Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Polon 15:39, 28 lip 2024

Zmiany, zmiany …
Podobno nie ma takiego stanu, jak ogród skończony
Aleja prowadząca do ławki robi wrażenie. U Ciebie to wszystko takie rozrośnięte, dorodne.
Moje żurawki też mnie denerwują, ale doceniam to, że są zimozielone. Jak znajdę coś o takich samych cechach, to zamienię, puki co próbuję zagęszczać dosadzając kolejne, przy okazji odmładzam. Definitywnie kupię jesienią skalnicę i chyba spróbuję jakiś ciemiernik, żeby sprawdzić jak u mnie sobie poradzą.
Jeszcze o tarasie i zasłonkach - też chciałam, ale mój był przeciwny, nie chciał zasłaniać widoków. Jednak przy pogodzie jak jest tego lata, kiedy jednak dość często pada, nie bardzo wiedziałabym co z zasłonkami robić w deszczu. Zadaszenie zwijam, a te by tak wisiały i mokły? Jakoś do mnie dotarło, że na firanki w deszczu pomysłu nie mam.

Edit: nakupowałam cebul tulipanów i krokusów
ajka 19:12, 28 lip 2024

Magara napisał(a)
Ania, daj na priv namiar na te rozchodniki

Poszło
ajka 19:22, 28 lip 2024

Polon napisał(a)
Zmiany, zmiany …
Podobno nie ma takiego stanu, jak ogród skończony
Aleja prowadząca do ławki robi wrażenie. U Ciebie to wszystko takie rozrośnięte, dorodne.
Moje żurawki też mnie denerwują, ale doceniam to, że są zimozielone. Jak znajdę coś o takich samych cechach, to zamienię, puki co próbuję zagęszczać dosadzając kolejne, przy okazji odmładzam. Definitywnie kupię jesienią skalnicę i chyba spróbuję jakiś ciemiernik, żeby sprawdzić jak u mnie sobie poradzą.
Jeszcze o tarasie i zasłonkach - też chciałam, ale mój był przeciwny, nie chciał zasłaniać widoków. Jednak przy pogodzie jak jest tego lata, kiedy jednak dość często pada, nie bardzo wiedziałabym co z zasłonkami robić w deszczu. Zadaszenie zwijam, a te by tak wisiały i mokły? Jakoś do mnie dotarło, że na firanki w deszczu pomysłu nie mam.

Edit: nakupowałam cebul tulipanów i krokusów

Wszystko porosło nawet nie wiem kiedy. Wiśnie na alei nabierają masy z dnia na dzień. Najbardziej przeraża mnie heptakodium, sadziłam malutkie drzewko, a urósł już gigant. Muszę je mocno przycinać na dole, by rosło w formę drzewiastą. Nie chcę by mi zasłoniło cały tył. Żurawki w kamieniach są bardzo wymagające, problemem jest ich odmładzanie, słabo się ukorzeniają.

Co do zasłon - możesz je przysłaniać tylko jak mocno świeci słońce, nie boję się aż tak bardzo deszczu, jak wiatru. Boję się, że zasłonki mogą się rozedrzeć na meblach, tak jak kiedyś żagiel, który się wypiął i podarł. Nie wyobrażam sobie ściągania zasłon w deszczu. Myślałam też ewentualnie nad jakimś niskim panelem, który by nie zasłaniał całego widoku na ogród, a oddzielał taras od pozostałej części.

Polon 19:45, 28 lip 2024

U mnie zasłony musiałyby wisieć nie pod dachem, więc każdy deszcz to mokra szmata a nie ozdoba.
Przesłona - po co Ci? Masz wszystko pięknie obrośnięte dookoła
ajka 22:35, 28 lip 2024

Polon napisał(a)
U mnie zasłony musiałyby wisieć nie pod dachem, więc każdy deszcz to mokra szmata a nie ozdoba.
Przesłona - po co Ci? Masz wszystko pięknie obrośnięte dookoła

Chciałam bardziej odgrodzić taras i np posadzić rośliny tuż za plecami, by zyskał na przytulności.
Polon 17:56, 29 lip 2024

ajka napisał(a)

Popatrzyłam na zdjęcia - czyli chcesz coś na granicy trawnik-taras?
Agatorek 20:20, 29 lip 2024

Robi Ci się prawdziwa dżungla

A nie myślałaś o roślinnej przeslonie tarasu? Jakimś niskim żywopłociku?
ajka 09:05, 30 lip 2024

Polon dokładnie tak.

Aga, no właśnie sama nie wiem. Musiałabym się chyba czymś zainspirować.
ajka 09:12, 30 lip 2024

Zdjęcia zrobione z dachu naszego domu

MagdaLenka 10:26, 30 lip 2024

Rewelacyjne te zdjęcia z góry! Zupełnie inna perspektywa.
Aniu, jaką masz odmianę tui na żywopłot? Jakiej wysokości są teraz? Jak często tniesz żywopłot?