Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z plażą

Ogród z plażą

Polon 18:16, 24 lip 2026

u Ciebie takie rośliny, że można sobie język połamać czytając nazwy

Fajnie się prezentują

Joku 19:42, 24 lip 2026

Mam przywrotnik, nawet dwie odmiany, ten zwykły rosnący do sporych rozmiarów i mniejszy (p. czerwonołodygowy). Ten drugi jest bardziej filigranowy. Moje rosną na słońcu. Moim zdaniem odmiana podstawowa (ta duża) pięknie wygląda ale potrzebuje sporo miejsca. Wtedy jest efekt wow . Co do kwiatów to lubię jego fazę w pączkach i po rozwinięciu drobnych kwiatków do czasu aż się położy zajmując sporo miejsca i robi się nieporządny. Wtedy wycinam albo same kwiatostany albo cała kępę z liśćmi tuż nad ziemią.
Pięknie się prezentuje jako obwódka rabaty albo w połączeniu z drobniejszymi liśćmi np. bodziszków
LIDKA 20:08, 24 lip 2026

Przywrotnika też obcinam jak już się kładzie. On szybko odrasta . Mam go w nogach limelightów w przedogródku i bardzo lubię. Dla mnie mógłby mieć same liście bo śliczne są .

Ania zakupy fajne a przedogródek śliczny i na pewno nigdy nie straszył
Judith 20:35, 24 lip 2026

Joku napisał(a)
Mam przywrotnik, nawet dwie odmiany, ten zwykły rosnący do sporych rozmiarów i mniejszy (p. czerwonołodygowy). Ten drugi jest bardziej filigranowy. Moje rosną na słońcu. Moim zdaniem odmiana podstawowa (ta duża) pięknie wygląda ale potrzebuje sporo miejsca. Wtedy jest efekt wow . Co do kwiatów to lubię jego fazę w pączkach i po rozwinięciu drobnych kwiatków do czasu aż się położy zajmując sporo miejsca i robi się nieporządny. Wtedy wycinam albo same kwiatostany albo cała kępę z liśćmi tuż nad ziemią.
Pięknie się prezentuje jako obwódka rabaty albo w połączeniu z drobniejszymi liśćmi np. bodziszków

Jola, tak ładnie opowiedziałaś o przywrotniku i tak jasno objaśniłaś jak z nim postępować, że znów mi zaczął skakać po głowie .
MartaCho 22:03, 24 lip 2026

Fajne, dorodne zakupy- niech rosną zdrowo!
Przedogródek też piękny!
ajka 22:30, 24 lip 2026

Czyli przywrotnik nie tylko u mnie się pokłada? Wczoraj oglądałam film o ogrodzie i tam przywrotnik rósł w pełnym słońcu i miał takie piękne kwiaty rosnące w górę a nie na boki. Ja zawsze kojarzyłam go jako roślinę cieniolubną. Może to inna odmiana była? No i zawsze słyszałam o niej tylko ochi i achy.

Joku ja właśnie czytałam, że on na obwódkę się nadaje. A on tak szybko urósł, że na ścieżce wylądował Wolę małe rośliny na obwódki
ajka 22:37, 24 lip 2026

LIDKA no właśnie ta część przedogrodka często straszyła i nie pasowała mi do całości. Najpierw miałam tam azalie wielkokwiatowe które po jakimś czasie stały się patykami bez kwiatów W ich miejsce posadziłam hortensje. Zmarniał mi najstarszy i największy rododendron Catawbiense. Przesadziłam go bo wciąż daje mu szansę i teraz straszy przy oczyszczalni Był jeszcze chwilowo rododenrod biały, który umarł mi kiedyś po powrocie z wakacji. Więc teraz dosadziłam zimozielonych azalii miniaturowych. No i ten kwaśnodrzew, który przywiozła mi Polon z Warszawy. On rośnie wolno, nigdy nie widziałam dużych egzemplarzy. Mam nadzieję, że będzie rósł zdrowo. Podobno ładnie się przebarwia. A no i jeszcze runiankę. Niech tworzy kobierzec
ajka 22:45, 24 lip 2026

MartaCho, Lidka, Polon zakupki już posadzone. Zatrudniłam chłopaków do sadzenia dzisiejszych i wczorajszych zakupów, szybko poszło. A ja przesadziłam wszystkie kosaćce spod grabów. Musiałam przy okazji małe tetrisy zrobić. Porobię w weekend zdjęcia.

Ogólnie to smutno mi się zrobiło, bo stwierdziłam, że nie mam już miejsca na nowe zachciewajki. Dumam nad nowymi rabatami. Musiałbym wycinać trawnik. Nie daja mi spokoju szczególnie tawuły pod brzozami. Myślę gdzie i jak je przesadzić, pierwsza myśl to pod drzewami owocowymi, ale nie jestem do końca przekonana.
basia3012 22:52, 24 lip 2026

ajka napisał(a)
Prosiliście o więcej zdjęć platana z sezonu. Oto ci on:

Piękny ten platan. I razem z tymi donicami stanowi przyjemną kompozycję.
Ogród Aniu masz bujny, nasadzenia przemyślane, wszystko ze sobą gra.

Aniu, w wizytówce zauważyłam różowe tawułki. Czy pamiętasz może nazwę odmiany?
ajka 10:05, 25 lip 2026

basia3012 trudno mi powiedzieć. Kupowałam dwie różowe tawułki Granat i Fanal, ale nie jestem pewna która to z nich, bo na zdjęciach w necie wyglądają inaczej.