Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

ajka 12:58, 04 wrz 2023

Wiąz też rośnie jak szalony

Zawilce

Bodziszki. Chyba faktycznie mam dwie różne odmiany, choć bardzo podobne do siebie, kwitły w różnym czasie.

ajka 13:03, 04 wrz 2023

Z baptysji zrobił się potwór. Przykrył wielosił.

Penstemon Harlequin wciąż kwitnie

Dokupiłam żółwika białego do różowej łączki. Nie doczytałam chyba tylko, że jest sporo niższy.

anuska2507 13:58, 04 wrz 2023

ajka napisał(a)

Hehe, zauważyłam że dużo osób na ogrodowisku uwielbia mnogość seslerii Może jak by rosła w rzędzie, to by mnie tak nie irytowała. Cisy i berberysy są dla niej za małe i raczej większe nie urosną. Muszę je bardziej wyeksponować.

Nic dziwnego, bo ona nawet na słabej ziemi rośnie jak głupia U mnie swoją masywnością zakrywa teraz mało zgrabne szałwie. Pewnie stąd to uwielbienie.

Myślę, że z bodziszkami masz rację. Niekwitnące to zapewne nie Rozanne, bo one przecież są obsypane kwiatkami przez cały sezon.
Polon 14:58, 04 wrz 2023

ajka napisał(a)

Taki problem, że te rośliny dużo większe już nie będą. A to nie ty mówiłaś by dosadzić coś kwitnącego?

no ja, wyszło, że nie wiem co gadam i generalnie plotę bez sensu
chodziło mi o to, żeby w tym nowopowstałym miejscu dosadzić coś kwitnącego, a reszty nie ruszać
Nie dokładałabym w środek rabaty kolejnych roślin. Jeśli proporcje roślin się nie zmienią i chcesz je przesadzać, to przeniesienie traw w grupę da oddech tym mniejszym roślinkom.
Polon 15:03, 04 wrz 2023

O jak super wygląda Twój ogród. Np ten panstemon może by się dobrze z seslerią komponował? Taka myśl, niekoniecznie dobra
ajka 15:50, 04 wrz 2023

anuska2507 napisał(a)

Nic dziwnego, bo ona nawet na słabej ziemi rośnie jak głupia U mnie swoją masywnością zakrywa teraz mało zgrabne szałwie. Pewnie stąd to uwielbienie.

Myślę, że z bodziszkami masz rację. Niekwitnące to zapewne nie Rozanne, bo one przecież są obsypane kwiatkami przez cały sezon.

Oj tak, szałwia może przez jakiś czas nieciekawie wyglądać.
ajka 18:10, 05 wrz 2023

Pierwsze słupy stoją, doniczki też wróciły na swoje miejsce.

anuska2507 20:23, 05 wrz 2023

Elegancko wyszło
Żagiel będzie jakoś rozwijany czy po prostu bedziecie go mocować na czas upałów?
ajka 23:26, 05 wrz 2023

anuska2507 napisał(a)
Elegancko wyszło
Żagiel będzie jakoś rozwijany czy po prostu bedziecie go mocować na czas upałów?

będzie mocowany na czas upałów
Polon 17:07, 06 wrz 2023

Pięknie wyszło, kawał tarasu macie, będzie wygodnie
Zadaszenie typu żagiel, czy jakiś rodzaj rolety? Mam roletę z tkaniny, w razie ewentualnych pytań służę jednosezonowym doświadczeniem