Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Agatorek 22:10, 10 lis 2022

Wiolka5_7 napisał(a)

To będzie nieduży kawałek i jeszcze nie wiem jak będę go ściągać,bo mam siatkę pod spodem

Jak już ściągniesz trawę z tego miejsca pod oczko i rabatę i odsłoni się siatka, to pewnie najlepiej wyciąć jej kawałek jakimś narzędziem do cięcia np. szlifierką kątową.

Wiolka5_7 22:30, 10 lis 2022

Agatorek napisał(a)

Jak już ściągniesz trawę z tego miejsca pod oczko i rabatę i odsłoni się siatka, to pewnie najlepiej wyciąć jej kawałek jakimś narzędziem do cięcia np. szlifierką kątową.

Właśnie tak myślałam ja wyciąć potem

Chyba że korzenie wrosły w siatkę to może nie być tak łatwo
Magara 00:02, 11 lis 2022

Wiola, co ja czytam? Nie będzie ścieżki???
Ja od dwóch lat myślę o płytach w trawniku. W tym roku nie dało rady z uwagi na wielość innych pilniejszych prac, ale zakładam, że w przyszłym to już na pewno znajdziemy na to czas, i kasę, mam nadzieję. Denerwuje mnie wydeptana trawa w miejscach, gdzie są ciągi piesze wokół domu. Szczególnie jest to wkurzające wiosną i jesienią, kiedy jest mokro i to wydeptywanie jest bardziej "spektakularne".
Muszę się dobrze cofnąć i zobaczyć, czemu odpuszczasz pomysł...
My myśleliśmy o wkopaniu płyt, żeby były na równi z ziemią, tak, żeby kosiarka ogarniała wąsy wszelakie. Nie planowałaś tak?
Judith 00:42, 11 lis 2022

Daga, ja tak mam - płyty na równi z ziemią. Kosiarka nie sprawi, ze nie będzie wąsów, zresztą wąsy to mniejszy problem, większym jest zarastanie płytek trawą.
Wrzucę zdjecie u siebie - zobacz jak to wygląda.
Kokesz 08:08, 11 lis 2022

Ja też bym nie robiła "fortepianu" z płyt, za dużo będzie się działo.
Oczko bardzo ładnie będzie się prezentować samo w sobie, będzie taką wisienką za pięknym trawniku
Rojodziejowa 09:27, 11 lis 2022

Magara, ja pisałam to samo do Judith. Trawa włazi wraz z korzeniami na te płyty. Żeby to ładnie wyglądało kroimy to nożem. Muszę kiedyś dla planujących takie płyty zrobić fotkę jak Judith. Ja mam te płyty 40x120 a mam wrażenie że jakby tego nie obcinać to w dwa sezony by ich wcale nie było widać

(Edit: wrzucam też u siebie jak wygląda moja ścieżka przed i po krojeniu)
Wiolka5_7 09:44, 11 lis 2022

Magara napisał(a)
Wiola, co ja czytam? Nie będzie ścieżki???
Ja od dwóch lat myślę o płytach w trawniku. W tym roku nie dało rady z uwagi na wielość innych pilniejszych prac, ale zakładam, że w przyszłym to już na pewno znajdziemy na to czas, i kasę, mam nadzieję. Denerwuje mnie wydeptana trawa w miejscach, gdzie są ciągi piesze wokół domu. Szczególnie jest to wkurzające wiosną i jesienią, kiedy jest mokro i to wydeptywanie jest bardziej "spektakularne".
Muszę się dobrze cofnąć i zobaczyć, czemu odpuszczasz pomysł...
My myśleliśmy o wkopaniu płyt, żeby były na równi z ziemią, tak, żeby kosiarka ogarniała wąsy wszelakie. Nie planowałaś tak?

Tak ścieżki w samym trawniku nie będzie

W sumie u mnie nie jest potrzebna bo trawa nie jest wydeptana.

Najlepsza ścieżka i bezobsługowa to taka wysypana kamieniem w koło.

Ja mam obrzeża betonowe wkopane równo z ziemią i zapewniam Cię, że kosiarka nie usuwa tych wąsów i co ok 2 tyg latam i przycinam wąsy bo rosną po nawozie i wodzie jak wściekłe
Wiolka5_7 09:45, 11 lis 2022

Kokesz napisał(a)
Ja też bym nie robiła "fortepianu" z płyt, za dużo będzie się działo.
Oczko bardzo ładnie będzie się prezentować samo w sobie, będzie taką wisienką za pięknym trawniku

Renia zgadzam się z Tobą
Wiolka5_7 09:46, 11 lis 2022

Rojodziejowa napisał(a)
Magara, ja pisałam to samo do Judith. Trawa włazi wraz z korzeniami na te płyty. Żeby to ładnie wyglądało kroimy to nożem. Muszę kiedyś dla planujących takie płyty zrobić fotkę jak Judith. Ja mam te płyty 40x120 a mam wrażenie że jakby tego nie obcinać to w dwa sezony by ich wcale nie było widać

Nie wyobrażam sobie przycinania tej trawy nożem. Nie będę sobie dokładać roboty
Rojodziejowa 09:51, 11 lis 2022

Niestety nic innego mi nie przychodzi do głowy i na razie robię to tak. Ale już technika cięcia, sposób wbicia tak, żeby z noża zrobić gilotynkę wypracowany. Ale już nieraz myślałam o tym, żeby to przerobić na płyty w żwirze…