Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Agatorek 23:02, 03 mar 2024

Judith napisał(a)
Piękna wiosna u Ciebie . Myślałam, że zdjęcia z frontu są ze środka zeszłego sezonu .

Haha, ja tak samo . Coś za zielono i kolorowo, jak na początek marca . Ale to taka zmyłka.

Piękne krokusiki ❤️
ajka 12:12, 04 mar 2024

Agatorek napisał(a)

Haha, ja tak samo . Coś za zielono i kolorowo, jak na początek marca . Ale to taka zmyłka.

Piękne krokusiki ❤️

W dolnośląskim często najcieplej, stąd może i zmyłka

Pytanie dyniowe mam.
Chciałam dynie w tym roku posadzić pod drzewami owocowymi, bo w skrzyniach zajmują mi za dużo miejsca, a nie mogę się bez nich obyć Co mogę posadzić między nimi, albo przed nimi? Bo dynie sadzi się późno, a nie chcę zostawiać pustego pola.
SylwiaBe 20:50, 04 mar 2024

Hej, też chciałam napisać, że piękna wiosna i Ciebie
Ale że forsycji już u Ciebie kwitnie? U mnie na razie cisza.. Chyba bliskość Podlasia daje o sobie znać jednak
Sesleria Heuflera, chyba kolejne moje chciejstwo, bo piękna! Mam seslerię, ale jesienną, a o tej jakoś nie słyszałam (pewnie wstyd )
ajka 21:09, 04 mar 2024

SylwiaBe napisał(a)
Hej, też chciałam napisać, że piękna wiosna i Ciebie
Ale że forsycji już u Ciebie kwitnie? U mnie na razie cisza.. Chyba bliskość Podlasia daje o sobie znać jednak
Sesleria Heuflera, chyba kolejne moje chciejstwo, bo piękna! Mam seslerię, ale jesienną, a o tej jakoś nie słyszałam (pewnie wstyd )

SylwiaBe nawet nie wiem kiedy ta forsycja zakwitła. Niedawno pokazywałam mężowi, by nie kosił trawnika, bo forsycja dopiero co listki puszcza.

Seslefię heuflera uwielbiam, od początku piszę, że wolę ja od uwielbianej na ogrodowisku seslerii jesiennej.
ajka 21:15, 04 mar 2024

U nas dziś znow porobione. Przycięlismy wszystkie hortensje, derenie, pęcherznice oraz berberysy przy płocie, których chcemy się pozbyć i posadzić w ich miejsce laurowiśnie. Szukam chętnych, albo wywalę je przed płot. Zaraz wrzucę zdjęcie z sezonu może ktoś się skusi.

PS. Raczej nie znajdę tych zdjęć. Berberysy to kilkuletnie już Berberysy Thunberga Red Chief. Mam chyba z 8 sztuk. Są przycięte by łatwo było je presadzić lub przewieźć.
Narsilia 06:25, 05 mar 2024

Ooo a skąd taka zmiana na laurowiśnie że robi tło cały rok ? Jestem ciekawa pewnie mieliście trochę roboty przy tym i o kłujących gałązkach nie wspomnę
ajka 08:53, 05 mar 2024

Narsilia napisał(a)
Ooo a skąd taka zmiana na laurowiśnie że robi tło cały rok ? Jestem ciekawa pewnie mieliście trochę roboty przy tym i o kłujących gałązkach nie wspomnę

Narsillia teraz najłatwiej przesadzić berberysy, kiedy nie mają liści i można je przyciąć. Lubię te berberysy, niestety rosną przy płocie sąsiada, skąd wyrasta mi na okrągło perz i mam do nich słaby dostęp, jak próbuję je odchwaścić jestem non stop cała pokłuta. Laurowiśnie mają ten plus, że są zielone przez cały rok i byłyby wyższe od berberysów. A ja chciałabym kawałek zielonej ściany przy podjeździe, ale już coś innego niż tuje. Niestety w ogrodzie nie mam już miejsca na te berberysy, może jednego czy dwa bym gdzieś przesadziła, ale nie taką ilość.
MagdaLenka 10:56, 05 mar 2024

Też mam problem z perzem przerastającym z sąsiednich chwastowisk. Planuję w tym roku wkopać wzdłuż ogrodzenia grubą folię fundamentową (tak na 30 cm). Mam nadzieję, że to rozwiązanie się sprawdzi.
Narsilia 11:19, 05 mar 2024

ajka napisał(a)

Narsillia teraz najłatwiej przesadzić berberysy, kiedy nie mają liści i można je przyciąć. Lubię te berberysy, niestety rosną przy płocie sąsiada, skąd wyrasta mi na okrągło perz i mam do nich słaby dostęp, jak próbuję je odchwaścić jestem non stop cała pokłuta. Laurowiśnie mają ten plus, że są zielone przez cały rok i byłyby wyższe od berberysów. A ja chciałabym kawałek zielonej ściany przy podjeździe, ale już coś innego niż tuje. Niestety w ogrodzie nie mam już miejsca na te berberysy, może jednego czy dwa bym gdzieś przesadziła, ale nie taką ilość.

Aaaa rozumiem takie buty,no tak takie zielone tło jest super , laurowiśni nie mam , chciałam na początku na tej północnej stronie posadzić ale tam cień chłód północnego wiatru i jednak stanęło na tujach , myślałam też o cisie ale jednak krajobraz u sąsiada wymaga zasłonięcia w szybszym tempie.

A co do berberysów szkoda że nie mieszkam bliżej bo chętnie bym od ciebie wzięła bo do bordowych żurawek by mi pasowały a na wschodzie mam już dwa bordowe, czerwone berberysy i pięknie się odbijają na zielonej ścianie
ajka 14:16, 05 mar 2024

MagdaLenka napisał(a)
Też mam problem z perzem przerastającym z sąsiednich chwastowisk. Planuję w tym roku wkopać wzdłuż ogrodzenia grubą folię fundamentową (tak na 30 cm). Mam nadzieję, że to rozwiązanie się sprawdzi.

Magdalenka my za ogrodzeniem rozciągnęlismy waskie grube maty, pomogło na jakiś czas, ale widzę, że chwasty zaczynają nasiewać się już po wierzchu.