Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Agatorek 15:14, 10 wrz 2023

Rabata z przodu rzeczywiście puchnie i świetnie uzupełnia pozostałe rabaty frontowe.

Jeszcze tak sobie pomyślałam, żeby może tam dać drzewko o srebrnych lub białych liściach? Mam jakiegoś takiego srebrnego „dzikuska” za ogrodzeniem i świetnie się wyróżnia na tle zieleni.

Może klon carnival?
Polon 15:26, 10 wrz 2023

ajka napisał(a)

Okej, myślałam, że to priv, a ty masz takiego maila, że myslałam, że to spam Znalazłam.

anuska2507 21:33, 10 wrz 2023

ajka napisał(a)

Dzięki, te jabłonki to niziutkie co? Zadzwonię sobie tam w pn.

Nie wiem jak wysokie szukasz, ale nie były takie małe. Jak popatrzysz na zdjęcie od Gosi, to tam widać jabłonkę na tle ogrodzenia i samochodu i jest chyba wyższa niż ogrodzenie. Mi się spodobały, aż zaczęłam żałować, że kupiłam Royalty, bo te były ładnie rozgałęzione i mają ładne, widoczne jabłuszka.
Ładne Ole widziałam też w Legnicy, ale ja do tamtejszej szkółki trafiłam przy okazji i wątpię, że chciałoby Ci się tam jechać no i były droższe.
ajka 22:08, 10 wrz 2023

Agatorek napisał(a)
Rabata z przodu rzeczywiście puchnie i świetnie uzupełnia pozostałe rabaty frontowe.

Jeszcze tak sobie pomyślałam, żeby może tam dać drzewko o srebrnych lub białych liściach? Mam jakiegoś takiego srebrnego „dzikuska” za ogrodzeniem i świetnie się wyróżnia na tle zieleni.

Może klon carnival?

Może gdyby ta rabata byłaby w innym miejscu to carnival by się sprawdził, ale teraz jest dla mnie za mdło, potrzebuję mocnego akcentu - ale raczej w czerwieni/ kolorze bordo, pissardi mi bardzo pasowała w tym miejscu i chciałabym raczej iść w tą stronę. Dereń pagodowy w przyszłości chyba da podobny akcent kolorystyczny jak carnival. Dookoła mam derenie, hortensje ... a więc mdło, za mdło.
ajka 22:11, 10 wrz 2023

anuska2507 napisał(a)

Nie wiem jak wysokie szukasz, ale nie były takie małe. Jak popatrzysz na zdjęcie od Gosi, to tam widać jabłonkę na tle ogrodzenia i samochodu i jest chyba wyższa niż ogrodzenie. Mi się spodobały, aż zaczęłam żałować, że kupiłam Royalty, bo te były ładnie rozgałęzione i mają ładne, widoczne jabłuszka.
Ładne Ole widziałam też w Legnicy, ale ja do tamtejszej szkółki trafiłam przy okazji i wątpię, że chciałoby Ci się tam jechać no i były droższe.

A czy royalty i ola obydwie mają po przez jakiś czas po kwitnieniu czerwone liście? Chyba tylko royalty z tego co czytam? Jeśli tak ... wolę royalty.
anuska2507 22:44, 10 wrz 2023

Royalty ma cały czas ciemne liście i kwitnie na prawie czerwony kolor. Chcesz odkupić moją?
ajka 14:51, 11 wrz 2023

Aniu dziś podjadę do ogrodniczego, podobno mają jakieś royalty. Zobaczę czy coś wybiorę.
anuska2507 15:49, 11 wrz 2023

Trzymam kciuki za poszukiwania.
Agatorek 16:22, 11 wrz 2023

Aniu, teraz Royalty mają takie brunatne liście, nie są najładniejsze.

Gdyby nie fakt, że potrzebujesz mniejszego drzewka, to poleciłabym Ci błotnię leśną. Cudownie się przebarwia, jutro cyknę fotki swojej. O parocji już pisałyśmy, jest ciężko dostępna ta odmiana (Bella), którą mam.
Fajnie się przebarwia także klon rdzawy, ale to też duże drzewo.

Może z którychś klonów czerwonych? (Przebarwiają się dopiero jesienią) october glory, brandywine?

A żurawki brownies mam posadzone co około 40-50 cm. Zachodzą na siebie .
ajka 19:46, 11 wrz 2023

Dziewczyny udało mi się kupić jabłoń rajską. Nie jest to royalty ale jakaś odmiana royal raindrops. Ta ma mniejsze owoce, ale ma purpurowe liście przez cały sezon. Obie kosztowały tyle samo, ale royalty była prawie nierozgałęziona. Jestem bardzo zadowolona, oby tylko żyła. Zdjęcie już po ciemku

W pakiecie kupiłam sobie jesxze dodatkowo kryptomerie japońska dinger. Chcę ją posadzić przy tarasie między sesleraimi i kosodrzewina mi.