Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

ajka 22:16, 03 wrz 2023

Agatorek napisał(a)
Widok świetny

Żurawki po posadzeniu na stanowisku słonecznym będą się ładnie przebarwić

Może posadzę je przy tarasie. Podobają mi się.
ajka 22:17, 03 wrz 2023

anuska2507 napisał(a)
Taras wyszedł bardzo ładnie
Co do rabaty to ja proponuję, żeby seslerie pociągnąć w taki zygzak i świdośliwę przesunąć w "trójkąt" utworzony przez seslerie.

Aniu, ale ja właśnie chcę zmniejszyć ilość seslerii na tej rabacie, a nie zwiększyć Teraz sesleria dominuje.
anuska2507 11:18, 04 wrz 2023

To nie zrozumiałam dokładnie skupiłam się bardziej na tym, że trzeba obsadzić ten pusty pasek ziemi przy końcu ścieżki. Chociaż mnie osobiście sesleria się podoba, ale faktycznie zdominowała inne rośliny.
Judith 11:47, 04 wrz 2023

Przyznam, że zupełnie nie widzę powodów do zmian na tej rabacie...
Owszem - miejsca, które zostały odkryte i są puste są do obsadzenia w nawiązaniu do tego, co jest, ale moim zdaniem to jedyne, co jest o zrobienia.
ajka 12:11, 04 wrz 2023

Judith napisał(a)
Przyznam, że zupełnie nie widzę powodów do zmian na tej rabacie...
Owszem - miejsca, które zostały odkryte i są puste są do obsadzenia w nawiązaniu do tego, co jest, ale moim zdaniem to jedyne, co jest o zrobienia.

Razi mnie szczególnie bodziszek, który miał stanowić obwódkę i przytłaczająca sesleria. Myślę sobie, że dwie środkowe zastąpię krwawnicą Robert, którą kupiłam. Nad drzewem wciąż myślę, ale chyba wolałabym je na rogu rabaty. A jakie rośliny byś dosadziła w puste miejsca?
Judith 12:32, 04 wrz 2023

ajka napisał(a)

Razi mnie szczególnie bodziszek, który miał stanowić obwódkę i przytłaczająca sesleria. Myślę sobie, że dwie środkowe zastąpię krwawnicą Robert, którą kupiłam. Nad drzewem wciąż myślę, ale chyba wolałabym je na rogu rabaty. A jakie rośliny byś dosadziła w puste miejsca?

Ja akurat lubię obfitość seslerii .
W temacie dosadzania nie pomogę - nie czuję się na siłach . W kompozycjach nie jestem dobra .
Polon 12:33, 04 wrz 2023

Sesleria bardzo ładna, teraz dominująca, ale chyba jak się inne rośliny rozrosną, może proporcje się wyrównają.
Ja chyba wolę rośliny w grupach, czyli jednolite plamy lub rzeczki, a jeśli wymieszane, to bardziej nieregularnie. Przyznam, że kolejnej rośliny już tam bym nie dokładała, raczej uzupełniła tymi, które są, a jeśli przesadzać, to w grupy, a nie przeplatanki. Jeśli dobrze rozumiem, to ta rabata ma być głównie do oglądania z sypialni, bo z tarasu obok będzie zasłonięta trawami, więc jeśli zmieniłabym nasadzenia to w taki sposób, żeby z perspektywy sypialni uzyskać najlepszy efekt, może trochę też przesłonić okna sypialni patrząc od strony ogrodu/ogniska.
ajka 12:48, 04 wrz 2023

Judith napisał(a)

Ja akurat lubię obfitość seslerii .
W temacie dosadzania nie pomogę - nie czuję się na siłach . W kompozycjach nie jestem dobra .

Hehe, zauważyłam że dużo osób na ogrodowisku uwielbia mnogość seslerii Może jak by rosła w rzędzie, to by mnie tak nie irytowała. Cisy i berberysy są dla niej za małe i raczej większe nie urosną. Muszę je bardziej wyeksponować.
ajka 12:49, 04 wrz 2023

Polon napisał(a)
Sesleria bardzo ładna, teraz dominująca, ale chyba jak się inne rośliny rozrosną, może proporcje się wyrównają.
Ja chyba wolę rośliny w grupach, czyli jednolite plamy lub rzeczki, a jeśli wymieszane, to bardziej nieregularnie. Przyznam, że kolejnej rośliny już tam bym nie dokładała, raczej uzupełniła tymi, które są, a jeśli przesadzać, to w grupy, a nie przeplatanki. Jeśli dobrze rozumiem, to ta rabata ma być głównie do oglądania z sypialni, bo z tarasu obok będzie zasłonięta trawami, więc jeśli zmieniłabym nasadzenia to w taki sposób, żeby z perspektywy sypialni uzyskać najlepszy efekt, może trochę też przesłonić okna sypialni patrząc od strony ogrodu/ogniska.

Taki problem, że te rośliny dużo większe już nie będą. A to nie ty mówiłaś by dosadzić coś kwitnącego?
ajka 12:54, 04 wrz 2023

Heptakodium chińskie zakwitło, przyciąga sporo motyli. W tym roku przerosło moje oczekiwania. Muszę je na wiosnę podkrzesac od dołu. Bo bodziszek zaginął