszcze. Koło połowy sierpnia przez kilka dni ma być w okolicach 32-35 stopni.
edi75 11:43, 04 sie 2023

Agatorek napisał(a)

No właśnie będą jeszcze. Koło połowy sierpnia przez kilka dni ma być w okolicach 32-35 stopni.

Trzeba będzie wtedy im pomóc i podlewać
ajka 20:17, 04 sie 2023

Na koniec sierpnia to sobie popopdlewam, raczej nigdzie się nie będę wybierać.

Zrobiłam dziś misz masz między roślinkami i pod grujecznikiem mam już uporządkowane.

Z placu przy basenie wykopałam hakonechloa, podzieliłam ja na pół i wykopałam też liliowca, bo okazało się, z miesiąc temu czy dwa, że jeden jest pomylony (zamiast orange jeden był pink), wszystko wylądowało pod grujecznikiem. Zamiast lini skupiłam się raczej na plamach, dlatego podzieliłam też ciemne rozchodniki na więcej sztuk.

ajka 20:24, 04 sie 2023

Spod platana wykopałam dwie hortensje Limelight (z marketów), bo w ogóle nie rosną. Dokupiłam dwa Polar Beary, do pozostałych dwóch. Cóż, może nie są tak ładne jak moje, ale może w przyszłym roku rusza jak trzeba (w tej szkole co kupowałam rośliny zolkna od ich wody, no i miały słaby dostęp do światła, są mocno powyciągane).

A te marne Limelighty, albo cholerna wie co, może one pomylone, posadziłam z przodu budynku przy rododendronach zamiast azalii, która wylądowała z tyłu ogrodu.

ajka 20:30, 04 sie 2023

Kupiłam też nowe jeżówki, na razie rosną koło platana, zobaczymy co dalej jak przezimują.

Judaszowiec nie odbija i mam plan, by jesienią, w jego miejsce posadzić parocje perską, która jest z tyłu i jej prawie nie widać, bo wolno rośnie, a w miejsce parocji posadzę kolumnowego klona crimson Sentry, który rośnie w przedogródku w trawniku. Będzie ładnie nawiązywać do perukowca.

edi75 21:32, 04 sie 2023

Ania no i coś widzę podzieliłaś i posadziłaś...ja też
ajka 21:38, 04 sie 2023

edi75 napisał(a)
Ania no i coś widzę podzieliłaś i posadziłaś...ja też

Tak, stwierdziłam, że czas skorzystać z własnych zasobów i trochę przyoszczędzić
Agatorek 23:38, 04 sie 2023

A masz już pomysł na drzewko na frontową rabatę?
Wpadł mi do głowy dereń cousa. One nie rosną jakoś szalenie wysoko, czy szeroko, kwitną ii ładnie się przebarwiają jesienią.
ajka 10:49, 05 sie 2023

Agatorek napisał(a)
A masz już pomysł na drzewko na frontową rabatę?
Wpadł mi do głowy dereń cousa. One nie rosną jakoś szalenie wysoko, czy szeroko, kwitną ii ładnie się przebarwiają jesienią.

Myślę że będę wybierać między klonem Purple Globe, a jabłonią Rudolph. A derenia kousa mam u siebie i prawdę mówiąc nie za bardzo mnie zachwyca. Potrzebuję mocny akcent na rabacie, a dereń kousa go nie da.