Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Martka 10:05, 11 lis 2022

Wiolu, moje rabaty powstawały w miejscu trawnika Z siatką. Podkreślam to "Z", bo wyrywanie siatki z darni nie należy do najprzyjemniejszych. Wyćwiczyłam się już na stu kilkudziesięciu metrach Technicznie wygląda to tak, że płaskim szpadelkiem odcinam wzdłuż sznurka krawędź rabaty, potem równolegle do tej linii robię drugą, ten pas kroję w poprzek na mniejsze fragmenty i podważam/wyjmuję po kawałku i następnie wyrywam siatkę. Tak, że kładę kawałek darni do góry korzeniami, łapię za krawędź siatkę, darń przytrzymuję nogą i jadę. Z mojego doświadczenia wynika, że lepiej jest kroić darń na cienkie, długie pasy, np. 20-30 cm szerokości, wtedy zrywanie siatki idzie łatwiej.

Wiolka5_7 11:05, 11 lis 2022

Rojodziejowa napisał(a)
Niestety nic innego mi nie przychodzi do głowy i na razie robię to tak. Ale już technika cięcia, sposób wbicia tak, żeby z noża zrobić gilotynkę wypracowany. Ale już nieraz myślałam o tym, żeby to przerobić na płyty w żwirze…

No jak chyba bym przerobiła
Wiolka5_7 11:06, 11 lis 2022

Martka napisał(a)
Wiolu, moje rabaty powstawały w miejscu trawnika Z siatką. Podkreślam to "Z", bo wyrywanie siatki z darni nie należy do najprzyjemniejszych. Wyćwiczyłam się już na stu kilkudziesięciu metrach Technicznie wygląda to tak, że płaskim szpadelkiem odcinam wzdłuż sznurka krawędź rabaty, potem równolegle do tej linii robię drugą, ten pas kroję w poprzek na mniejsze fragmenty i podważam/wyjmuję po kawałku i następnie wyrywam siatkę. Tak, że kładę kawałek darni do góry korzeniami, łapię za krawędź siatkę, darń przytrzymuję nogą i jadę. Z mojego doświadczenia wynika, że lepiej jest kroić darń na cienkie, długie pasy, np. 20-30 cm szerokości, wtedy zrywanie siatki idzie łatwiej.

Dzięki Martka za opis , będę tak chciała zrobić
Wiolka5_7 11:09, 11 lis 2022

Widzicie to? Znowu jakiś wściekły kret mi ryje!
Jest siatka a on sobie i tak znalazł wyjście,wrrr!!!

Rojodziejowa 11:12, 11 lis 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
Widzicie to? Znowu jakiś wściekły kret mi ryje!
Jest siatka a on sobie i tak znalazł wyjście,wrrr!!!

O ten, to wyjątkowo złośliwy!
Wiolka5_7 11:33, 11 lis 2022

Rojodziejowa napisał(a)

O ten, to wyjątkowo złośliwy!

Tak jakiś złośliwy i wściekły!
Helen 11:34, 11 lis 2022

Wrrrr, byłabym wściekła.
Wiaan 11:45, 11 lis 2022

Współczuję
Wiolka5_7 13:25, 11 lis 2022

Helen napisał(a)
Wrrrr, byłabym wściekła.

Miesiąc temu było to samo, polałam środkiem na kreta i był spokój.

A teraz to już przesada kopce giganty, że wiadro ziemi zebrałam bo nie chciało to wszystko wejść do środka.

Nic mi nie mów ,bo nerwa mam od rana. eM ma sobie usiąść ze szpadlem i ma czekać na niego
Wiolka5_7 13:27, 11 lis 2022

Wiaan napisał(a)
Współczuję

No , człowiek się narobi ,dba a taki dziad Ci niszczy !

Już widzę co by było jak bym nie miała siatki, kopiec na kopcu.

Od wiosny mam plan stosować wrotycz na trawnik, bo pewnie robale są i dlatego tutaj ryje